May 17, 2022
NaslovnaMoto GaražaCFMOTO SR-C21 uhvaćen na testiranju

CFMOTO SR-C21 uhvaćen na testiranju

-

CFMOTO je pre nekoliko meseci objavio zanimljiv koncept sportskog motocikla. Pošto obično od koncepta do realizacije prođe dosta vremena, nije se očekivalo da će odmah posle prikazivanja koncepta CFMOTO krenuti u realizaciju projekta. Međutim, pre samo par dana CFMOTO SR-C21 je uhvaćen na testiranju, što je znak da bi sportak iz CFMOTO-a mogao ubrzo da se nađe i u proizvodnji.

Na EICMA sajmu motocikala u Milanu, CFMOTO je izložio koncept SR-C21 motocikla. Ono što se odmah dalo primetiti je upotreba vrhunskih komponenti poput Brembo radijalno postavljenih monoblok kočionih čeljusti, SC Project izduvnog sistema i Ohlins ogibljenja. Jedina nepoznanica u trenutku prezentacije koncepta bila je konfiguracija agregata.

Kada svaki proizvođač predstavni koncept nekog motocikla, na njemu se obično nalaze vrhunske komponente koje se kasnije izgube u serijskoj proizvodnji ili se zadrže samo na specijalnim verzijama.

Sličan slučaj je i sa CFMOTO SR-C21. Na fotografijama se vidi da SR-C21 više ne poseduje Brembo kočnice, ali se vidi da je ipak reč o radijalno postavljenim kočionim čeljustima koje podsećaju na Brembo monoblok. CFMOTO je u prošlosti koristio J.Juan kočnice, koje su sada u vlasništvu kompanije Brembo. Moguće je da Brembo želi i dalje da promoviše J.Juan ime i da će se na SR-C21 zaista naći vrhunske kočnice, ali da će umesto imena Brembo pisati J.Juan.

CFMOTO SR-C21 uhvaćen na testiranju
CFMOTO SR-C21 uhvaćen na testiranju

Dalje se na fotografijama vidi da je motocikl testiran sa klasičnom zadnjom viljuškom, umesto sa jednorukom koja je prikazana na konceptu. SC Project izduvni sistem sa dve izduvne grane sa obe strane motocikla je takođe odbačen i zamenjen kraćim izduvnim sistemom i prigušivačem sa desne strane motocikla.

Što se ogibljenja tiče, tu se ne vidi jasno da li je zadržana Ohlins prednja viljuška ili je ipak odlučeno da se pređe na Kayaba ili neko drugo ogibljenje.

Ono što najviše zanima je agregat. Prema nekim izvorima, CFMOTO će u SR-C21 ugraditi dvocilindrični redni agregat radne zapremine 450 cm3. Iz te radne zapremine mogla bi se izvući respektabilna snaga. Ranije smo testirali CFMOTO SR300 sa znatno manjim agregatom koji se pokazao veoma dobro i vodeći se tim primerom znamo da CFMOTO ume da izvuče performanse iz agregata.

Budući da je CFMOTO najavio ulazak u Moto3 šampionat, SR-C21 bi mogao da postane ulična verzija Moto3 motocikla. Sa obzirom da će ući u Moto3 šampionat, a ukoliko je tačno da će agregat imati radnu zapreminu od 450 cm3, može se pretpostaviti da se planira ulazak i u SSP300 šampionat.

U svakom slučaju čini se da se CFMOTO ozbiljno posvetio ovom projektu. Motocikli te radne zapremine su danas atraktivni, kako kao prvi sportski motocikli za vozače sa A2 kategorijom, tako i kao odlični motocikli za prve korake na trkačkoj stazi. Ukoliko i cena bude povoljna, SR-C21 ima sav potencijal da ostvari zapažen uspeh.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.