NaslovnaMoto GaražaJoš spremnija za putovanja - Yamaha Tracer 9 za 2021. godinu

Još spremnija za putovanja – Yamaha Tracer 9 za 2021. godinu

-

Najprodavaniji putni motocikl iz Yamahe i generalno jedan od prodavanijih putnih motocikala u Evropi, Tracer 900 značajno je promenjen za sledeću godinu. Zapravo i oznaka mu je skraćena, pa se sada umesto “Tracer 900” označava sa jednostavnijim “Tracer 9”. Više snage, manja težina i nekoliko elektronskih novina glavna su unapređenja za Tracer 9.

Nedovno smo predstavili i do detalja opisali Yamahin Hyper Naked MT09 sa kojim je od samog početka Tracer 900 delio agregat. Budući da je MT09 za 2021. godinu dobio novi agregat, moglo se i očekivati da će Tracer 900 takođe dobiti isti agregat.


Predlažemo da pročitate:
>> Yamaha MT09 za 2021. godinu – Potpuno nova i snažnija!


Prvu generaciju Tracer 900 modela imali smo prilike da vidimo 2015. godine, kada je ovaj putni motocikl napravio pravi mali bum u svojoj kategoriji i osvojio mnoge vozače. Zatim je 2018. godine izašla druga generacija sa EURO4 agregatom, a dalje zahtevanje strogih normi nateralo je Yamahu da izbaci treću generaciju, odnosno Tracer 9 sa EURO5 agregatom.

Yamaha Tracer 9
Foto: media.yamaha-motor.eu

Snažniji, “čistiji” agregat

Ideja oko agregata ostaje isti. Trocilindrični redni agregat srećom ostaje i dalje pogonska jedinica Tracer 9 modela. U principu, agregat je identičan kao na MT09 bezi ikakvih modifikacija.

Što znači da trocilindrični vodeno hlađeni agregat sada ima veću radnu zapreminu. CP3 agregat, ima veći prečnik klipova za 3 mm, što je dovelo do povećanja radne zapremine za 43 cm3, tako da radna zapremina sada iznosi 889 cm3 (ranije, 847 cm3).

U agregatu nije samo nov prečnik klipove, već su sve unutrašnje komponente nove. Klipovi, klipnjače, radilica i karter su redizajnirani. Yamaha je napravila zahvate na ovim komponentama koje su sada lakše, pa i pored toga što agregat ima veću radnu zapreminu, on je za čak 1,7 kg lakši.

Sistem za napajnje gorivo je totalno drugačije rešen. Prethodna verzija imala je injektore prikačene direktno na glavu agregata, dok se na Tracer 9 za 2021. godinu injektori nalaze sa strane ventila gasa. Na ovaj način omogućena je bolja atomizacija goriva i povećana je efikasnost iskorištavanja goriva, a u Yamahi tvrde i da je potrošnja smanjena za 9% i da se sa punim rezervoarom od 18 litara možete preći preko 350 km.

Yamaha Tracer 9
Foto: media.yamaha-motor.eu

Ove promene rezultovale su povećanje snage za oko 4 KS tako da će Yamaha Tracer 9 za 2021. godinu isporučivati 119 KS pri 10.000 O/min, uz maksimalni obrtni moment od 93 Nm na 7.000 O/min. Povećanje snage nije veliko, a uzrok tome je EURO5 emisioni standard zbog kojeg je agregat znatno “prigušen”. Međutim, najveći napredak postignut je u isporuci obrtnog momenta. Obrtni moment je za 6 Nm veći u odnosu na prethodnika, a uz to se isporučuje na 1.500 O/min niže. To u praksi znači da će Tracer 9 biti još startniji.

Redizajniran je auspuh sa dve izduvne grane koje se pružaju ispod agregata. Izduvni sistem lakši je za 1,4 kg. Poput MT09 i Tracer 9 ima drugačiji menjač sa dužim prvim i drugim stepenom prenosa kako bi se ispratilo povećanje snage i da ne bi došlo do velikog naprezanja materijala. Osim zupčanika, nova je i viljuška menjača.

Takođe je i kvačilo redizajnirano. Takozvano A&S kvačilo ima lamele izrađene od drugačijeg frikcionog materijala. (A&S kvačilo je skraćenica za “Assist and Slipper”, što znači da ima opruge unutar kvačila koje omogućavaju mani otpor na poluzi kvačila.) Kvačilo ćete zapravo ređe koristiti, pošto MT09 dolazi sa “kvik šifterom” koji nudi mogućnost šaltanja naviše i naniže bez upotrebe kvačila.

Lakša šasija sa modifikacijama na nosačima agregata

Yamaha se nije odrekla “Deltabox” šasije, ali je zato izvršila prilične izmene. Najveća novina je što se agregat kači pod drugačijim uglom, kako bi se postigle bolje upravljačke sposobnosti. Agregat je postavljen pod uspravnijim uglom od 52,3° umesto pređašnjih 47,5°. Rotiranje agregata trebalo bi da doprinese boljem povratnom osećaju sa prednjeg kraja, kao i boljem balansu.

