NaslovnaMoto SportMotoGP Portimao - Kraj lude sezone

MotoGP Portimao – Kraj lude sezone

-

Došli smo i do poslednjeg MotoGP vikenda u ovoj najblaže rečno ludoj sezoni. Staza Portimao u Portugalu po prvi put ugostiće MotoGP šampionat. Šampiona smo dobili, ali tu nije kraj. Još mnogo pozicija, titula konstruktora, pozicija ekipa, Moto2 šampion i Moto3 šampion još nisu rešeni. Tako da, nema još opuštanja. Svi vozači žele da poslednju trku da odvezu na visokom nivou. Neke od vozača gledaćemo možda i poslednji put u MotoGP šampionatu u svojstvu stalnih vozača. Idemo na Portimao!

Odakle početi nego od same staze. Jedna od možda najuzbudljivijih staza na kojima je MotoGP ikada vozio. Pre nego što pređem na samu konfiguraciju staze, hajde samo da kažemo par opštih stvari. Prvo, staza Portimao, tačnije Algarve International do Algarve nalazi se u Portugalu. Naziv Portimao nosi po obližnjem gradu. Staza je završena 2008. godine, a WSBK šampionat od tada nastupa na ovom remek delu od staze.

Izuzetno tehnički zahtevna staza, a tokom prenosa trka moćićete da vidite i zašto. Dužine je 4.600 metara i sastoji se od pravca od 968 metara, a ostatak staze sastoji se od 15 krivina. To jest, 15 zvaničnih krivina, ali se cela staza nastavlja iz jedne u drugu krivinu. Ono što je dobro je to da je staza sa svojih 18 metara prilično široko, a zbog MotoGP šampionata ove godine dobila je i nov asfalt. Na dugačkom pravcu WSBK motocikli dostignu i 315 km/h, tako da očekujte da MotoGP motocikli bez dostignu i preko 340 km/h. Pored dugačkog pravca krivac za velike maksimalne brzine je i duga, brza desna krivina.

Posle pravca koji se pruža pod veliko nizbrdicom, vozače čeka naglo kočenje i oštra desna krivina, koja se nastavlja na još jednu blažu desnu krivinu i potom još jednu desnu koja odmah vodi na nezgodnu brzu levu krivinu uz koju se vozači penju. Nakon toga, ide još jedno kočenje nizbrdo za ulaz u oštru levu brzinu. Neću vas zamarati dalje, već konfiguraciju staze možete videti na sledećem snimku. Ono što mogu da kažem je da će se u svim kategorijama vozači boriti da održe prednji točak motocikla na zemlji.

Suzuki ili Ducati

Iako je Mir osvojio titulu, to ne znači da može sasvim opušteno da odveze trku u nedelju. Suzuki ima još jedan zadatak, a to je osvajanje titule kostruktora. Ukoliko to uspe, Suzuki će uspeti da osvoji sve što se osvojiti može u MotoGP šampionatu. Suzuki i Ducati trenutno su izjednačeni u šampionatu konstruktora.

Suzuki ima samo dva motocikla na startnoj postavi, naspram Ducatijevih šest. Što znači da Rins i Mir moraju da odvez dobru trku kako bi sakupili dragocene bodove. U prilog im ide to što Ducatijevi vozači (izuzev Milera) nisu u najboljoj formi, a i na Portimau bih blagu prednost dao Suzukiju, zbog velikog broja brzih krivina. Mada, staza je nova za sve, tako da jasnih favorita nema.

Doviciozo i Petrući će sigurno dati sve od sebe, jer im je ovo poslednja trka za Ducati, a za Dovicioza možda i poslednja sezona, jer ga dogodine nećemo gledati u MotoGP šampionatu, dok Petrući odlazi na KTM za Tech3 ekipu. Miler i Banjaja takođe odlaze iz Pramac ekipe, a Rabatu je takođe ovo možda poslednja trka u MotoGP šampionatu, pošto nije pronašao svoje mesto na startnoj postavi za sledeću godinu. Doduše, šuška se da bi Rabat mogao u Apriliu, ali su male šanse da se tako nešto dogodi.

