December 7, 2021

Istorija Beta motocikala

-

Mnogi motociklisti ne znaju da legendarna italijanska fabrika motocikala Beta postoji više od 100 godina. Zato smo odlučili da vam predstavimo zanimljivosti iz istorije Bete, od nastanka do današnjih dana.

Za Beta motocikle sam svojevremeno saznao gledajući Trial takmičenja, u kojima motociklisti savlađuju razne kabaste prepreke poput stabala, skaču sa stene na stenu i slično. Motocikli za takve vratolomije moraju biti prilagođeni za tako nešto, te sam mislio da je Beta, u stvari fabrika koja proizvodi samo specijalizovane motocikle. Kasnije sam saznao da imaju i vrlo sposobne offroad motocikle, ali prosto nisam imao priliku da ih vidim uživo i na tome je ostalo.

Beta Trial

Skoro sam se ponovo zainteresovao za Betu kada mi je prijatelj spomenuo da razmatra kupovinu Beta 350RR off road motocikla. Tada sam pročitao nešto više o tom motociklu i shvatio da Beta fabrika postoji duže od 100 godina, duže od trenutno vodećih moto brendova. Pa kaže…

Kompanija je osnovana daleke 1904. godine u Firenci pod nazivom “Società Giuseppe Bianchi”, kao radnja za proizvodnju bicikala. Sledećih 30tak godina su proizvodili ručno pravljene bicikle, da bi se krajem 1940. kompanija preorjentisala na proizvodnju motocikala. Tada su napravili prvi motocikl CERVO 48, tj. tačnije bicikl sa pomoćnim motorom tako što su na bicikl nakačili motor male zapremine koji je preko rolera isporučivao snagu direktno na gumu zadnjeg točka. Osnivači kompanije, Enzo Bianchi i Arrigo Tosi, su tada spajanjem svojih inicijala ustanovili novi brend motocikala Beta.

Beta CERVO 48
Beta CERVO 48

Prvi motocikl koji je već zaličio na pravi motocikl je model CIGNO koji je izašao 1948. godine. CIGNO je imao agregat od 48cm³, kao i teleskopske viljuške napred sa amortizerima. Dve godine kasnije su izbacili model ITAL-JAP 125 koji je imao agregat od 125cm³ i sa teleskopskim viljuškama na zadnjem točku.

Sredinom ’50tih godina prošlog veka je Beta započela proizvodnju motocikala sa agregatima veće zapremine, te je izbacila dvotaktne modele od 175cm³ – M.T. 175 i S.V. 175.

1956 Beta 175mt
1956 Beta 175mt

U narednih par decenija, sve do sredine ’70. Beta je lansirala nekoliko novih, uglavnom sportskih modela motocikala. ASTRO 98, MERCURIO 150, FOLGORE 175 i ORIONE 200 su samo neki od tadašnjih modela koji su imali jednocilindrične, četvorotaktne agregate koji su isporučivali zavidne performanse za to vreme.

1964 Beta Camoscio 48
1964 Beta Camoscio 48

Tokom ’70tih godina Beta se fokusirala više na off-road motocikle i posebno na takmičenja, koja predstavljaju najbolji poligon za razvoj motocikala. Početkom ’80tih Beta je osim na off-road, započela svoje učešće i na trials takmičenjima. Tada su započeli i proizvodnju svojih Trial modela motocikala. Prema podacima sa Betinog zvaničnog sajta, osvojili su 7 titula Outdoor Trials svetskih šampionata, 6 Indoor Trials svetskih šampionata, 7 evropskih šampionata i preko 100 nacionalnih takmičenja širom sveta. Zaista impresivno!

Nego, vratimo se istoriji. Početkom 2000tih godina, Beta je izbacila novu seriju motocikala, koji su predstavljali mix između Enduro i Trial motocikala, pod nazivom Alp. Ti motocikli su imali jednostavne, vazdušno hlađene Suzukijeve agregata male kubikaže (150, 200 i 350 cm³). I dalje imaju takve motocikle, mada daleko su im poznatiji Enduro i Trial modeli.

Beta Alp Bianco
Beta Alp Bianco

2004. godine Beta je odlučila da se vrati razvoju enduro četvorotaktnih motocikala. Započeli su razvoj sopstvene mašine, ali su u međuvremenu iskoristili KTM-ove agregate za svoje nove modele. Detaljnu listu svih Beta enduro modela možete pronaći ovde.

Beta RR 350 4T
Beta RR 350 4T
Beta RR2T_2013
Beta RR2T 2013

Tokom 2009. godine Beta je započela proizvodnju svojih agregata sa dve bregaste osovine u glavi, koje su od sledeće 2010. godine ugrađivali u svoje Enduro modele. Od tada ih prave kao četvorotaktne agregate, sa kubikažom od 350, 400, 450, 498 i 520cm³. 2013. su izbacili i dvotaktne agregate sa kubikažom od 250 i 300 cm³. Svoje agregate Beta prodaje i drugim kompanijama.

Beta engines

Prema podacima do kojih smo došli, procenjuje se da Beta, u svojoj fabrici blizu Firence, godišnje proizvede oko 20.000 motocikala i 15.000 agregata. Okvirno oko 70% svoje proizvodnje izvoze, a preostalih 30% motocikala ostane u Italiji. U Srbiji imaju zvaničnog uvoznika, te je moguće i kod nas kupiti Betine motocikle.

beta evo production

U svakom slučaju, nadamo se da će ovaj čuveni italijanski proizvođač motocikala opstati i uspešno nastaviti svoju istoriju koja traje više od 100 godina. Mi ćemo ih svakako pratiti i truditi se da vam predstavljamo njihove modele motocikala i dalje.

Pročitajte još: predstavljanje Beta RR 123 Motard 4T LC – pravi izbor za supermoto početnike.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Ivan Pavlović
Osnovao bjbikers.com sajt davne 2005. godine, sa idejom da okupi motocikliste koji vole putovanja, vikend vožnje, moto sport i samostalno popravljanje svojih dvotočkaša. Inicirao većinu tradicionalnih BJB akcija. Minimizovao je vožnju motocikla po gradu, fokusirao se na moto stazu i višednevna putovanja. Suprug, otac dvoje dece.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
125PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se