Da bi se ispratile performanse nove šasije, ali i snage sa agregata, aluminijumska zadnja viljuška ima drugačije pivote kačenja, a i sama viljuška je duža za 60 mm, ali je međuosovinsko rastojanje i dalje 1.500 mm, kao i na prethodnom Tracer-u 900.

Prednja potpuno podesiva prednja viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm, kraća je za 30 mm. Zadnji amortizer takođe je potpuno podesiv. Kovane felne sa 10 krakova lakše su za 700 grama u odnosu na one koje je koristila prethodna generacija. Yamaha MT09 prešla je sa Bridgestone na Michelin gume, ali je Tracer 9 ostao veran Bridgestonu, tako da iz fabrike izlazi na novim Batlax T32 gumama.

Yamaha Tracer 9
Foto: media.yamaha-motor.eu

Sa modelom MT09, Tracer 9 deli i Nissin radijalno postavljene kočione čeljusti i kočioni cilindar. Kočnice koje Tracer 9 nosi rađene su na uzore na one koje koristi R1.

Sa obzirom da je reč o putnom motociklu, Yamaha je mislila o položaju vozača. Sedište je postavljeno za 15 mm niže nego na prethodnoj generaciji, ali nudi jednostavnu podešavanje sedište u dve visine. Dalje, nogostupi takođe mogu da se pomeraju u rasponu od 15 mm. Upravljač može da se podešava u 9 pozicija i da se pomera za 9 mm i 4 mm naviše. Tako da će verovatno svaki vozač uspeti lepo da se smesti i uživa tokom potovanja.

Vetrobran je napravljen sa cilje da dodatno zaštiti vozača i tako smanji umor koji nastaje od vetra. Vetrobran može da se podešava u rasponu od 50 mm, to jest u 10 pozicija po 5 mm, a neizostavan deo su i štitnici ruku.

Elektronika dva koraka naprednija i bogatija

Elektronika je na Tracer 9 modelu za 2021. godinu otišla ne jedan, već dva koraka napred. Pored ABS-a koji je standarni, Tracer 9 sada može da se pohvali kontrolom podizanja prednjeg točka, kontrola proklizavanja, kontrola motornog kočenja, kontrola slajdovanja i 4 režima vožnje (Režim 1 sa maksimalnom isporukom snage, Režim 2 nešto blažu isporuku, Režim 3 namenjen je opuštenoj vožnji tokom putovanja, Režim 4 za vožnju po kiši). Na sve ove sistem motri moderne 6 -osna IMU jedinica.

Putni motocikl mora da ima izuzetno dobra svetla. Yamaha je Tracer 9 opremila kompletn sa LED svetlosnom grupom. Jedan far zadužen je za kratko svetlo, dok je drugi far namenjen za vožnju pod dugim svetlima.

Yamaha Tracer 9
Foto: media.yamaha-motor.eu

Ono što će mnoge obradovati je tempomat koji dolazi u paketu standardne opreme. Tempomat će funkcionisati u 4. ili višem stepenu prenosa, kao i na brzinama većim od 50 km/h. Podešavanje brzine može se putem tipki pomerati za po 2 km/h od trenutne brzine kretanja motocikla.

Za još lepši osećaj prilikom vožnje, ali i za bolju preglednost, ugrađena je nova TFT instrument tabla prečnika 3,5 inča. Instrument tabla malo je neuobičajna i sasvim drugačija od onog što smo ranije imali prilike da vidimo. Podeljena je u dva dela, sa informacijama na levoj i desnoj strani. Od podataka na instrument tabli možete pronaći bukvalno sve što vam treba. Počev od obrtometra, brzine kretanja, trenutno odabranog stepena prenosa, vremena, količine goriva, temperature rashladne tečnosti, podešavanja kontrole proklizavanja, itd.

Yamaha Tracer 9
Radikalno drugačija instrument tabla Foto: media.yamaha-motor.eu

Elegantan dizajn

Yamaha Tracer 900 i 700 uvek su imale elegantan, ne preterano agresivan dizajn koji je jednostavno privlačio poglede. Yamaha je odlučila da zadrži dizajn i samo blago je redizajnirala izgled koji čini da Tracer 9 izgleda usko, čak i sa bočnim koferima ne deluje preširoko.

Yamaha Tracer 9
Foto: media.yamaha-motor.eu

Tracer 900 je još od 2015. godine jedan od najprodavanijih putnih motocikala u Evropi, a novi Tracer 9 sigurno će nastaviti putevima prethodnih generacija. Cena još nije poznata, ali će se verovatno saznati već početkom godine. Bjbikers redakcija nije testirala ovogodišnji model, ali postoji velika šansa da ćemo imati prilike da tesitramo Tracer 9 i da ćemo se lično uveriti u sve karakteristike Yamahinog putnog motocikla.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.