NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeYamaha XSR700 XTribute – Iz Francuske sa stilom

Yamaha XSR700 XTribute – Iz Francuske sa stilom

-

Po prvi put se na našem testu našla jedna retro Yamaha. Reč je o XSR700 modelu koji je Yamaha na tržište predstavila 2016. godine. Imali smo prilike da se družimo sa njom nekih 800 km tokom kojih smo se lepo upoznali, više nego dovoljno da vam prenesemo svoja zapažanja.

XSR700 je još jedan motocikl iz Yamaha game koji se proizvodi u gradiću Ruvoa u Francuskoj, što je nekako i logično jer se na istom mestu proizvode MT-07, Tenere 700 i Tracer 7 sa kojim deli CP2 agregat.

U momentu kada je izašao na tržište još nije bilo toliko rasprostranjena kultura retro motocikala koji likom podsećaju na caffe racer. Od svoje prve generacije, do ove poslednje koju smo imali prilike da testiramo i da uživamo nije se puno promenilo na ovom modelu.

Na ovom testu od strane Yamaha Barel ustupljen je XSR700 XTribute primerak u specijalnim grafikama. Ipak, osim dizajna, ovaj model suštinski se ne razlikuje od ostalih XSR700 modela.

Foto: BJBikers

Ne menjaj ono što je dobro – CP2 agregat

Po principu „ne menjaj ono što je dobro“ ugrađen je već pomenuti CP2 dvocilindrični redni agregat o kojem smo pisali ranije, ali nikad nije loše podsetiti se performansi koje pruža. Redni dvocilindraš ima radnu zapreminu od 689,6 cm3 i to je jedina stvar koja se vremenom malo povećala, mahom da bi se zadovoljila stroga EURO5 emisiona norma, a da se pri tom ne bi izgubila snaga.

Linearna isporuka snage i veoma uglađen agregat odlično se uklopio u XSR700 sa maksimalnom snagom od 73,4 KS (54 kW) na 8.750 O/Min uz maksimalni obrtni moment od 67 Nm na 6.500 O/Min. Da odmah obradujem vozače sa A2 vozačkom kategorijom: postoji i verzija sa snagom ograničena na 35 kW.

CP2 agregat osim što je pouzdan (dokazao se najviše na Tenere 700 modelu), takođe je i ekonomičan. Potrošnja se tokom testa kretala od 3,7 do 5 litara na 100 km. Najveća potrošnja izmerena je pri dugoj vožnji na auto putu.

Foto: BJBikers

Šestostepeni menjač i finalni prenos čak su možda mogli biti i kraći. Maksimalna dostignuta brzina tokom testa iznosila je 190 km/h, a deklarisana brzina prema fabričkim specifikacijama iznosi 200 km/h. Na skali obrtomera je bilo dovoljno raspoloživih obrtaja da se ta brzina dostigne, ali je ponestalo prostora jer je otpor vetra velik te se maksimalna brzina ne može brzo postići. Do oko 160 km/h XSR700 stiže solidno brzo. Realno za ovaj tip motocikla nije ni bitno koliko ubrzava i koja je maksimalna brzina, jer je Yamaha XSR700 napravila za uživanje u vožnji.

Dobre kočnice, solidno ogibljenje i ne tako udobno sedište

Yamaha je za XSR700 upotrebila cevastu šasiju koja osim što može da ponudi dobar odnos između performansi i mase, ima i dizajnersku crtu koja se uklapa u ovaj segment motocikala. Sam raspored mase je dobar. Upravljač je postavljen uspravno i nije ni previše širok ni uzak i zajedno sa nogostupima daje uspravan položaj sedenja.

Prednja teleskopska viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm ne nudi nikakvo podešavanje, kao ni zadnji amortizer, ali zato dobro upijaju neravnine naših puteva. XSR700 je solidno upravljiv kroz krivine. Međuosovinsko rastojanje iznosi 1.405 mm i za 5 mm je veće nego na MT-07, ali jednako dobro drži putanje pri prolasku kroz krivine.

Prednje kočnice su više nego dobre i njih XSR700 deli sa MT-07 modelom, bar kada je reč o četvoroklipnim čeljustima. Diskovi su nešto manji i prečnika su 282 mm, ali za ovaj tip motocikla i njegovu namenu, koče dobro. Pozadi se nalazi jedan disk prečnika 245 mm. ABS je dobro odmeren i potrebno je baš preterati sa kočenjem ili voziti na klizavoj podlozi da bi se osetilo pulsiranje poluge kočnice.

Foto: BJBikers

O zaštiti vetra ne vredi ni govoriti jer i ovo spada u naked tip motocikla. Ono što je minus na XSR700 je sedište koje je tvrđe i nije baš udobno. Na primerku koji sam imao prilike da testiram je sedište prerađeno i situacija je nešto malo bolja, ali već nakon sat vremena vožnje počinje da se oseća da je vreme za pauzu.

Gume koje XSR700 su Pirelli MT60RS i prilagođene su i povremenom silaženju na makadamske ili letnje puteve i tu se XSR700 takođe ponaša sasvim dobro. Tako da se uvek možete uputiti na neke lepe lokacije za uživanje i fotografisanje.

Jednostavan dizajn, minimum moderne tehnologije

Instrument tabla je okruglog dizajna, ali je prikaz informacija na LCD ekranu. No, sve je lepo uklopljeno u retro dizajn te ako ste ljubitelj retro motocikala, ovaj moderni detalj vam neće zasmetati. Na  ekranu se nalaze najbitnije informacije poput brzine kretanja, broja obrtaja, nivo goriva, odabranog stepena prenosa, vreme, odometar, itd.

Prekidači na levoj i desnoj strani upravljača su takođe jednostavni. retrovizori su srednje pregledni uz malo podešavanja.

U moderne stavke spada i LED svetlosna grupa u vidu okruglog fara napred, ali i okruglog zadnjeg svetla oko kojeg su mišljenja podeljena. Dok se nekom sviđa, neko pak misli da previše štrče. Sve je stvar ukusa.

Kao što je spomenuto na početku teksta, testni XSR700 je u XTribute verziji koja uključuje ravno sedište, drugačije dizajnirane nogostupe, off road upravljač i štitnike prednje viljuške. Uz to, poseduje i belu boju sa primesama brušenog aluminijuma na rezervoaru.

Foto: BJBikers

Sve u svemu lep primerak, a uz te dodatke ide i nešto veća cena koja za XSR700 XTribute u Yamahi Barel iznosi 9.690 EUR, dok obična XSR700 verzija košta 9.090 EUR.

Generalno je Yamaha sa XSR700 primerkom uspela da ponudi jedan lep retro motocikl sa minimumom tehnologije i tako ostavi jedan model koji podseća na nekadašnje motocikle napravljene samo od gvožđa, sa ciljem da se uživa u vožnji.

Ukoliko posedujete Yamaha XSR700, svoje iskustvo možete ostaviti u temi na forumu.

Za više informacija iz Yamaha Barel ponude možete pogledati njihovu veb stranicu ili ih posetiti u nekom od njihovih salona u Beogradu i Nišu. Yamaha Barel poručuje da ukoliko vas XSR700 XTribude zanima, možete zakazati probnu vožnju.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.