NaslovnaMoto SportMotoGPBastianini i Vinjales novi vozači KTM Tech3 ekipe!

Bastianini i Vinjales novi vozači KTM Tech3 ekipe!

-

Polako se odmotava celo klupko oko prelazaka i ugovora MotoGP vozača za narednu sezonu. Nakon vesti da Mark Markez prelazi u fabričku Ducati ekipu, a da Martin prelazi u Apriliu, došle su vesti da će Bastianini i Vinjales biti novi vozači KTM Tech3 ekipe!

Sledeće godine biće novo poglavlje ne samo za Eneu Bastianinija koji iz fabričke Ducati ekipe prelazi u KTM, već i za Vinjalesa koji iz fabričke Aprilia ekipe prelazi takođe na KTM.

Rebrendiranje GASGAS ekipe i četiri fabrička motocikla

GASGAS od sledeće godine neće postojati, već će Tech3 ekipa nositi naziv Red Bull KTM Tech3. Pit Birer, direktor KTM motosport divizije izjavio je da je bilo lepo, ali i zbunjujće koristiti ime GASGAS unutar KTM grupacije.

Budući da je naziv ekipe odvojen od KTM-a, vozači (i deo navijača) mislili su da GASGAS dobija daleko manje podrške od fabričke ekipe.

Dolaskom Akoste u GASGAS situacija se preokrenula, najviše zahvaljujući Akosti koji je dokazao da je KTM RC16 u Tech3 ekipi jednako sposoban za odlične rezultate kao i fabrička KTM ekipa.

Akostini dobri rezultati podsticaj za Bastianijija i Vinjalesa

Upravo su Akostini dobri rezultati bili podsticaj za Bastianinija i Vinjalesa da pređu u Tech3 ekipu. Nakon što je objavljeno da će Mark Markez zameniti Bastianinija u fabričkoj Ducati ekipi, Bastianini je postigao dogovor sa KTM-om i od sledeće sezone gledaćemo ga na KTM RC16.

Bastianini menja Ducati za KTM Foto: Ducati

Slična situacija je i sa Vinjalesom, koji takođe odlučio da sreću potraži u narandžastom taboru nakon što je Martin potpisan od strane Aprilie. Za Vianjelsa je još bilo mesta u Apriliji i to u fabričkoj ekipi i za sad još nisu poznati razlozi zašto se odlučio da napusti Apriliu.

Angažman u Apriliji pri kraju za Vinjalesa Foto: Piaggio

Kruže glasine da je razlog za to što Aprilia nije najavila da će potpisati Martina, mada nisu ni oni sami znali da će im Martin prići sa ponudom. Druga glasina je da je Aprilia za Martina izdvojila daleko više novca nego za Vinjalesa, preko čega Vinjales nije hteo da pređe.

Možda nijedna od glasina nije tačna. Bilo kako bilo Vinjales će postati novi vozač KTM-a i imaće prilike da bude vozač sa pobedama na četiri različita proizvođača motocikala, budući da je do sada pobeđivao na Suzukiju, Yamahi i Apriliji.

Četiri fabrička KTM-a

Pit Birer je takođe izjavio da neće biti razlike između fabričke i Tech3 ekipe, kao i da će se prvi, drugi, treći i četvrti vozač sami nametnuti u toku sezone na osnovu rezultata i da će svi vozači imati jednaku podršku od strane fabrike.

Augusto Fernandez i DŽek Miler u potrazi za novim ekipama

Prelazak Akoste u fabričku KTM ekipu, kao i dolazak Bastianinija i Vinjalesa u Tech3 znači da će Augusto Fernandez i Džek Miler za sada ostati bez angažmana za sledeću sezonu.

Birer je izjavio da se nadao da će Miler do trke na Muđelu pokazati nešto više i da će se vratiti u sam vrh, ali da pošto se to nije dogodilo, teška srca moraju da se rastanu. Miler je ove godine prečesto trke završavao u šljunku i to ga je definitivno koštalo mesta pod KTM krovom.

Miler traži novu ekipu Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Augusto Frenandez je jednostavno imao tu nesreću da mu Akosta dođe u ekipu i odmah srodi sa KTM RC16. Poredeći Fernandezove sa Akostinim rezultatima, postalo je jasno kao 2 i 2 da će Fernandez ostati bez mesta u KTM-u.

Još nije poznato da li će i u kojim ekipama Augusto Fernandez i Džek Miler nastaviti svoje karijere.

KTM ide na sve ili ništa

Prebacivanjem Akoste u fabričku KTM ekipu, zadržavanjem Bindera kao dokazanog vozača i dovođenjem Bastianinija i Vinjalesa KTM je napravio jak sastav sa kojim bi razvoj RC16 motocikla mogao da ide u pravom smeru.

KTM je do sad imao problem što je samo Binder bio brz ili češće brži od ostalih vozača na RC16. Budući da Binder ima specifičan stil vožnje, razvoj za RC16 je išao klizavim terenom. Sada, sa četiri brza i dokazana vozača, KTM RC16 može da se razvija u pravom smeru. Pravi smer razvoja za svakog proizvođača je otprilike ono što je Ducati postigao: da svaki vozač može da bude brz na istom motociklu i da se bori za najviše stepenike pobedničko postolja i za šampionske titule.

Sa mešanjem karata i novom vozačkom postavom, KTM sada ide na sve ili ništa. Sa ovim vozačkim sastavom sada imaju veliki pritisak na svojim leđima i faktički ne smeju sebi da dozvole lošije rezulate.

Da li će uspeti u tome, znaćemo već za manje od godinu dana, kada sezona 2025. godine bude na svojoj sredini.

Za utiske povodom prelaska Bastianinija i Vinjalesa u KTM Tech3, možete posetiti temu na forumu posvećenu vestima iz moto sporta.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 

This field is required.

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.