NaslovnaEdukacijaBJB PodcastVožnja u grupi - recept za uživanje umesto za katastrofu!

Vožnja u grupi – recept za uživanje umesto za katastrofu!

-

Kreće nova moto sezona i neminovno je da ćete se voziti u grupi sa drugim motociklistima. Vožnja u grupi dvotočkaša može biti predivno, ali i vrlo neprijatno iskustvo ukoliko ne obratite pažnju na neke dodatne rizike koje takva vožnja donosi. Podelićemo sa vama pravila koja mi koristimo, a koja mogu da vam pomognu da vam vožnja u grupi bude bezbedna i ugodna.

Pre nego što uopšte dođete na mesto okupljanja, potrebno je da obavite par zadataka. Za razliku od samostalne vožnje, ukoliko se bilo kom učesniku u toku grupne vožnje pokvari motocikl ili izbuši guma ili desi pad zato što je krenuo na put sa izlizanim gumama, svima će to poremetiti plan i vožnja će postati neprijatna.

Dakle, kao odgovorni motociklista, potrebno je da pred planiranu vožnju proverite svoj motocikl. Proverite stanje i istrošenost guma, proverite nivo ulja u agregatu i rashladne tečnosti u hladnjaku. Proverite stanje kočnica i setite se kad ste poslednji put menjali pločice i kočiono ulje. Na kraju, vizualno pregledajte ceo motocikl da biste uočili da li je sve u redu, da li nešto curi i slično. Takođe, potrebno je da proverite pritisak u gumama i podesite ih na propisanu vrednost. Ukoliko ste u prilici, natankajte gorivo. Ali, pošto se okupljanja motociklista obično dešavaju na pumpi, možete to da uradite i čim stignete na pumpu. Sada ste spremni za polazak!

Na okupljanju je izuzetno važno da pre polaska održite kratak brifing sa svim vozačima. Ako se niko drugi toga nije setio, pozovite vi ostale na sastanak! Objasnićemo zašto je to važno i šta treba da ispričate na tom sastanku.

Vozački brifing je jako važan i koristan sastanak, koji bukvalno čini razliku između dana i noći. Razliku između divnog, nezaboravnog iskustva i dana koji se završava u urgentnom centru i sa skršenim motociklom na nekoj prikolici. Znam da vam taj opis sad deluje kao preterano dramatičan, ali pročitajte dalje ovaj tekst i zaključite sami na kraju.

brifing pred trackday
Ovako izgleda vozački brifing pred trackday na Navaku. Nisu iste teme, ali je ista svrha.

Dakle, pre nego svi sednu na svoje motocikle i krenu na put, insistirajte da se svi vozači okupe da biste održali ovaj kratki brifing.

Kada se svi vozači okupe, ispričajte se detaljno o sledećim stavkama:

