NaslovnaMoto GaražaMoto gume - Sve što treba da znate

Moto gume – Sve što treba da znate

-

Moto gume su jedna od najvažnijih komponenti na motociklu. Direktno utiče na vozne karakteristike, upotrebljivost, udobnost i bezbednost. Izbor guma nikada nije bio veći, pa se logično postavlja pitanje – šta predstavlja najbolji izbor za vaš motocikl. Dunlop, Metzeler, Pirelli, Michelin, Continental, Mitas? U ovom tekstu možete saznati sve što treba da znate o moto gumama.

Moto gume
Moto gume – najbitnija stavka na motociklima

Najbolja guma je nova guma koja po tehničkim specifikacijama i nameni odgovara vašem motociklu. Sve ostalo o gumama je subjektivni osećaj vozača. Nekada su gume bile samo nalepljeni mekani sloj na točku sve dok 1888. godine gospodin Džon Danlop nije izmislio pneumatik. Odnosno gumu ispunjenu vazduhom pod pritiskom. Od tada je prošlo više od 130 godina tokom kojih su se gume usavršavale u svakom aspektu. Uprkos tehnologiji, najbolja guma ne postoji jer je sve u vezi guma zapravo kompromis između dve krajnosti. Mekana guma – više trakcije i brže trošenje. Tvrda guma, manje trakcije i sporije trošenje. Maksimalna trakcija na suvom – nikakva trakcija po mokrom. Kako bi izabrali najbolje gume za svoj motocikl, moramo poznavati osnovne stvari o moto gumama i biti saglasni sa njihovom namenom. U suprotnom lako možemo biti dovedeni u pogrešan izbor pod uticajem marketinga i tuđih (loših) saveta.

Oznake moto gume (metrički)

Za primer uzmimo oznaku 160/60 R17 M/C 72V. Prevedeno na naš jezik, ta oznaka znači sledeće:

160 širina izražena u milimetrima
60 visina gume izražena u procentima od širine
R17 unutrašnji prečnik gume
M/C označava namenu, odnosno gumu za motocikle
72 indeks nosivosti odnosno 355 kilograma (load index)
V indeks brzine odnosno 240 kilometara na čas (speed index)

Sve o moto gumama
Moto gume – Tabela indeksa brzine i nosivosti

Pored tih oznaka na boku gume, postoje i sledeće oznake:

Strelica – Označava smer šare kako gumu ne biste montirali naopako
TL ili Tubeless – Označava gumu bez unutrašnje gume
TT – označava gumu sa unutrašnjom gume
4218 (primer) – oznaka za DOT, tj. vreme proizvodnje konkretnog primerka gde je 42, četrdeset druga nedelja u 2018. godini.

U nekim slučajevima dimenzija može biti izražena u inčima. Na primer, oznaka 2.75-21 znači sledeće:

  • 2.75 – širina u inčima
  • 21 – unutrašnji prečnik

Visina kod takvih pneumatika je ista koliko i širina osim ako nije naglašena u procentima. Ovakav način označavanje se gotovo i ne koristi.

Konstrukcija moto gume

Sve o moto gumama

Iako na prvi pogled deluje tako, guma nije proizvod proste konstrukcije. Sastoji se od nekoliko glavnih elemenata:

Gazna površina i šare

Gazna površina, odnosno meso gume je deo koji je u direktnom kontaktu sa podlogom. U njoj su šare koje omogućavaju efektivno istiskivanje vode između gume i podloge kako bi se sprečio tzv. akvaplaning. U šarama, odnosno kanalima postoje indikatori potrošenosti.

