NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Mizano 1 - Doviciozo i Morbideli se vraćaju na stazu

MotoGP Mizano 1 – Doviciozo i Morbideli se vraćaju na stazu

-

MotoGP šampionat ulazi u svoju poslednju fazu jer je preostalo još samo pet trka do kraja. Domaćin MotoGP trke ovog vikenda biće staza Mizano. Zbog otkazivanje trke na Sepangu, na Mizano ćemo se vraćati još jednom krajem sezone, pa ćemo zato ovaj MotoGP trkački vikend nazvati Mizano 1. Na stazi ćemo imati i jednog rado viđenog vozača i povratnika u MotoGP. Andrea Doviciozo se ponovo vraća trkačkoj karijeri, a Morbideli posle duže pauze i oporavka nastavlja šampionat.

Staza Mizano, odnosno Misano World Circuit Marco Simoncelli kako glasi pun naziv, već je svima dobro poznata. Smeštena je u blizini obale Jadranskog mora i u blizini rodnog mesta Valentina Rosija. Sem Rosija blizu ove staze živi i Andrea Doviciozo, pomalo zarobaljveni Marko Melandri. Još jedna osoba koja je živela nadomak ove staze je i pokojni Marko Simončeli po kome staza i nosi ime.

Prva GP trka na stazi Mizano održala se 1980. godine. Tada je staza imala drugačiji smer, odnosno vozio se “levi” krug. Takva konfiguracija zadržana je do 1993. godine i tragičnog incidenta u kojem je povređen Vejn Rejni. Nakon toga je Mizano izbačen iz GP kalendara.

Ponovni povratak staze Mizano u kalendar najprestižnijeg moto takmičenja dogodio se 2007. godine kada je staza potpuno rekontruisana. Zarad sigurnije trkanja, smer staze je promenjen u odnosu na onaj pre rekonstruisanja i zato se danas vozi “desni” krug.

Nakon svih rekonstrukcija i prepravki došlo se do konfiguracije staze dužine 4.200 metara sa ukupno 16 krivina (6 levih i 10 desnih) uz najduži pravac od svega 530 metara. Mizano je tehnnički zahtevna i brza staza koja ne prašta greške.

Kako izgleda krug na Mizanu možete pogledati na sledećem snimku sa motocikla Nikolo Kanepe.

Yamaha konačno u punom sastavu

Nakon duge agonije i problema sa vozačkim sastavom, obe Yamahine ekipe konačno će biti u punom sastavu. Doduše, prilično izmenjenom u odnosu na početak sezone, ali barem su rešili status stalnih vozača.

Pored Kvartarara u fabričku ekipu dolazi Franko Morbideli. Morbideli je propustio dobar deo sezone nakon povrede i operacije kolena. Oporavak još nije potpun, ali je Morbideli spreman da se vrati na stazu kako bi svoj oporavak nastavio na motociklu. Osim toga, Morbideli nema šta da izgubi u šampionatu pa ostatak sezone može da iskoristi da se privikne na fabričku Yamahu M1, budući da je na početku sezone vozio prošlogodišnji model. Novost je i da je Morbideli potpisao zvaničan ugovor sa fabričkom Yamaha ekipom na period od 2021 – 2023. godine.

MotoGP Mizano 1
Morbideli i naredne dve sezone u Yamahi Foto: Copyright © 2021 Yamaha Motor Racing Srl

Kvartararo na Aragonu nije imao najsajniji vikend. Trku je završio na osmoj poziciji. Prema Kvartararovim rečima problem je bio u zadnjoj gumi koja nije pružala performanse koje je očekivao. Već su se tokom sezone vozači ranije žalili na ovaj problem, a ovog puta je izgleda Kvartararo “izvukao” lošiju mišelinovu gumu. Ipak, Kvartararo i dalje ima veliku prednost od 53 boda u šampionatu u odnosu na drugoplasiranog Banjaju.

Petronas SRT Yamaha ekipa konačno može da odahne do kraja sezone, bar što se vozača tiče. Andre Doviciozo će od Mizana 1 biti novi vozač Yamaha SRT MotoGP ekipe. Doviciozo je potpisao ugovor za ovu i sledeću sezonu, tako da posle nešto više od pola sezone pauze, Doviciozo nastavlja svoju karijeru u MotoGP šampionatu.

Doviciozo se vraća u MotoGP šampionat Foto: Copyright © 2021 Yamaha Motor Racing Srl

Ne možemo, a da ne spomenemo Valentina Rosija. Igrom slučajeva i velikom srećom po njega, Rosi će imati ovu i još jednu šansu da se na domaćem terenu oprosti od navijača i MotoGP trkačke karijere. Mizano se nalazi samo na oko 8 km od Tavulje, Rosijevog rodnog grada i Mizano mu je više nego domaća staza na kojoj vredno trenira sa svojim vozačima sa VR46 akademije.

MotoGP Mizano 1
Mizano 1 će biti pretposlednja MotoGP trka na domaćem terenu za Rosija Foto: Copyright © 2021 Yamaha Motor Racing Srl

Može li Banjaja da ponovi uspeh?

