NaslovnaMoto Sport12 časova Estorila - F.C.C. TSR Honda najsnalažljivija

12 časova Estorila – F.C.C. TSR Honda najsnalažljivija

-

Trke izdržljivosti nas u poslednjih par sezona drže napetim do samog kraja. Mislili smo da je na 24 časa Le Mana bilo uzbudljivo i da bolje ne može, ali se na kraju ispostavilo da je trka 12 časova Estorila prevazišla sva očekivanja. Svi osim jednog favorita doživeli su pehove, a neke ekipe i više pehova tokom dvanaestočasovne trke.

Toliko stvari se dogodilo tokom trke, da se prosto nadam da neću preskočiti neki detalj koji se tiče pobednika i favorita. Druga trka izdržljivosti u ovoj sezoni započela je po lepom i sunčanom vremenu. Što se samih vremenskih uslova tiče, ekipama temperature nikako nisu išle na ruku. Prvo je u prepodnevnim časovima bilo nešto hladnije u odnosu na dane kada su ekipe trenirale, a kasnije je biilo znatno toplije poredeći sa prethodnim danima. Tako smo u prvim stintovima videli da su se vozači mučili sa gumama i da su ih brzo trošili.

Sa pol pozicije startovala je YART ekipa. Kao što na Le Manu nisu dobro startovali, tako su i na Estorilu kiksnuli na startu i tokom prvog kruga bili su oko sedme pozicije.

Na vodeće pozicije izbili su BMW Motorrad World Endurance Team i Yoshimura SERT ekipe. Posle nešto više od dva sata SERT ekipa je bila na zadnjem točku BMW Motorrad ekipi. Nažalost po BMW Motorrad ekipu, pritisak SERT-a je bio prejak i BMW Motorrad pada sa prve pozicije.

12 časova Estorila
Foto: www.fimewc.com

Zbog pada, BMW Motorrad ekipa provela je u boksu nešto preko 6 minuta kako bi sanirali štetu nastalu padom. Za tih 6 minuta izgubili su oko 4 kruga, ali ih to nije sprečilo da se uz malo sreće, ali i velik napor vrate na podijum.

Kratka radost za SERT i YART Yamahu

Yoshimura SERT ekipa je posle preuzimanja vođstva pokušala da vozi smirenu trku. Međutim, YART ekipa se oporavljala i imala brži ritam od SERT Suzuki ekipe. Ubrzo su stigli SERT i počeli da ih pritiskaju na isti način na koji je SERT pritiskao BMW Motorrad ekipu.

Isto ono što se dogodilo BMW Motorrad ekipi, zadesilo je i SERT. Silvan Gintoli je pao, prepustivši vodeću poziciju YART Yamahi. Gintoli je dovezao GSX-R 1000 do boksa i šteta je sanirana, pa se i SERT vratio na stazu, ali sa priličnim zaostatkom.

Trku 12 časova Estorila kao da niko nije želeo da pobedi. Ni YART Yamaha nije se dugo radovala, pošto su i oni doživeli pad nakon kojeg su morali u boks na popravku motocikla.

12 časova Estorila
YART Yamaha doživela pad sa vodeće pozicije Foto: www.fimewc.com

SRC Kawasaki i F.C.C. TSR Honda

Kada su glavni konkurenti popadali, prvo mesto se odlučivalo između SRC Kawasaki ekipe i F.C.C. TSR Honde.

Razlika između SRC Kawasaki i F.C.C. TSR Honda ekipe bile su minimalne i bilo je pitanje strategije stajanja u boks. U toj strategiji sipanja goriva i što dužeg ostajanja na stazi, SRC Kawasaki je izgubio borbu. Naime, na 1 čas i 30 minuta pre kraja trke, SRC Kawasaki ostao je bez goriva! Trebalo je vremena da se motocikl vrati do boksa, a za to vreme je F.C.C. TSR Honda preuzela vođstvo i napravila nenadoknadivu prednost. Odnosno, uspeli su da bez kiksa izvezu preostali deo trke i na taj način dođu do bitne pobede.

Greška u proračunu i SRC Kawasaki ostao bez goriva Foto: www.fimewc.com

Poslednji sat i interesantna borba za podijum

Neverovatno je to kako se trka vozi 12 časova i na kraju se obračun za podijum dogodi u poslednjem satu trke. Dok je F.C.C. TSR Honda lagano vozila do pobede, za drugo i treće mesto borili su se SRC Kawasaki, BMW Motorrad i privatna ekipa VRD Igol Experiences ekipa.

Sve tri pomenute ekipe našle su se na točak jedna drugoj. Prvo je SRC Kawasaki uspeo da se izbori za VRD Igol ekipom, a nakon toga je VRD ekipa napravila grešku i malo su izleteli sa staze, što je bilo dovoljno da ih BMW Motorrad ekipa prestigne za treću poziciju. Na kraju je sjajna VRD Igol ekipa morala da se zadovolji četvrtim mestom.

Yoshimura SERT ekipa i njihov drugi pad

Tokom trke Yoshimura SERT ekipa počela je da se oporavlja i nadoknađuje pozicije. Međutim, zadesio ih je još jedan, prilično nezgodan pad. Naime, u jednoj krivini bila je izbačena žuta zastava i vozač Morat Berhet, vozač Tati Team Beringer Racing ekipe je usporio zbog žute zastave. Ksavije Simeon koji je u tom trenutku vozio sa SERT ekipu nije uočio da je Berhet usportio i bukvalno ga je “počistio” na kočenju.

Tom prilikom Simeon je nezgodno pao na glavu i vrat, a videvši to Berhet se podigao i pritrčao da pomogne Simeonu. Srećom, Simeon je prošao bez povreda, a Berhet je nagrađen Anthony Delhalle EWC Spirit Trophy za fer plej i sportski potez.

Gužva u generalnom poretku

Pošto je trka 12 časova Estorila bila puna iznenađenja, bar što se tiče plasmana favorita, to je doprinelo da se razlike u generalnom plasmanu svedu na minimum.

Trenutno vodi SRC Kawasaki ekipa sa 87 bodova. F.C.C. TSR Honda sa 82 zaostaje samo 5 bodova, dok je BMW Motorrad ekipa sa 80 bodova na trećoj poziciji, a SERT ekipa je na četvrtom mestu sa 76 bodova.

F.C.C. TSR Honda smirenom vožnjom do pobede Foto: www.fimewc.com

Ovo su zaista minimalne razlike sa kojim ekipe odlaze na sledeću trku, čuven Bol D’or koja se vozi 18 – 19. septembra. Sa nestrpljenjem očekujemo sledeću trku.

Za komentare i diskusiju o trci 12 časova Estorila, možete posetiti našu temu na forumu.

12 časova Estorila
Rezultati trke 12 časova Estorila Izvor/Source: www.fimewc.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.