January 22, 2022
NaslovnaMoto GaražaFilter za vazduh - Pustite vaš motocikl da diše!

Filter za vazduh – Pustite vaš motocikl da diše!

-

Tokom ove nedelje već smo pisali tekst o značaju filtera i auspuha i aerodinamike, a danas je na redu sam filter za vazduh. Uz to ćemo ukrakto predstaviti i Hiflo filtere koji su zastupljeni na našem tržištu.

Filteri za vazduh dizajnirani su tako da obezbede optimalnu količinu vazduha koja je potrebna za pravilan rad agregata. Održavanje filtera i njegova zamena krucijalni su za dug životni vek agregata.

Danas na tržištu postoje razni tipovi filtera, ali najčešće srećemo filtere od suđera ili papira. Ukoliko je filter za vazduh zaprljan, agregat jednostavno neće dobijati dovoljno vazduha te će imati problema u radu.

Sa druge strane zaprljan ili dotrajao filter za vazduh može da doprinese uništenju agregata. Kao što smo rekli, filter za vazduh je tu da zadrži fine čestice prašine. Ukoliko ta prašina dospe u unutrašnjost agregata, za kratko vreme može da doprinese habanju unutrašnjih komponenti i da skrati životni vek agregata.

Na nekim motociklima postoji mogućnost održavanja i čišćenja filtera (ovde prvenstveno mislimo motocikla off road segmenta) dok je kod drugih preporučljivo obaviti zamenu (motocikli namenjeni za vožnju na asfaltu) jer filteri kod ovog drugog tipa motocikala nisu predvidjeni za češća održavanja.

Par saveta za čišćenje filtera

Kao što smo spomenuli, neki filteri predviđeni su za čišćenje. Na motociklima kod kojih je previđeno čišćenje, filter za vazduh je obično smešten na takvom mestu kom se lako i brzo može pristupiti.

Pre nego što pristupite čišćenju filtera, bitno je da pažljivo izvadite filter iz kućišta i da posle vadjenja filtera zaštitite usis za vazduh tako što ćete postaviti čistu tkaninu preko. Ovo je veoma bitno kako tokom čišćenja neki strani predmet ili prašina ne bi upali u agregat.
Kad izvadite filter, nipošto nemojte da ga uvijate, cedite ili nešto slično jer ćete na taj način oštetiti njegovu strukturu i učiniti ga neispravnim!

Sunđer se pere i podmazuje specijalnim sredstvima namenjenim filterima za vazduh. Nipošto nemojte prati filter benzinom i podmazivati ga motornim uljem! Benzin će oštetiti filter, a ulje će zapušiti sve pore i vazduh neće moći nesmetano da prolazi kroz filter.

Na tržištu postoji niz proizvoda za čišćenje filtera za vazduh. Kao jedno od sredstava za pranje filtera dobro se pokazalo Ipone sredstvo za čišćenje filtera. Ovo sredstvo pokazalo se kao veoma dobro i dolazi u ambalaži zapremine 5 litara što vam omogućava veliki broj pranja.

Što se tiče podmazivanja filtera, Ipone i tu ima jedno veoma dobro sredstvo za sundjeraste filtere koje dolazi u spreju i jako lako se nanosi na filter. Dostupno je u pakovanju od 500ml i 750ml.

Kada operete i podmažete filter, nije na odmet da detaljno očistite i kutiju filtera za vazduh jer i na ovom mestu može da se nakupi fina nečistoća.

Naravno, svaki potrošni deo ima svoj rok trajanja. Iz tog razloga, kada primetite da filter ima makar i najmanja oštećenja ili vam jednostavno deluje degradirano, najbolje je zameniti ga novim filterom.

Firma Moto-Bike iz Kaća u svom prodajnom programu nudi veliki izbor kvalitetnih Hiflo filtera za ulje i vazduh. Kako bismo Vas malo bolje upoznali sa ovim brendom, u nastavku možete pročitati neke informacije u vezi sa Hiflo brendom.

HifloFiltro

Hiflofiltro – poseduje TÜV (Udruženje teh. inspekcija – Nemačka) odobrenje na filtere ulja. Dizajnirani po najvišim standardima kvaliteta, Hiflofiltro poseduje kompletan raspon filtera ulja i filtera vazduha za motocikle, skutere i ATV, omogućavajući najviši nivo zaštite za vaš motor. Zašto HifloFiltro? Pružajući neverovatne performanse, Hiflofiltro je najprodavaniji brend zamenskih filtera za motocikle, skutere i ATV širom sveta. Filteri se takodje isporučuju u originalu proizvodjača opreme, kao i brendova privatnih etiketa.

PROIZVODNJA: Fabrika Hifllofiltro -Thai Yang Kitpaisan je osnovana 1955. godine i proizvodi filtere za OEM motornu industriju od 1963. godine. Sa iskustvom od više od četiri decenije, konstantnim istraživanjem i razvojem, proizvode neke od najboljih filtera na svetu.

DISTRIBUCIJA: Odredjene zalihe se uvek drže u distributivnim centrima Hiflofiltro – u Londonu i Atlanti, spremni za trenutnu isporuku. Sa medjunarodnom mrežom vodećih distributera, u preko 70 zemalja širom sveta, Hiflofiltro nudi vrhunski kvalitet proizvoda, koji uvek prevazilaze sva očekivanja.

Filter za vazduh Hiflo
Filter za vazduh Hiflo

MATERIJALI: Da bi postigli kvalitet proizvoda, koriste samo najbolje materijale iz dobro poznatih fabrika: čelik iz Toyota Tsuso i NKK Japan, lepak od Henkel Germany, filter papir od Ashlstrom Filtration Finska, Hollingsworth & Vose USA and Awa Paper Japan.  

Filter za vazduh Hiflo
Filter za vazduh Hiflo

KONTROLA KVALITETA: Svaki filter ulja prolazi kroz 16 individualnih kontrola kvaliteta, pre nego što izadje iz fabrike. TÜV SÜD (Udruženje teh. inspekcija) proverava ceo proizvodni proces, uključujući proveru sirovina, individualno ispitivanje filtera, reviziju i verifikaciju.  

Filter za vazduh Hiflo
Filter za vazduh Hiflo

DOSTUPNOST: Hiflofiltro ima najsveobuhvatniju ponudu filtera na tržištu. Postoji pretraga hiflo filtera za gotovo svaki motocikl, skuter ili ATV.
Vodite računa o vašem filteru za vazduh. Redovno održavanje filtera značajno će produžiti radni vek i performanse vašeg agregata!

Uvoznik hiflo filtera za Srbiju je firma Moto Bike iz Kaća i njihovu ponudu hiflo filtera možete pogledati ovde.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
140PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se