NaslovnaMoto GaražaOpremaRukavice za motocikliste i njihov značaj za bezbednost

Rukavice za motocikliste i njihov značaj za bezbednost

-

Kaciga je uvek broj jedan što se tiče bezbednosti, ali je takođe i ostala oprema bitna. Jedan od delova tela koji prilikom pada prvi dođe u kontakt sa asfaltom jeste ruka, odnosno šake. Zato rukavice za motocikliste imaju veliku ulogu u zaštiti od razderotina, ali i preloma. Osim toga, rukavice za motocikliste povećavaju udobnsot i bezbednost prilikom vožnje motocikla.

U tekstu ćete primetiti da namerno naglašavam da je reč o rukavicama za motocikliste. Na početku da razjasnimo jednu stvar: obične rukavice i rukavice namenjene motociklistima itekako se razlikuju. To nije običan izgovor za veću cenu rukavica za motocikliste, već razlike zaista postoje.

Rukavice za motocikliste imaju drugačiji način šivenja

Sama tehnika kojom se rukavice za motocikliste prave razlikuje se od tehnike proizvodnje drugih rukavica. Na primer, iako postoje i druge rukavice od kože, ako ih uporedimo sa rukavicama za motocikliste, videćemo razlike u načinu šivenja.

Rukavice za motocikliste
Rukavice za motocikliste imaju specifičan način šivenja Foto: Dainese

Šavovi na rukavicama za motocikliste drugačije su dizajnirani i uglavnom se koriste izdržljiviji konci kako ne bi došlo do rašivanja tokom pada. Zatim možete primetiti i ojačanja, naročito na dlanovima. Ta ojačanja takođe imaju zadatak da dodatno zaštite dlan.

Tri ključne stavke – Zaštita, bezbednost i udobnost

Prilikom vožnje motocikla, rukavice moraju da zaštite vaše ruke, zatim da pruže bezbednost i udobnost. Da bi vam ovo sve bilo jasnije, malo detaljnije ćemo se upustiti u te tri stavke.

Bilo da je reč o rukavicama namenjenim za gradsku i uličnu vožnju ili je reč o sportskim, touring ili rukavicama za stazu, njihova namena je da pruže zaštitu.

Zaštita rukavica za motocikliste uglavnom ima zadatak da zaštiti dlan od razderotina. Prilikom pada instiktivno ćemo pokušati da se odupremo od asfalt ili neku drugu podlogu, a u slučaju klizanja, takođe instiktivno spuštamo dlanove ka dole kako bismo se usporili. Tom prilikom rukavice nipošto ne smeju da se odmah pocepaju i ostave kožu dlana nezaštićenom. Zato ćete na tim delovima dlana često viđati kožna ojačanja i zadebljanja na rukavicama.

Zatim, rukavice imaju zadatak da maksimalno zaštite prste od lomova. Ovo naročito važi za palac i mali prst. Mali prst na ruci najčešće je ugrožen prilikom pada i tom prilikom dolazi do loma istog.

Zato na primer renomirani proizvođači kao što su Dainese i Alpinestar specijalnu pažnju posvećuju upravo zaštiti malog prsta.

Alpinestars na svojim modelima rukavica neretko spaja mali i domali prst, na taj način sprečavajući da mali prst dođe u neprirodan položaj, što samim tim smanjuje mogućnost preloma.

Dainese ima nešto drugačiju tehnologiju koja se zove DCP (Distortion Control Protection) i koja ne dozvoljava malom prstu da dođe u neprirodan položaj.

Rukavice za motocikliste
Foto: Dainese

Spoljašnji deo dlana takođe je izložen udarcu. Obično ako dođe do udarca spoljašnjim delom dlana, tada dolazi do preloma zglobova prstiju. Oporavak od takvog preloma je dugačak i zato je potrebno zaštiti ga što je više moguće. Zato ćete na tom delu videti protektore i ojačanja od raznih matrijala, počev od polimera, pa do karobna i titanijuma.

Naredna i poslednja zaštita je zaštita zgloba šake. Prilikom padova nisu retki ni prelomi zgloba šake. Svaki prelom zgloba ume da bude nezgodan i da oporavak potraje dugo. Zato rukavice imaju zaštitu i fiksiranje zgloba. To važi samo za duže modele rukavica namenjene vožnji na stazi ili touring rukavicama. Rukavice koje su predviđene za gradsku vožnju obično su kraće i ne nude zaštitu zgloba šake.