Banjaja na Mizano 1 dolazi svež i na krilima svoje prve MotoGP pobede koju je zaslužio posle borbe sa Markezom. Postoji šansa da bi Banjaja na Mizanu mogao makar do podijuma. Prošle godine je imao podijum na Mizanu i vodio je tokom prve trke, pre nego što je pao. Ove godine je Ducati još napredovao, tako da treba ponovo obratiti pažnju na Banjaju.

Miler na poslednjih par trka ima malu rezultatsku krizu. Budući da Ducati očekuje konstantne podijume i pobede od svojih vozača Miler je sada malo pod pritiskom da se makar popne na podijum. Dodatna insipracija biće mu i Banjajina pobeda.

Pramac ekipa je enigma ove sezone. Martin i Zarko su brzi, ali ne u vek i ne na svakoj stazi.

Foto: Ducati

Suzukiju malo nedostaje

Mir je na Aragonu trku završio na podijumu, ali nije bio zadovoljan trećom pozicijom. Na Aragonu je vozio bez uređaja za spuštanje motocikla koji pomaže pri ubrzanju. Razlog za to je bio u tome što je uređaj smetao prilikom kočenja, pa je Mir rešio da ga ne koristi za trku. Na Mizanu 1 bi trebalo ponovo da ga proba. Očigledno je da Suzukiju nedostaje još taj jedan korak da bi bili konkurentniji.

Posle odličnog rezultata na Silverstonu i osvojenog drugog mesta, Rins je na Aragonu podbacio. Imao je loše kvalifikacije, a trku je završio na 12. mestu.

MotoGP Mizano 1
Miru i Suzukiju nedostaje još jedna mali korak Foto: Suzuki Racing

Aprilija konstantna

Aleš Espargaro nas je u poslednjih par trka navikao na dobre rezultate. Posle prvog podijuma za Apriliju osvojenog na Silverstonu, Aleš je na Aragonu završio na odlično četvrtom mestu.

Aprilija ima puno testnih kilometara na Mizanu, pa ni na Mizano 1 MotoGP trci ne očekujemo ništa slabije rezultate, naročito od Aleša.

Sa druge strane garaže Maverik Vinjales je na Aragonu imao svoju prvu trku za upravljačem Aprilije. Njegov potencijal mogli bi da vidimo na Mizanu, jer je ovde već odradio test i poseduje informacije bitne za podešavanje motocikla.

Foto: Press Piaggio

KTM i problemi sa kvalifikacijama

Vozači KTM-a bi se sigurno često borili za podijum, “samo” kad bi rešili problem sa kvalifikacijama. Binder je doduše prošao u Q2 na Aragonu, ali je problem bio što nije imao više guma mekih komponenti te nije ni mogao da postavi kompetentan krug u Q2. Trku je ipak završio na solidnom 7. mestu.

U KTM taboru mora se pohvaliti Iker Lekuona koji u poslednjih par trka pokazuje zašto ga je Ponšaral izabrao. Rezultat i 11. pozicija sa Aragona možda ne oslikavaju tu formu, ali je Lekuona ponovo imao odličnu trku, sve dok nije otišao široko u jednoj od krivina izgubivši 4-5 pozicija. Velika je šteta što Lekuona odlazi iz MotoGP šampionata i što nema mesta za njega.

MotoGP Mizano 1
Lekuona odličan, a ostao bez angažmana u MotoGP-u Foto: Rob Gray (Polarity Photo), KTM

Što se prognoza pobednika tiče, gotovo da nije moguće predvideti pobednika na ovoj stazi. Na papiru, ova staza bi trebalo da favorizuje Yamahu i Suzuki, međutim prošle godine je Banjaja pokazao da i Ducati može biti brz. Markez je Markez pa ni njega ne treba otpisivati. Najbolje je prepustiti se trkačkom vikendu i uživati u trkama, jer će sigurno biti zanimljive.

Za komentare i diskusiju o Mizano 1 MotoGP trkačkom vikendu možete posetiti i našu temu na forumu.

Raspored i satnica trkačkog vikenda:

Petak 

09:00 – 09:40 Moto3 Free Practice Nr. 1
09:55 – 10:40 MotoGP Free Practice Nr. 1
10:55 – 11:35 Moto2 Free Practice Nr. 1
13:15 – 13:55 Moto3 Free Practice Nr. 2
14:10 – 14:55 MotoGP Free Practice Nr. 2
15:10 – 15:50 Moto2 Free Practice Nr. 2

Subota 

09:00 – 09:40 Moto3 Free Practice Nr. 3
09:55 – 10:40 MotoGP Free Practice Nr. 3
10:55 – 11:35 Moto2 Free Practice Nr. 3
12:35 – 12:50 Moto3 Qualifying Nr. 1
13:00 – 13:15 Moto3 Qualifying Nr. 2
13:30 – 14:00 MotoGP Free Practice Nr. 4
14:10 – 14:25 MotoGP Qualifying Nr. 1
14:35 – 14:50 MotoGP Qualifying Nr. 2
15:10 – 15:35 Moto2 Qualifying Nr. 1
15:35 – 15:50 Moto2 Qualifying Nr. 2

Nedelja 

08:40 – 09:00 Moto3 Warm Up
09:10 – 09:30 Moto2 Warm Up
09:40 – 10:00 MotoGP Warm Up

11:00 Moto3 Race
12:20 Moto2 Race
14:00 MotoGP Race

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.