NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Losail 2 - Trka kakvu skoro nismo gledali i pobeda Kvartarara

MotoGP Losail 2 – Trka kakvu skoro nismo gledali i pobeda Kvartarara

-

Za sve nas koji nismo mogli da dočekamo Losail 2 MotoGP trkački vikend, dobili smo trke iz snova. Od Moto3, preko Moto2 pa sve do MotoGP trke, imali smo priliku da uživamo u svakom krugu koji su vozači izvezli.

Pedro Akosta – Šesnaestogodišnjak koji se već upisao u Moto3 istoriju

Najteže je pisati izveštaje sa Moto3 trka. Veliki broj vozača koji se bore za pobedu i smenjuju iz krivine u krivinu, obeležilo je još jednu Moto3 trku. Od samog početka bilo je zanimljivo.

Prvo, 7 vozača kažnjeno je tokom kvalifikacija zbog neodgovorne vožnje. Njima je određena kazna startovanje iz boksa. Među tim vozačima bio je i Pedro Akosta, šesnaestogodišnjak koji je ove godine debitovao u Moto3 šampionatu.

Napred je vladao pravi rat između petnaest vozača. Na pravcima su se vozači munjevito smenjivali na svojim pozicijama, tako je bilo teško ispratiti šta se dešava. Zanimljivo je da nije bilo padova sve do pred nekih 7 krugova pre kraja trke.

Među onih 7 vozača koji su startovali iz boksa, Pedro Akosta je vozio neverovatno i pred kraj trke uspeo je da stigne vodeće vozače! Samo da napomenem da je Akosta nakon prvog kruga imao zaostatak od oko 10 sekundi za vodećim vozačem. Krug za krugom je odmicao, a Pedro Akosta je nizao vozače i stigao do vodeće grupe.

MotoGP Losail 2
Pedro Akosta, junak Moto3 trke Foto: Rob Gray (Polarity Photo), KTM

Na agresivan, ali fer način Akosta je izbio na vodeću poziciju na krug pre kraja trke. Čim je uhvatio vodeću poziciju, Akosta je odvezao gotovo kvalifikacioni krug ne bi li se odvojio od Bindera koji je jedini uspevao da ga prati u poslednjem krugu. Akosta je uspeo da sačuva prednost na dugom pravcu i da upiše svoju prvu Moto3 pobedu, ispred Bindera na drugom mestu i Antonelija na trećem. Spektakularna trka koju ako ste propustili, obavezno morate pogledati.

MotoGP Losail 2 – Rezultati Moto3 trke Foto: MotoGP.com

Louz i Gardner na točak tokom cele Moto2 trke

Moto2 trka možda nije bila toliko zanimljiva, ali su se Louz i Gardner potrudili da nas drže na ivici stolice. Tokom trke glavnu reč vodili su Louz, Gardner, Raul Fernandez i Bezeki. Sa tim što je Bezeki tokom trke zaostajao za vodećom trojicom.

Louz je tokom skoro cele trke držao vodeću poziciju. Gardner u je trebalo nekoliko krugova da se probije do Louza, a zatim je celu trku Gardner bio na oko 0,3 sekunde iza Louza. Raul Fernandez je blago zaostajao za vodećom dvojicom, ali nije gubio previše vremena.

Tek u poslednjih nekoliko krugova, Gardner je pokušao da pritisne Louza. Louz je fantastično reagovao i njih dvojica postavili su nekoliko najbržih krugova trke. U poslednjem krugu, Gardner je dao sve od sebe i bio je bukvalno na zadnjem točku Louza. Louz je uspeo da se odbrani i dođe do nove pobede i uvećanja vođstva u generalnom plasmanu.

Zanimljivo je i da su Louz i Gardner postavili najbrži krug trke u poslednjem krugu, što samo pokazuje koliko su forsirali za pobedu. Raul Fernandez prešao je ciljnu liniju na trećem mestu i na taj način je upisao svoj prvi podijum u Moto2 šampionatu.

MotoGP Losail 2 – Rezultati Moto2 trke Foto: MotoGP.com

MotoGP trka koja se gleda u dahu

Odakle početi sa MotoGP trkom, sem od čoveka koji je vodio do pred sam kraj trke. Horhe Martin poveo je trku od samog početka i nametnuo je jak ritam. Čista vožnja omogućila mu je da dugo ostane na vodećoj poziciji. Zarko se odmah “parkirao” iza Martina, a nakon trke je izjavio da mu je odgovaralo da vozi iza Martina koji je imao odličan ritam i putanje.

Iza Martina i Zarka, dešavala se neprestana borba. Miler, Vinjales, Banjaja, Aleš Espargaro, Oliveira, Mir i Rins neprestano su razmenjivali pozicije. Mir i Miler imali su nekoliko kontakata. Najgori kontakt između Mira i Milera dogodio se prilikom izlaska na pravac. Mir je izašao ispred Milera na pravac, a zatim je Miler udario u Mira. Srećom sve se završilo bez posledica. Miler je trku završio na devetom mestu, dok je Mir zabeležio sedmu poziciju.

Napred se za to vreme dešavao rasplet trke. Poslednja četiri kruga prošla su u znaku Kvartarara koji je uspeo da prestigne Zarka, a zatim i Martina. Martin je pokušao da se odupre Kvartararu, ali je Kvartararo bio ipak prebrz. Zatim se u poslednjem krugu Martin našao u duelu sa svojim timskim kolegom Zarkom. Zarko je u poslednjoj krivini uspeo da prestigne Martina i tako dođe do druge pozicije, dok je Martin bio zadovoljan trećim mestom.

MotoGP Losail 2
MotoGP Losail 2 – Rezultati MotoGP trke Foto: MotoGP.com

Nakon Losail 2 MotoGP trke, imamo jedan vikend pauze, a zatim MotoGP nastupa na stazi Portimao u Portugalu.

Za komentare i diskusiju o Losail 1 MotoGP trkačkom vikendu, možete posetiti našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.