 • Prođite usmeno kroz planiranu rutu i napravite plan pauza. Dogovorite se kuda ćete voziti, gde ćete praviti pauze i slično.
 • Dogovorite se ko će voditi kolonu, a ko će biti poslednji na začelju. Bitno je da oba učesnika budu iskusni motociklisti i da znaju planiranu rutu putovanja. Idealno je da oni imaju i radio komunikaciju.
 • Definišite formaciju u vožnji sa bar 2 sekunde minimalnog odstojanje između motocikala. Ako ćete voziti širokim, magistralnim putevima, preporučljivo je voziti se u cik-cak formaciji da biste tako imali dovoljno prostora za kočenje. Na lošijim i užim putevima, vozite se jedan iza drugog, sa većim odstojanjem između motocikala. Minimalno 2 sekunde treba da budete udaljeni od motocikla ispred vas. To možete izmeriti računanjem vremena koje prođe od kad motocikl ispred vas prođe pored nekog fiksnog objekta pored puta (drvo, znak, bandera) do kad vi prođete pored toga.
 • Posebno vodite računa o vozaču iza sebe. Sve vreme tokom vožnje pratite vozača iza sebe. Ako on uspori, vi usporite. Ukoliko kolona skreće u sporednu ulicu ili na semaforu, vodite računa o tome da li vas je vozač iza video. Ako vas nije video, zaustavite se na tom mestu, da bi ostatak kolone znao gde treba da skrene.
 • Podsetite se da u koloni ne treba da bude preticanja. Budite kolegijalni prema vozaču ispred sebe, ne vozite mu preblizu i ne plašite ga. Kada naiđete na drugo vozilo ispred, preteknite ga što pre, na bezbedan način. Vodite računa o vozaču iza i ako je krenuo sa vama u preticanje, ostavite mu mesta prilikom vraćanja u traku.
 • Proverite imaju li svi goriva i koliko mogu kilometara da pređu sa tim gorivom. Na osnovu motocikla sa najmanjim rezervoarom i samim tim dometom, isplanirajte okvirno mesto pauze za sipanje goriva. Trebalo bi da većina motocikala može da pređe bar 150-200km što je više nego dovoljno.
 • Pitajte učesnike da li ima neiskusnih vozača koji su skoro počeli da voze i dodelite im mentore. Recite da nije sramota reći da ste početnik, tu smo da pomognemo jedni drugima. Ukoliko je neko početnik u grupi, dodelite mu nekog iskusnijeg motociklistu koji će voditi početnika. Početnik treba da vozi iza i da uči od iskusnog motocikliste gledajući i prateći ga. Tako se izuzetno brzo uči.
 • Zamolite sve učesnike da voze unutar svoje zone komfora i podsetite ih da niste krenuli na trku već na putovanje. Ukoliko neki učesnik vozi brže od vas, to ne znači da morate da ga pratite. Stići će svi na isto mesto, nije strašno ako vi stignete malo kasnije. Znate rutu, znate gde je planirana pauza. Ne dokazujte se pred drugima u javnom saobraćaju!
 • Na kraju, zamolite sve da budu odgovorni na pauzama i da poštuju dogovor. Prilikom zaustavljanja i pre nego se svi raziđu, vođa kolone treba da glasno kaže šta je cilj pauze – sipanje goriva, toalet, ručak ili šta god. Takođe, glasno treba da kaže i koliko će pauza trajati, tj. kad je planirani polazak.

Brifing ne treba dugo da traje, obično je dovoljno par minuta da se prođu te stavke. Razmotrite još i da li je prevelik broj učesnika za jednu grupu. Sve preko 7-8 motocikala je previše za jednu kompaktnu grupu, tako da se možete dogovoriti u startu da se podelite u dve manje grupe koje će se voziti zajedno. Svakako ćete se ponovo susresti na pauzama. Nakon brifinga, spremni ste za polazak! Naoružajte se dobrim raspoloženjem i pokret! 🙂

Dakle, evo sumarno izlistanih tema koje treba da obradite na vozačkom brifingu pred početak vožnje (predlažemo vam i da ovo odštampate!):

 • Prođite usmeno kroz planiranu rutu i napravite plan pauza
 • Dogovorite se ko će voditi kolonu, a ko će biti poslednji na začelju.
 • Definišite formaciju u vožnji sa bar 2 sekunde minimalnog odstojanje između motocikala.
 • Posebno vodite računa o vozaču iza sebe.
 • Podsetite se da u koloni ne treba da bude preticanja.
 • Proverite imaju li svi goriva i koliko mogu kilometara da pređu sa tim gorivom
 • Pitajte učesnike da li ima neiskusnih vozača koji su skoro počeli da voze i dodelite im mentore.
 • Zamolite sve učesnike da voze unutar svoje zone komfora i podsetite ih da niste krenuli na trku, već na putovanje.
 • Na kraju, zamolite sve da budu odgovorni na pauzama i da poštuju dogovor.

Veoma je bitno znati kako bezbedno voziti u grupi. Čujte naše savete i naučite nešto iz našeg dugogodišnjeg iskustva vođenja velikih grupa motocikala hiljadama kilometara po Srbiji i zemljama okruženja. Pogledajte posle i temu na forumu.

Pogledajte ovde i ostale epizode našeg podcast-a.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Ivan Pavlović
Ivan Pavlović
Osnovao bjbikers.com sajt davne 2005. godine, sa idejom da okupi motocikliste koji vole putovanja, vikend vožnje, moto sport i samostalno popravljanje svojih dvotočkaša. Inicirao većinu tradicionalnih BJB akcija. Minimizovao je vožnju motocikla po gradu, fokusirao se na moto stazu i višednevna putovanja. Suprug, otac dvoje dece.