BMW F850 GS

-

F serija GS modela po prvi put je debitovala 2007. godine i veoma brzo postala popularna među vozačima adventur kategorije. Za ovu godinu BMW je izbacio redizajnirani F850 GS model, ”slabijeg” brata modela R 1250 GS.

Od svog prvog pojavljivanja ovaj model nije doživeo neke veće promene, dok je za ovu godinu F850 GS totalno drugačiji od svog prethodnika. Za početak urađene su velike promene na samom agregatu. Konfiguracija je i dalje ista, to jest dvocilindrični redni agregat. Zapremina agregata povećana je sa 793 cm³ koliko je iznosila na F800 GS modelu i sada iznosi 853 cm³ a sa povećanjem radne zapremine snaga povećana je i snaga za celih 10 KS i sad iznosi 95 KS pri 8.200 O/min, uz maksimalni obrtni momenat od 92 NM pri relativno niskih 6.200 O/min. Ono što je zanimljivo vezano za snagu motora je to da se snaga može smanjiti na 48 KS pri čemu će moći uredno da se vozi sa A2 kategorijom.

BMW-F850-GS

BMW se potrudio da pored povećanja snage motora smanji potrošnju goriva i učini isporuku snage linearinijom. BMW F 850 GS troši 4.1 litru goriva na 100 Km, dok je njegov prethodnih F 800 GS trošio 4.3 litre, uz povećanje od 10 KS ovo nije mala razlika. Menjač je pretpeo izmene, prve tri brzine nešto su kraće radi boljeg ubrzanja.

BMW-F-850-GS-agregat

Završni prenos pretrpeo je drastične promene, lanac se na F 850 GS modelu nalazi sa leve strane dok je F 800 GS završni prenos imao sa desne strane. Razlog za ovu promenu je praktične prirode jer su vozači koji se zaglave u blatu navikli da poguraj motocikl sa leve strane a to je u prethodnom slučaju kada se prenos nalazio sa desne strane značilo da postoji mogućnost da dođete u dodir sa auspuhom, što ponekad nije ni malo prijatno i može izazvati opekotine.

BMW-F850GS

BMW je promenio i konstrukciju šasije pa je umesto cevastog rama napravljen čelični monokok okvir. Kako kažu iz BMW a odlučili su se za čelični ram da bi F 850 GS bio črvšći i stabiliniji pri većim brzinama. Napred se nalazi obrnuta viljuška koja nije podesiva, prednji točak je 21″ dok je pozadi točak prečnika 17″, oba točka su žbičana. Za kočenje napred su zadužena dva diska prečnika 305 mm sa dva klipa po kočionim kleštima a za kočenje pozadi nalazi se jedan disk prečnika 265 mm sa jednim kliom. U paket je uključen i ABS.

Rezervoar se nalazi u klasičnoj poziciji iznad agregata, što je promena u ondnosu na F 800 GS model kod kojeg se rezervoar pružao ispod sedišta. F 850 GS je lakši i težina sa punim rezervoarom goriva iznosi 229 Kg što je za 3 kg manje u odnosu na F 800 GS Adventur, ovo je postignuto zahvaljujući zapremini rezervoara koja sad iznosi 15 litara. Rezervoar je smanjen iz razloga što je i potrošnja goriva smanjena.

BMW-F-850-GS

Osnovni elektronski paket sadrži ABS, osnovnu kontrolu proklizavanja, dva režima vožnje (Rain, Road). Dodatni elektronski paket uključuje tri dodatna režima vožnje (Dynamic, Enduro i Enduro Pro). U dodatni paket ulazi i osetljiviji ABS kao i dinamička kontrola proklizavanja koja nudi više opcija podešavanja osetljivosti. Kao dodatnu opremu moguće je ugraditi i poluaktivno ogibljenje.

Svetla su izvedena u led tehnologija a pregledan TFT displej nudi za vozača sve potrebne informacije.

F-850-GS

BMW je redizajnirao svoju srednju Adventur klasu kao odgovor konkurentnim proizvođačima, naročito Honid sa novim Africa Twin modelom koji je sa kratko vreme postao bestseler motocikl u svojoj klasi ali nema sumnje da će BMW F 850 GS biti i više nego dostojan konkurent kako po prodaji tako i po performansama.

 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.