NaslovnaEdukacijaKako mi je kaciga spasila život

Kako mi je kaciga spasila život

-

Padovi sa motocikla su tamna strana naše ljubavi, hobija ili sporta zvanog motociklizam. Čim krenete u vožnju motociklom, svesno ili nesvesno prihvatili ste rizik od pada i eventualnih povreda kao posledicu pada. Iako ne postoji apsolutna zaštita od povreda prilikom pada, ukoliko imate dobru zaštitnu opremu, značajno ste smanjili taj rizik. To dokazuje i primer mog skorašnjeg pada pri ne maloj brzini. Srećom, nosio sam svu opremu koja podrazumeva kacigu, rukavice, kombinezon i čizme. Međutim, najbitnija stvar mi je verovatno spasila život je kaciga. Kako i zašto mi je baš kaciga spasila život, izneću u daljem tekstu.

Motociklom prelazim lep broj kilometara mesečno, što na putu, što na stazi. Nešto od tih kilometara je zarad posla, a nešto zarad uživanja. Zapravo, uživam u svakom kilometru. Budući da mi je delimično u opisu posla da isprobavam neke stvari koje prosečan vozač ne bi trebalo da isprobava, to znači da moja vožnja zapravo nekad nosi i nešto više rizika od pada. Taj rizik sam oduvek bio spreman da prihvatim.

Olakšavajuća okolnost po mene je što sam vozio na trkačkoj stazi. Trkačka staza je odlična za usavršavanje tehnike vožnje i traženje limita upravo iz bezbednosnih razloga. Ukoliko dođe do pada na stazi, ne postoje prepreke u koje možete udariti. Jedino se suočavate sa samim padom, klizanjem i eventualnim tumbanjem. Uz to, na stazi uvek imate ekipe hitne pomoći koje budno motre na sva dešavanja na stazi i intervenišu i za najmanje padove, ukoliko za to postoji potreba.

Da malo ubrzam priču. Prilikom poslednjeg izlaza na stazu doživeo sam pad sa “službenom” Hondom VTR 1000 SP1 koju sam dobio na korišćenje. Pad se desio isključivo mojom krivicom i greškom, kada sam kočio znatno agresivnije nego što je trebalo. Tom prilikom u jednom momentu prednji točak više nije izdržao i popustio je, a ja sam preko upravljača preleteo i potiljkom udario glavom od asfalt. Brzina pri padu iznosila je između 140 – 150 km/h.

Na trenutak sam izgubio svest, a nakon što sam došao sebi upućen sam na snimanje glave, za svaki slučaj. Srećom po mene, na snimcima nije ustanovljena niti jedna povreda glave. Bez hematoma ili naprsnuća lobanje. Otpušten sam kući sa dijagnozom blažeg potresa mozga, a lekari su mi rekli da se zahvalim kacigi na tome što sam uopšte živ.

Kaciga odradila posao tačno onako kako je trebalo

Kada sam nakon pada uzeo kacigu u ruke, tek sam tada postao svestan sile kojom sam udario glavom od asfalt. Udarac se dogodio potiljkom i kaciga je na tom mestu bukvalno pukla!

Da se razumemo, sasvim je normalno da kaciga pukne, ali je bitno da energiju udarca sa jedne tačke rasporedi na celu školjku kacige, što je prema svemu sudeći i uradila jer da se sva energija prenela na potiljak, postoji velika šansa da sad ne bih pisao ovaj tekst.

Kako mi je kaciga spasila život
Potiljak i desna strana kacige pretrpeli su najviše udaraca i klizanja Kako mi je kaciga spasila život?

Moram spomenuti da je reč o AGV K5S kacigi koju sam kupio pre nešto više od godinu dana.

Oštećenja na kacigi su jedna velika ogrebotina na gornjoj desnoj strani, kao i naprslina na potiljačnom delu. Tokom klizanja i tumbanja sa kacige je otpao i vizir, što je negde i normalna stvar da se u takvim slučajevima dogodi.

Kako mi je kaciga spasila život
Par bočnih ogrebotina

Kad smo kod samog vizira, reč je o viziru otpornom na manje ogrebotine. Na viziru su vidlji dve – tri veće ogrebotine od klizanja po asfaltu, ali manjih ogrebotina nema, što je pohvalno za vizir otporan na grebanje. Ipak nije samo reklama u pitanju.

Unutrašnjost kacige je takođe pomogla da se udarac ublaži. Sve u svemu, ova kaciga od mene ima sve pohvale.

Šta me se to tiče kad vozim u saobraćaju?

Ovaj tekst sam upravo napisao iz razloga što pad koji sam doživeo jeste karakterističan za padove u saobraćaju. Pad koji sam doživeo je sličan onom kada vam neko izleti iz sporedne ulice i vi naglo zabodete kočnicu i tom prilikom padnete. Dakle, skoro identičan pad, što znači da sličan udarac može da se doživi u saobraćaju.

Moj savet za odabir kacige

Tekst koji sam napisao, kao i iskustvo koje vam prenosim radim isključivo iz razloga da skrenem pažnju na to da se uvek odlučujete za kvalitetnije kacige, bez obzira što su malo skuplje u odnosu na manje kvalitetne.

Postoji takozvani Sharp test i njihov sajt (možete pogledati ovde). Na tom sajtu možete pronaći gotovo sve modele kaciga i njihove ocene i karakteristike. Moja preporuka je da kupujete kacige sa najmanje 4 zvezdice.

Pogledajte ocene na Sharp testu pre kupovine kaciga Foto: Screenshot

Nije bitno da li vozite motocikl od 50 ili 1.000 cm3 jer često i padovi sa 30 km/h znaju da budu nezgodni. Zato je preporuka da uvek imate kvalitetnu i homologovanu kacigu. Imajte na umu da je glava jedan od najosetljivijih delova tela i da je bitno što bolje je zaštiti.

Srećom, današnja tehnologija izrade kaciga je toliko napredovala da za relativno nisku cenu možete naći kvalitetne i bezbedne kacige.

Takođe izbegavajte kupovinu kaciga sa sajtova poput kupujem-prodajem, E-bay-a i drugih oglasa. Kacige isključivo kupujte u ovlašćenim prodavnicama jer je to jedini način da budete sigurni da je kaciga original.

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.