Zanimljivo je da odavno proizvođači ne koriste prirodni kaučuk već veštačke materijale. Elastomer koji je glavna komponenta gazne površine je od veštačkih guma (akrilonitril butadien stiren) obogaćen silikom i ugljenikom. Gume novije generacije su uglavnom dvokomponentne i trokomponentne što znači da je gazna površina sačinjena od delova gume različitih tvrdoća gde je sredina tvrda, sa strane srednje tvrda i na ivicama mekana. Tako su proizvođači postigli bolje performanse gume u raznim uslovima korišćenja. Drugim rečima, takva guma će bolje držati pri nagibu jer je guma mekša na ivicama, a imaće i duži vek trajanja jer je sredina gume tvrđa.

Unutrašnja konstrukcija moto gume (karkasa)

Kod motocikala, gume se po unutrašnjoj konstrukciji dele na radijalne i dijagonalne (bias ply). Podela dolazi od položaja vlakana.

Dijagonalna konstrukcija je uglavnom bila korišćena dok nije prevaziđena modernom radijalnom konstrukcijom. Međutim, dijagonalna konstrukcija još uvek nije iskorenjena. Zašto?

Kao što smo napisali na početku, sve u vezi guma je kompromis, pa tako i obe konstrukcije imaju prednosti i mane. Vlakna kod dijagonalne konstrukcije su od materijala poput najlona i poliestera. Prostiru se kao što se vidi na ilustraciji, dijagonalno od ruba do ruba gume. Ovakve gume su visoke, obično koliko i širina gume. U praksi, nisu fleksibilne, teže se oslobađaju toplote i loše se ponašaju u dinamičnoj vožnji i pri velikim brzinama. Glavna odlika ovih guma je što odlično podnose težinu i čvršće su konstrukcije, pa su pogodnije za loše puteve.

Radijalna konstrukcija je uspešan pokušaj da se prevaziđu mane dijagonalne konstrukcije. U ovom slučaju, koriste se čelična vlakna ili konci razvučeni direktno od ruba do ruba u manjem broju, te dobijemo mekani zid gume što u praksi rezultira veću flekbilnost, te veću kontaktnu površinu pri većim brzinama, bolju povratnu informaciju vozaču, manju šansu od pucanja i mogućnost znatno nižih profila. Ovakva konstrukcija dosta pogoduje vožnji motocikalaa. Međutim, u slučaju netipičnih dimenzija, gde se zahteva velika nosivost i visok profil, kao kod nekih modela Harley-a i sličnih, ovakva konstrukcija nije poželjna te se zato u takvim slučajevima i dalje koristi dijagonalna konstrukcija.

Dakle, ni jedna konstrukcija nije loša, već zavisi od slučaja i potreba.

Otpor kotrljanja

Smeša gaznog sloja utiče na otpor kotrljanja gume te proizvođači obraćaju posebnu pažnju na ove vrednosti. Procenjuje se da vozila koriste od 5% do 15% goriva samo radi savladavanja ovog otpora. Ovde se takođe radi o kompromisu jer moguća je guma sa malim otporom, ali takva će imati katastrofalno ponašanje na mokroj podlozi, pa se proizvođači trude da naprave kompromis.

Tipovi moto guma

Kako postoje različiti tipovi dvotočkaša za različite namene, tako i gume prate istu filozofiju. U kratkim crtama napisaćemo osnovne podele i specifičnosti.

Performantne (Sport)

Gume namenjene sportskim motociklima za sportsku dinamiku vožnje sa fokusom na maksimalnu trakciju po cenu kratkog životnog veka. Ove gume daju trakciju samo kada su zagrejane otporom kotrljanja i sportskom vožnjom što nije izvodljivo u javnom saobraćaju. Dok su “hladne”, ne ispunjavaju pun potencijal i namenu.

Performantne ulične

Najbliži rođak čisto performantne gume ali namenjene za ulicu, za agresivne vozače. Odlikuje ih kratak životni vek i trakcija dok su hladne, međutim mogu se pregrejati. U tom slučaju gube trakciju.

