NaslovnaMoto SportMir je novi MotoGP šampion!

Mir je novi MotoGP šampion!

-

Staza Rikardo Tormo u Valensiji kroz istoriju MotoGP šampionata donela nam je nekoliko MotoGP šampiona. Danas smo postali bogatiji za još jednog MotoGP šampiona na kojeg niko na početku sezone nije računao. Svojom konstantnom i smirenom vožnjom kroz celu sezonu došao je u poziciju da se bori za titulu, a danas je Mir postao novi MotoGP šampion.

Moto3 šampionat i daje neizvestan

Današnja Moto3 trka bila je pomalo netipična sa obzirom da nije bilo velike grupe vozača koja se borila za pobedu. Uglavnom se 6 vozača borilo za najviše pozicije, a kako je trka odmicala tako su se samo tri vozača izdvojila kao kandidati za prva tri mesta. Raul Fernandez vodio je dobar deo trke, ali su ga pri kraju stigli Arbolino i Garsija.

Borba za pobedu vodila se u završnici trke u kojoj su Arbolino i Garsija imali bolji ritam od Fernandeza. Na kraju je pobeda pripala Arobolinu ispred Garsije, dok je Fernandez morao da se zadovolji trećom pozicijom.

Lider šampionata Albert Arenas jedva je uspeo da odbrani četvrto mesto ispred Darijana Bindera i Sasakija, dok je Ogura trku završio na osmoj poziciji.

Šampionat je daleko od rešenog, iako Arenas vodi sa 8 bodova prednosti ispred Ogure, dok je Arbolino na trećoj poziciji sa samo 11 bodova zaostatka. Tako da će se titula odlučivati na Portimau.

Zanimljiva Moto2 trka i pobeda za Martina

U Moto2 šampionatu titula takođe nije odlučena. Sem Louz je tokom treninga doživeo pad i povredu ruke, ali je ipak odlučio da vozi i uspeo je da završi na 14. poziciji i tako spase 2 boda u šampionatu. Glavna borba za pobedu vodila se između Bezekija, Di Đan Antonia, Martina i Hekotra Garzoa.

Bezeki je vodio jedan deo trke, ali je Di Đanantonio bio brz i činilo se da će doći do pobede, ali je Italijan još jednom ispustio gotovo sigurnu pobedu. Di Đanantonio napravio je grešku i pao prilikom obilaženja Bezekija. U poslednjem krugu Bezeki nije uspeo da odoli napadima Martina, a na kraju i Garzoa. Martin je došao do nove pobede, Hektor Garzo osvojio je drugu poziciju i svoj prvi podijum, a Bezeki je na kraju morao da se zadovolji trećom pozicijom.

Što se vodećih u šampionatu tiče, Marini je završio na petoj, a Bastianini na šestoj poziciji. Bastianini sada vodi sa 14 bodova prednosti ispred Sem Louza, Marini zaostaje 20 bodova, a Bezeki 24 boda za Bastianinijem.

Mir je novi MotoGP šampion!

Morbideli i Miler u duelu do ciljne linije

Trka je počela prilično mirno, bar što se tiče vodećih pozicija. Miler je poveo u prvoj krivini, ali je Morbideli brzo preuzeo vođstvo i postavio odlična vremena i ritam i činilo se da bi mogao da ponovi trku poput one na Aragonu kada je pobedio. Kvartararo je napravio grešku već u drugoj krivini kada je otišao preširoko da bi izbegao da udari Vinjalesa.

Dok su se napred izdvojili Morbideli, Miler i Pol Espargaro, Mir je vozio na desetoj poziciji i strpljivo je pratio dešavanja ispred sebe. Rins je bio tek 2 – 3 pozicije ispred, dok je Doviciozo bio iza njega.

Prvo je Zarko napravio grešku i pao sa pete pozicije, a zatim je pad doživeo i Kvartararo stavivši tačnu na svoj pohod na titulu.

Nakagami je bio izuzetno brz i počeo je da sustiže Pol Espargara za treću poziciju. U poslednjoj krivini Nakagami je pokušao da prestigne Pol Espargara, ali je napravio grešku i prekočio se pri čemu je pao propustivši još jednu gotovo sigurnu priliku da se popne na podijum.

Taman kada se činilo da će Morbideli doći do “lakše” pobede, Miler je počeo da nadoknađuje vreme. Kulminacija se dogodila u poslednjem krugu kada je Miler uspeo da prestigne Morbidelija na pravcu, da bi Morbideli uzvratio u drugoj krivini, ali je Miler uspeo da ga prestigne u četvrtoj krivni, da bi opet Morbideli uspeo da se vrati na prvu poziciju u petoj krivini. Do kraja kruga Miler je bio na zadnjem točku Morbideliju, ali nije uspeo da ga prestigne. Morbideli je došao do treće pobede u sezoni, a Miler do novo podijuma.

Što se tiče borbe za šampionat, Mir je strpljivo vozio i koristio greške vozača ispred sebe. Do kraja trke došao je do sedme pozicije, što mu je bio dovoljno da overi titulu jer je Rins završio na petom mestu, a ostali konkurenti bili su izvan bodovnog dometa da bi ugrozili šampionat.

Mir je novi MotoGP šampion!

Zahvaljujući još jednoj pribranoj vožnji, Mir je postao novi MotoGP šampion. Tako je doneo Suzukiju titulu posle 20 godina i Keni Robert Juniora. Iako na početku sezone niko nije mogao ni da pretpostavi da će Mir biti kandidat za titulu, Mir je uspeo da preokrene loš početak sezone i da bude jedan od najkonstantnijih vozača. Osim titule u kategoriji vozača, Suzuki je osvojio i titulu najbolje plasirane ekipe, a u šampionatu konstruktora Ducati i Suzuki su izjednačeni.

Mir je novi MotoGP šampion!
Mir je novi MotoGP šampion!

Ipak, preostale pozicije u šampionatu još nisu rešene, kao ni pitanje najboljeg konstruktora u MotoGP šampionatu. Tako da će i poslednja trka na Portimau koja se vozi već za nedelju dana sigurno biti zanimljiva, naročito jer najveći deo vozača nikada nije vozio na ovoj fantastičnoj stazi.

Za komentare i diskusiju o trkačkom vikendu u Valensiji, možete posetiti našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.