Par reči o materijalima

U ponudi rukavica za motocikliste naćićete razne materijale. Materijali od kojih su rukavice napravljene uglavnom zavise od njihovog tipa i namene. Tako ćete za touring rukavice najčešće pronaći materijale poput Goretexa, DDRY materijala, kože, tekstila ili kombinacije ovih materijala.

Svaki materijal ima svoje prednosti i mane. Koža je najotpornija na trenje i kidanje. Tekstilni materijali pak omogućavaju bolju provetrenost, DDRY ili Goretex drže vaše ruke suvim i toplim.

Tipovi rukavica za motocikliste

Kad smo već spomenuli tipove rukavice, red bi bio da nabrojimo i par uopštenih tipova rukavica koje ćete pronaći u svakodnevnoj prodaji.

Za trkačku stazu

Rukavice za trkačku stazu traže beskompromisnu zaštitu, ali moraju da pruže i maksimalni osećaj prilikom vožnje. Najčeće su izrađene od kože i imaju dosta dobru ventilaciju. Dužina rukavica ide preko zglobova na rukama kako bi ih štitla od preloma. Izraženi su i štitnici na gornjem delu šake, odnosno na početku prstiju. Neretko su ti štitnici izrađeni od karbona ili legura metala. 

Rukavice za motocikliste
Foto: Dainese

Za uličnu vožnju 

Karakteristika ovog tipa rukavica su da su pravljene za sve uslove vožnje (proleće, leto, jesen), ali na uštrb nekih drugih performansi. Uglavnom su izrađene od kože, ali danas neretko i od kombinacije tekstil/koža i nude dobru ventilaciju. 

Rukavice za motocikliste
Foto: Dainese

Letnje rukavice 

Prilikom vožnje preko leta i na velikim vrućinama, nije zdravo, a ni prijatno da vam se dlanovi znoje. Zato su proizvođači napravili “letnje” rukavice, odnosno rukavice koje imaju bolju ventilaciju. Na ovom tipu rukavica, protektori su strateški raspoređeni na mestima koje su najčešće izloženi udarcu prilikom pada. Na ostalim mestima, materijal je nešto tanji i sa više otvora kako bi vazduh strujao kroz rukavice i sprečio znojanje ruku. Letnje rukavice su nešto kraće i uglavnom se pružaju do ili tik preko zgloba šaka. 

Rukavice za motocikliste
Foto: Dainese

Touring rukavice 

Možda i najzahtevnija kategorija rukavice su touring rukavice. Razlog za to je što je prilikom turističke vožnje potrebno da imate bezbednost, ali i dobru zaštitu od hladnoće, zatim od prevelike toplote i znojenja. Zato je ovo najkompleksnija kategorija. Touring rukavice obično su duže i pružaju se preko ručnog zgloba. Zatim su napravljene od nešto debljih materijala, ali se vodi računa i o ventilaciji, kao i o vodootpornosti. Protektori se nalaze na što više “kritičnih” mesta. 

Rukavice za motocikliste
Foto: Dainese

“Off road” rukavice 

Prilikom vožnje i padova u “off road” vožnji, uglavnom se pada na mekšu podlogu. Stoga nije potrebno da rukavice budu krute i čvrste, već je “off road” tip rukavica uglavnom izrađen od teksila. Tekstil pruža dobru udobnost, ventilaciju i pokretljivost te se iz tog razloga koristi u “off road” uslovima vožnje. Neretko ćete videti da neki motociklisti “off road” rukavice koriste i u gradu. To nije naša preporuka jer u slučaju pada, pri dodiru sa asfaltom “off road” rukavice se brzo pocepaju i dobijate razderotine na rukama. Dužina “off road” rukavica uglavnom je do zglobova na šakama. 

Foto: Alpinestars

Naša preporuka je da nikada u vožnju ne krećete bez opreme. Svaki deo opreme važan je za vašu bezbednost i to morate prihvatiti. Saglasni smo da vas nijedan komad opreme ne može u potpunosti zaštiti, ali vas možete spasiti daleko težih povreda. Zato, bilo da je reč o kacigi ili rukavicama, kao i bez obzira da li idete samo do prodavnice, uvek nosite potpunu zaštitnu opremu!

Današnji tekst napisan je uz podršku firme Plattner Motors (zvaničnog uvoznika za Dainese, AGV, Alpinestars, Cardo, Sena, Akrapovič i Yamahu) i kojem je stalo do bezbednosti motociklista. Njihovu ponudu možete pogledati ovde.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.