NaslovnaMoto Garaža10 zaboravljenih motocikala

10 zaboravljenih motocikala

-

Nije retkost da neki modeli motocikala budu predstavljeni u pogrešno vreme ili jednostavno ne privuku dovoljno pažnje. Kako godine prolaze, takvi motocikli bivaju zaboravljeni. Ispod je lista 10 zaboravljenih motocikala za koje možda niste ni znali da postoje.

Aprilia 6.5

Aprilia Starck 10 zaboravljenih motocikala

Aprilia 6.5

Motocikl je dizajnirao proslavljeni francuski dizajner Filip Stark (Philippe Starck). Inače je dizajner kuhinjskih elemenata i aparata. Želeo je da motocikl podseća na konjsku glavu. Na tržištu se pojavio 1995. godine, ali dizajn nije bio prihvaćen. Javnost ga je okarakterisala kao nakaznog i čudnog, pa je doživeo komercijalni neuspeh. Aprilia ga nigde ne pominje, a ni Filip. Izgleda da ih je sramota.

YAMAHA BT1100 Bulldog

YAMAHA BT1100 Bulldog
YAMAHA BT1100 Bulldog

Pokušaj egzotike iz Yamahe, deluje kao mišićavi nejked, ali malih gabarita, sa velikim V2 agregatom od 1100 kubika i samo 65 konja. Mogao je da bude odlična alternativa kruzerima, međutim, za jedan nejked motocikl vešanje i klirens nisu dozvoljavali dinamičnu vožnju. Kako motocikl sam nije definisan, tako nije pronašao ni (mnogo) kupaca. Zamislite kako bi izgledao sa žbičanim točkovima.

Honda DN 01

Honda DN-01
Honda DN-01

Da li je kruzer, sportak ili skuter? Verovatno ni u Hondi sami ne znaju. DN 01 Pogonjen je agregatom iz modela Transalp 700, ali je agregat uparen sa automatskim menjačem. Sa težinom od skoro 270 kilograma nije se moglo očekivati mnogo. Pored čudnog dizajna, cena od 15.000 evra u salonu za nepraktičan motocikl bila je crna sudbina za komercijalni uspeh.

Moto Guzzi Centauro

Moto Guzzi Centauro
Moto Guzzi Centauro

Netipičan motocikl za ovog proizvođača nastao je kao obeležje za 75 godina postojanja fabrike Moto Guzzi. Pomalo bizaran motocikl nastao je koristeći tada vrhunske komponente kao što su Brembo kočnice, WP ogibljenje i karakteristične Guzzi-jeve mehanike i zaokruženog dizajna kakav samo Italijani znaju da zamisle. Zbog visoke cene nije prodato mnogo primeraka mada ovaj motocikl i nije za svakog, samo za odabranu gospodu.

Beta Euro 350

Beta Euro 350
Beta Euro 350

Beta je poznata po svojim enduro i trial motociklima. Beta Euro 350 je stidljiv pokušaj da proizvodnju rašire na druge klase. Da li su uspeli u tome pokazuje anonimnost ovog modela, ali mora se odati priznanje da izgleda fantastično.

Cagiva Raptor 1000

Cagiva Raptor 1000
Cagiva Raptor 1000

Ovaj fantastičan nejked je pravi primer italijanskog motocikla. Ne postoji ugao koji ne prija oku. Cagiva je za ovaj model iskoristila agregat iz Suzukija TL1000 koji je u to vreme slovio za pomalo problematičan motocikl sa brutalnim ispoljavanjem snage i nepredvidive upravljivosti. Prvih nekoliko prototipova su bili toliko agresivni da je Cagiva smanjila snagu agregata i izmenila geometriju vešanja tako da motocikl postane civilizovan ili bolje rečeno ukroćen. Promene u menadžmentu i celokupna sudbina Cagive povukla je i Raptora sa sobom u zaborav.

Yamaha TRX

Yamaha TRX
Yamaha TRX

TRX 850 je Yamahin pokušaj da preotme deo kolača od Ducati 900SS modela na jeftiniji način koristeći već postojeće komponente. Tako je TRX pogonjen agregatom iz TDM-a 850. Ovaj motocikl se pokazao kao vrlo zabavan za vožnju kakav sportski dvocilindrični motocikl i treba da bude. Zanimljivo da je ovde prvi put komercijalno korišćena radilica pod uglom od 270 stepeni koja imitira V2 agregat i smatra se najboljim rešenjem u slučaju paralelnih dvocilindraša. Međutim, proizvođači su izbegavali ovu konfiguraciju agregata za sportske motocikle sve do poslednjih godina. U vreme kada je TRX bio na tržištu, nije privukao pažnju kupaca zbog koncepta agregata, pa je tako ostao zauvek u senci. Može se reći i nepravedno.

Kawasaki Eliminator 1000

10 zaboravljenih motocikala Kawasaki Eliminator 1000
Kawasaki Eliminator 1000

Eliminator je nastao pre svega za američko tržište dok je model Z1 dominirao na trkama ubrzanja na 402 metara. Ovo je jedan od prvih, uz Yamahu VMAX, predstavnika power cruiser klase. Za pogon je iskorišćen redni četvorocilindraš iz GPZ-a 1000RX. Napravljen je u nešto manje od 3.000 primeraka, uglavnom za SAD, pa je u Evropi ostao nezapamćen.

Honda PC800

 10 zaboravljenih motocikala Honda PC800
Honda PC800

Još jedna netipična Honda na listi. Dizajnirana je sa ciljem da privuče automobiliste na stranu motociklista. Mehanika je namenski takva da zahteva minimum održavanja i sve je vešto sakriveno pod plastikom kako bi pojava ovog motocikla bila suptilna i prijatna. Ono što ovaj motocikl čini zanimljiv je ogroman zadnji deo, koji se otvara i bukvalno simulira gepek automobila. Naravno, kao i većina motocikala sa ove liste, nije doneo dovoljna para kompaniji, te je proizvodnja kratko trajala.

BMW G650X Challenge

BMW G650X Challenge
BMW G650X Challenge

Kako BMW suvereno vlada u adventure touring klasi, svoju moć pokušao je da prelije čak i na klasu jednocilindričnih enduro motocikla, ali bezuspešno. Iako je ovaj mali enduro odlična spravica, proizvodila se svega par godina.

Lista 10 zaboravljenih motocikala mogla je lako da se produži na mnogo veći broj, ali ovih 10 motocikala je svakako “zaslužilo” da se nađe na ovoj listi i makar na kratko vrati iz zaborava.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Aleksandar Stojanović
Aleksandar Stojanović
Član sam BjBikers foruma od 2008. godine. Motocikl koristim kao osnovno prevozno sredstvo i za putovanja sa suprugom. Radim u autoindustriji, tekstove pišem iz hobija i ljubavi prema motociklizmu. Vozim TDM900.