Trkačke (slikovi)

Gume namenjene isključivo za trkačke staze. Oblik im je više trouglast kako bi se dobila veća kontaktna površina u nagibu. Za maksimum trakcije, potrebne su znatno veće radne temperature od tipičnih uličnih guma pa samim nisu adekvatne za javni saobraćaj. Ove gume ne poseduju odvode za vodu te po kiši gotovo sigurno rezultiraju totalnim gubitkom trakcije.

Sportsko – turističke

Najčešće korišćene gume, odnosno univerzalne. Koriste balansiranu smešu za optimalnu trakciju i trajnost. Funkcionišu i pri niskim radnim temperaturama. Proizvođači u ovoj klasi posebno obraćaju pažnju na ponašanje po mokrom.

Touring

Čisto turističke gume žrtvuju nešto trakcije zarad sposobnosti da se nose sa velikim težinama i kilometražama na motociklima kao što je na primer Honda Goldwing. Pogodne su za one koji žele što više kilometara iz seta guma, a voze umerenim tempom.

Cruiser

Ovaj tip guma namenjen je kruzerima, čoperima i sličnim izvedbama. Obično su netipičnih dimenzija zarad estetike, pa tako ih ima sa raznim šarama, retro izgleda, belih zidova itd. Ne pružaju visok nivo trakcije već dugovečnost.

Off road

Gume namenjene vožnji van puta, u narodu poznatije kao kramponke. Ovo su usko specijalizovane gume za šumu, pesak, itd. Ponašaju se loše na asfaltu.

Adventure touring

Ekspanzijom avanturističko putničke klase motocikala rezultirala je potrebu za ovakvim tipom gume. Ovo su uglavnom putne gume za asfalt, nešto dubljih i večih šara kako bi guma imala ograničenu sposobnost van asfalta, odnosno po makadamu, utabanom putu i sl. Tek toliko. Proizvođači u ovoj klasi ih dele po proporciji asfalt – van puta pa imate odnose tipa 80% asfalt 20% van puta, 50% asfalt 50% van puta i sl. Dakle, ponovo kompromis.

Briga i održavanje guma (važnost pritiska)

Moto gume

Guma ne zahteva održavanje, ali zahteva brigu o pritisku koji u velikoj meri utiče na vozne karakteristike motocikla i životni vek gume. Većina proizvođača guma i motocikala preporučuju proveru pritiska jednom nedeljno. Ali zašto? Stvar je čiste fizike.

Vazduh zarobljen u gumi je u gasnom stanju. Na toploti se širi, na hladnoći skuplja. Za one koji žele detaljno, radi se o Gej – Lisakovom i Bojlovom zakonu. Da ne komplikujemo previše: na svakih 5 stepeni celzijusa razlike, pritisak u gumi varira 2% gore ili dole zavisno od temperature. Uzmimo na primer da vozimo turu u avgustu od preko Transfagarašana. Od podnožja do prevoja može biti i 20 stepeni razlike, a to je čak 8% razlike u pritisku gume.

Pored ambijentalne temperature, toplota koja se stvara kotrljanjem utiče na pritisak. Na ovu pojavu trebaju obratiti pažnju oni koji voze “track day”. Posle nekoliko krugova, potrebno je proveriti pritisak i korigovati ga. U slučaju da se koriste grejači guma, inicijalno se pumpa nešto manje od propisanog dok grejači ne zagreju gumu. Tek nakon što je guma zagrejana, potrebno je podesiti pritisak na propisani.

Bilo da vozite na stazi ili javnom saobraćaju, čak i ovako na izgled male varijacije značajno se održavaju i mogu biti krucijalne za vašu bezbednost. Preveliki pritisak utiče na proklizavanje zadnje gume, nervozno ponašanje čak i pri malim promenama pravca te i naglo propadanje u nagib pri prolasku kroz krivine. Takođe, veće su šanse za proklizavanje tokom kočenja.

