NaslovnaMoto Sport24 časa Bol d'Or - Kraljica izdržljivosti vozi se za vikend

24 časa Bol d’Or – Kraljica izdržljivosti vozi se za vikend

-

Dok vi čitate ove redove, stazom Paul Ricard u Francuskoj brundaju endurance motocikl koji se uveliko spremaju za čuvenu trku 24 časa Bol d’or. Pored 24 časa Le Mana, Bol d’Or je jednako, ako ne i više cenjena trka. Zahtevna staza, često hladni i kišni uslovi samo dodatno komplikuju težak posao vozačima i mehaničarima.

Poslednja trka izdržljivosti voženja je na 12 časova Estorila. Tom prilikom pobedila je F.C.C. TSR Honda. Šampionat je prilično zgusnut i pobeda na ovoj trci mogla bi da igra bitnu ulogu u generalnom plasmanu. Nakon ove trke, voziće se samo još jedna trka na stazi Most, kao zamena za 8 sati Suzuke.

SRC Kawasaki ekipa trenutno drži prvo mesto u šampionatu sa 87 bodova. F.C.C. TSR Honda je na drugom mestu u šampionatu sa samo 5 bodova manje, dok je na trećem mestu BMW motorrad endurance ekipa. Ni Yoshimura SERT ekipa ne zaostaje puno sa svojih 76 osvojenih bodova. Dakle, borba u najavi!

Šta reći o Paul Ricard stazi, osim da je nedostajala na kalendaru prošle godine. Poslednji put smo Bol d’Or gledali 2019. godine, a proše je staza pauzirala zbog COVID-19 virusa. Da ne opisujem stazu, verujem da ćete više uživati u ovom snimku sa motocikla Kanepe.

Favorit? Svi!

Predvideti pobednika na ovako zahtevnim trkama gotovo da nije moguće. Svaka od fabričkih ekipa ima šanse za pobedu. Tokom trka koje traju 24 časa, pored brzine potrebno je konstantno ostati pribran i ne praviti greške.

Karakteristika Paul Ricard staze je nezogdna za mehaničare i podešavanje motocikla. Nekoliko krivina zahteva kraći prenos, dok sa druge strane staza poseduje dugačak pravac. Dugo držanje punog gasa na pravcu troši dosta goriva pa se ekipe često igraju sa prenosom, kao i mapama rada agregata. Jedan krug više na stazi itekako znači u celokupnom bilansu.

24 časa Bol d'Or
24 časa Bol d’Or – Foto: FIM EWC

Prenos gotovo cele trke!

Dobra vest je da će na Eurosport 1 kanalu biti prenos gotovo cele trke. U subout od 14:45 časova sledi direktno uključenje na trku i prenos će trajati sve do 00:00 časova. Zatim se na istom kanalu prenos nastavlja od 06:00 časova i traje do 15:15 minuta, odnosno do kraja trke.

Nemojte zaboraviti da se vozi i WSBK, kao i MotoGP. Dakle, pripremite se za uživanje!

Za komentare i diskusiju o trci 24 časa Bol d’Ora možete posetiti temu na forumu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.