NaslovnaMoto GaražaBMW predstavio novi F750GS, F850GS i F850GS Adventure za 2020. godinu

BMW predstavio novi F750GS, F850GS i F850GS Adventure za 2020. godinu

-

Verovali ili ne, BMW GS serija ove puni 40 godina od nastanka prvog GS-a, a BMW je ove nedelje predstavio F750GS, BMW F850GS i BMW F850GS Adventure za 2020. godinu. Iako unapređenja nisu velika, BMW je ipak uspeo malo da osveži paletu “malih” GS modela. U daljem tekstu ukratko ćemo proći kroz novine koje su novi modeli dobili.

Agregat ostao nepromenjen

Prema principu “ne diraj ono što je dobro” BMW je rešio da za sledeću godinu ne radi nikakva unapređenja agregata. Što znači da sva tri modela pokreće dvocilindrični vodeno hlađeni redni agregat sa četiri ventila po cilindru i radnom zapreminom od 853 cm3. Snaga koju ovaj agregat isporučuje razlikuje se na modelima F750GS na kojem isporučuje 77 KS (75 kW) na 7.500 O/min i obrtni moment od 83 Nm na 6.000 O/min, dok snaga na modelima F850GS i F850GS Adventure iznosi 95 KS (70kW) na 8.250 O/min uz maksimalni obrtni moment od 92 Nm na 6.250 O/min.

BMW F750GS F850GS F850GS Adventure
Foto: BMW Motorrad Press

Malo više elektronike u standardnom paketu

Dakle, ako je agregat ostao netaknut, šta je onda novo na modelima za sledeću godinu? Najveće “unapređenje” dolazi na polju elektronike, odnosno, ono što je ranije bila dodatna oprema sada dolazi u standardnom paketu. ABS Pro sistem sada dolazi kao standardna oprema, kao i kontrola proklizavanja koja nosi skraćenicu DTC (Dynamic Traction Control).

Osim blago unapređenog elektronskog paketa, u standardnu opremu sada ulazi i USB utičnica za napajanje uređaja kod kontrolne table. Zatim, pokazivači pravca sada dolaze u LED tehnologiji i tu se završava spisak “novina” na F750GS, F850GS i F850GS Adventure motociklima.

Nove grafike

Sledeće što je novo spada u vizuelene promene, a najviše se tiče samih grafika i boja na motociklima za sledeću godinu. Već smo spomenuli da GS serija puni 40 godina, a u tu čast će koji su posvećeni 40. godišnjici GS-a, na bočnim stranama nositi natpis “40 Years GS Edition“.

Nećemo detaljno opisivati nove boje i grafike koje će krasiti F750GS, F850GS i F850GS Adventure, već vam ostavljamo galeriju sa slikama:

Za sada još nisu poznate cene GS modela za sledeću godinu, ali je pretpostavka da cene neće biti znatno više od cena ovogodišnjih modela.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.