MotoGP Portimao
Suzuki ili Ducati? Foto: www.suzuki-racing.com

Yamaha još nije izbačena iz igre za titulu konstruktora pošto zaostaju 13 bodova za Suzukijem i Ducatijem. Morbideli je u opasno dobroj formi i ako ostvare dobre rezultate, mogli bi da preokrenu šampionat u svoju korist. Problemi u Yamahi su veliki, odnosno u garažama Vinjalesa, Rosija i Kvartarara, dok Morbideliju njegova M1 iz prošle sezone sasvim odgovara. Ukoliko staza “legne” Yamahi, eto ih na podijumu, ali to je postalo veliko “ako” za Yamahu koja ove sezone ili pobeđuje ili je nema nigde u plasmanu.

Domaća trka za Oliveiru

KTM se dobro pokazao na poslednje dve trke u Valensiji, a Pol Espargaro je uspeo i na Valensija 2 trci da se popne na podijum. Za Pol Espargara ovo je poslednja trka za KTM sa kojim je bio od početka projekta, jer sledeće godine odlazi u Repsol Honda ekipu. Migel Oliveira Portimao poznaje kao svoj džep, budući da je ovo njegova domaća staza i zasigurno će već od prvog treninga biti dobro plasiran. Neki delovi staze sa jakim kočenjem mogli bi da pogoduju KTM-u.

Iker Lekuona nažalost neće biti prisutan na Portimau, zbog pozitivnog testa na COVID-19. Njega će menjati već pomalo zaboravljeni Mika Kalio.

MotoGP Portimao
Poslednja trka za Pol Espargara u KTM ekipi Foto: Polarity Photo

Oproštaj za Kračloua i nova nada za Nakagamija

Kal Kračlou je ovo poslednji MotoGP trkački vikend kao stalnom vozaču. Sledeće godine biće deo test tima Yamahe i pozdravlja se sa karijerom stalnog vozača. Sa druge strane njegove garaže, Nakagami želi silno da se iskupi za novu grešku u Valensiji, kada je pao sa gotovo sigurnog podijuma. Prevelika želja za pobedničkim šampanjcep ponovo je koštala Nakagamija, ali je Japanac sigurno blizu prvog podijuma i ume da bude neverovatno brz na Hondi. Njego jedini problem je što je ovo jedina trka u ovoj sezoni na kojoj ima fore da se popne na podijum.

MotoGP Portimao
Foto: lcrHonda

Aleks Markez nije bio loš na prethodnoj trci, ako uzmemo u obzir da je vozio posle teškog pada koji je doživeo u subotu. Bradl na Portimao dolazi nakon testa koji je u utorak i sredu vozio na Herezu. Tako da Bradlu svaka čast, pošto je u vozio poslednjih 7 dana vozio čak 5 dana i dolaskom na Portimao, promeniće 3 staze u nedelju dana.

U svakom slučaju, naporan i težak posao čeka sve ekipe. Biće od prvog treninga biti naporno u pronalaženju pravog podešavanja motocikla, zatim odabir guma, ali i pronalaženje što boljih putanja na stazi. Dodatni napor sigurno će predstavljati i to što je Portimao fizički zahtevna staza. Nadamo se samo da će vreme biti suvo pa da možemo da uživamo u poslednjem MotoGP trkačkom vikendu.

Za komentare o MotoGP trkačkom vikendu na stazi Portimao, možete posetiti temu na forumu.

Raspored i satnica trkačkog vikenda:

Petak:

10:00 – 10:55 Moto3 Free Practice Nr. 1
11:10 – 12:20 MotoGP Free Practice Nr. 1
12:35 – 13:30 Moto2 Free Practice Nr. 1
13:50 – 14:45 Moto3 Free Practice Nr. 2
15:00 – 16:10 MotoGP Free Practice Nr. 2
16:25 – 17:20 Moto2 Free Practice Nr. 2

Subota:

10:00 – 10:40 Moto3 Free Practice Nr. 3
10:55 – 11:40 MotoGP Free Practice Nr. 3
11:55 – 12:35 Moto2 Free Practice Nr. 3
13:35 – 13:50 Moto3 Qualifying Nr. 1
14:00 – 14:15 Moto3 Qualifying Nr. 2
14:30 – 15:00 MotoGP Free Practice Nr. 4
15:10 – 15:25 MotoGP Qualifying Nr. 1
15:35 – 15:50 MotoGP Qualifying Nr. 2
16:10 – 16:25 Moto2 Qualifying Nr. 1
16:35 – 16:50 Moto2 Qualifying Nr. 2

Nedelja:

10:00 – 10:20 Moto3 Warm Up
10:30 – 10:50 MotoGP Warm Up
11:00 – 11:20 Moto2 Warm Up
12:20 Moto3 Race
13:20 Moto2 Race
15:00 MotoGP Race


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.