Nedovoljan pritisak utiče na deformaciju gume, fizički je oštećuje, nepravilno je i preterano troši, vozne karakteristike su pogoršane, a povećava se i potrošnja goriva. Obavezno proverite stanje ventila i uvek koristite kapicu. Izbegavajte dekorativne kapice. Metalne obično zapeknu, dok dekorativne veće težine mogu dovesti do čupanja ventila usled centrifugalne sile.

Česte dileme

Sve o moto gumama

Smem li da imam gume različitog proizvođača ili namene?
Da, ali nije preporučljivo. Proizvođač je konstruisao gume tako da najbolje funkcionišu u paru.
Kako se zadnja troši 2:1 u odnosu na prednju, u redu je da zamenite samo zadnju ukoliko budžet ne dozvoljava nov set.

Kupio sam nove moto gume ali su već stare godinu dana, da li sam prevaren?
Niste. Gume nisu mleko da se pokvare. Pravilno skladištene, proizvođač gumu smatra novom čak i do pet godine nakon proizvodnje.

Moram li da zamenim gumu čak iako šara nije potrošena?
Guma se troši vožnjom ali i vremenom zbog oksidacije i degradacije materijala. Guma koja je upotrebi više od pet godina treba biti zamenjena novom.

Stavio sam nove gume, mogu li odmah da “obaram” motocikl?
Ne, novoj gumi treba vremena za razradu kako bi se očistila od glazure koja je nastala izlivanjem. Nove gume su prvih 100 kilometara klizave i nepoverljive.

Motocikl fabrički nosi 160/60 R17, mogu li da stavim 180 ili 170?
Možda, ali imaćete više štete nego koristi. Uvek treba koristiti fabrički propisane dimenzije i samo takav motocikl je tehnički ispravan. Montiranjem uže ili šire gume od propisane, menja se geometrija gume i osetno se pogoršava upravljivost.

Moram li pri zameni gume zameniti i unutrašnje?
Ne morate, ali se preporučuje.

Da li mi trebaju kvalitetne ili nove gume na skuterima, mopedima i malim motociklima?
Apsolutno da.

Probušio sam gumu, moram li da kupim novu?
Nakon čepovanja, potrebno je demontirati gumu i vulkanizarati je od strane profesionalca to je jedini i ispravan način popravke. Da li je to moguće, zavisi od tipa i mesta oštećenja. Mnogi jednostavno nastave da voze normalno čepovanom gumom bez ikakvih problema, ali to ne mora biti uvek slučaj. Čep može i da popusti. Proizvođači različito gledaju na čepovanje. AVON zabranjuje čepovanje svih guma sa većim brzinskim indeksom od V. Bridgestone kaže da se čepovana guma ne sme voziti brže od 120 kilometara na čas.

Polovne gume?
Nisu svi u mogućnosti da kupe nov set. Da li je opravdano kupiti polovne gume, zavisi od više faktora.
Ukoliko guma nije potrošena do indikatora, može se koristiti ali to nije presudno. Morate obratiti pažnju na to da li je guma ravnomerno potrošena, ima li deformacija, pukotina, ravnih tačaka… Da li je bušena, čepovana, hladno vulkanizirana, koliko je stara? Budite sigurno da niko nije bez razloga demontirao gume koje vi želite da kupite. Guma je zajedno sa kočnicama najvažnija komponenta na motociklu, ne sme biti predmet štednje. Budite sigurni da je vredna i opravdana investicija.

Bonus zanimljivost

Džon Danlop je izmislio prvu pneumatsku gumu gledajući sina kako se trucka i pati dok vozi tricikl sa punim gumama.

Takođe, budući da smo obradili dosta tema o moto gumama, sve tekstove o gumama možete pronaći na jednom mestu, klikom ovde.

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

bjbikers #6

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Aleksandar Stojanović
Aleksandar Stojanović
Član sam BjBikers foruma od 2008. godine. Motocikl koristim kao osnovno prevozno sredstvo i za putovanja sa suprugom. Radim u autoindustriji, tekstove pišem iz hobija i ljubavi prema motociklizmu. Vozim TDM900.