September 27, 2020
Naslovna Garaža Dainese Antartica jakna u avanturi kroz Mongoliju sa Batom Bjelanovićem

Dainese Antartica jakna u avanturi kroz Mongoliju sa Batom Bjelanovićem

-

Ukoliko ste strastveni zaljubljenik u duga putovanja motociklom, imamo odličan tekst za vas! Predstavljamo vam Dainese Antartica jaknu i pantalone koje su sa Velimirom Batom Bjelanovićem prešle put dug 21.400 km u trajanju od 44 dana. Bata je tokom tog puta prešao put od Srbije do Mongolije i nazad, te tokom svoje avanture prošao je kroz sva četiri godišnja doba. Kroz kraću verziju Batine priče opisaćemo vam kako se pokazala Dainese Antartica jakna u avanturi kroz Mongoliju.

Za uživanje prilikom svakodnevne vožnje motocikla potrebna je dobra oprema. Međutim, za avanture, tj. duga i zahtevna putovanja potrebna je najkvalitetnija moguća oprema. Bata je na svom putovanju koristio Dainese Antartica jaknu i pantalone. Da ovo ne bude puko opisivanje opreme, prenećemo vam deo Batine avanture i njegove utiske o ovoj odličnoj opremi. Na svom putu, Bata je prešao predele poput Sibira, Palmira, Mongolije. Savladavao je nadmorske visine i do 4.655 metara. Prolazio je kroz kišu, sneg, grad. Lični utisak o tome kako je oprema izdržala sav taj napor, saznaćete u narednim redovima teksta direktno od Bate sa kojim smo u firmi Plattner u Novom Sadu popričali o njegovoj avanturi i iskustvu sa Dainese Antartica jakni i pantalonama.  

Bato, kako si došao na ideju da kupiš upravo Daineze Antartika opremu?

B.B.: Mesec dana pre polaska na put shvatio sam da mi je za ovaj put potrebnija ozbiljnija oprema od one koju sam u tom trenutku imao. Obratio sam se Plattner Motors firmi. Ljubazno osoblje u Platneru mi je maksimalno izašlo u susret, kako sa savetima tako i sa podrškom za moje putovanje. Osoblje je saslušalo moje pomalo zahtevne ideje, jer je bilo potrebno spojiti sve u jednoj opremi. Bilo je potrebno odabrati opremu koja bi se pokazala odlično i na vožnji kroz stepu u kojoj temperature dostižu i do 40°C, ali i pri vožnjama kroz planine na kojim se temperatura spuštala i na 0°C. Teško je bilo pronaći odelo u kojem će se objediniti bukvalno sve, počev od toga da pruža dobru zaštitu od vetra i zime, a opet da bude prijatno pri visokim temperaturama. 

Dainese Antartica

Tako smo analizom mojih potreba došli do odluke da uzmem odelo Dainese Antartica koje pored zaštite od vremenskih nepogoda pruža i odličnu zaštitu u slučaju da dođe do pada, što na moju sreću nisam imao prilike da isprobam. Osim toga, jakna i pantalone pružaju komfor, što je takođe bilo bitno jer sam svaki dan provodio u odelu, pa mi je bilo bitno da se osećam prijatno u njemu.

Kako se odelo pokazalo tokom putovanja?

B.B.: Kao što sam već rekao, bilo mi je bitno da imam odelo koje će zadovoljiti sve moje potrebe, jer zbog ostalog prtljaga koji sam nosio nije bilo prostora da ponesem više odela za svaku vremensku priliku. Nisam spomenuo da sam koristio i aktivni veš D-Core, takođe od Dainese –a koji se odlično pokazao naročito pri vožnji u hladnijim vremenskim uslovima.

Što se odela tiče, na nekim deonicama vozili smo na temperaturama od 1°C. Recimo na Altaju u Sibiru imali smo temperaturu od 1°C i sneg koji je padao priličnim intenzitetom. U toj situaciji i vožnji po snegu odelo je odradilo posao zaštitivši me od hladnoće i nijednog trenutka mi nije bilo hladno, što mi je uveliko olakšalo putovanje, jer sam mogao da se fokusiram samo na vožnju.

Bato Bjelanovic

Odlučio sam se za svetlu boju odela, opet prema savetu ljudi iz Plattnera. Jeste da je svetla boja nezahvalnija iz razloga što se nakupljanja nečistoće tiče, ali se na svu sreću odelo dosta lako održava. Za svetlu boju sam se odlučio zbog odbijanja sunčevih zraka, jer pri vožnji kroz kazahstansku stepu, biti na temperaturi od 40°C uopšte nije naivno. Neke deonice su bile duge i do 1.000 km i mislim da sam u tim situacijama imao crno odelo, sigurno bih prokuvao. Ne mogu da kažem da je bilo idealno u tom odelu, sigurno da ima namenskih odela koja bi se bolje pokazala u toj situaciji, ali gledajući kompletnu situaciju, ovo odelo je bilo optimalno. Pri vožnji kroz stepu držao sam otvorene luftere na odelu što je uveliko olakšalo vožnju u tim uslovima.

Kako se odelo pokazalo u kišnim uslovima?

B.B.: Imao sam situaciju da me je u toku jednog dana pratila kiša tokom cele deonice duge 600 km. To je bilo na čuvenoj Trans-sibirskoj ruti. Tu sam imao priliku da doživim i vidim šta znači pravo nevreme. Dosta dugo putujem motociklima, ali to što sam tada doživeo nije mi se nikada pre u životu dogodilo. Tog dana planirao sam da izvezem rutu od 1.000 km, ali sam već posle 300 km rekao sebi da je u ovim uslovima nemoguće voziti. Mislio sam da ne može gore od toga, ali kako sam vozio vremenski uslovim postajali su još gori. Smenjivali su se kiša, jak vetar i na kraju grad. Na deonici na kojoj me je uhvatio grad, mislio sam da će mi polomiti sve na motociklu. Grad je bio veličine prepeličjeg jajeta, a nisam imao gde da se sklonim. Na sreću, odelo me je zaštitilo od nepogode, a da stvar bude još bolja, odelo nigde nije propustilo niti jednu kap vode! Pretpostavljam da je pod-jakna koja se nalazi ispod glavne jakne ublažila udare leda. Odelo ima laminantnu membranu zahvaljujući kojoj se omogućava da jakna omogućava telu da diše, a sa druge strane ne dozvoljava vodi da prodre unutar jakne.

Mogu da kažem da je jakna savršena što se tiče kišnih uslova. Ranije kada nisam imao Dainese Antartica jaknu na putovanja sam nosio kišna odela. Međutim sa ovom opremom zaista nema potrebe za kišnim odelom. Kišno odelo sam poneo za svaki slučaj, ali su mi u Krasnojarskoj ukrali to kišno odelo, tako da na toj deonici nisam ni imao, ali mi nije ni trebalo zato što je Dainese Antartica odradila odličan posao. Tokom putovanja sam koristio i Dainese Universe rukavice. Te rukavice su preporuka Dainese –a i upravo su kompatibilne za Dainese Antartica jaknom.

Kada se osvrneš na celo putovanje, kako si zadovoljan Dainese Antartica kompletom?

B.B.: Veoma sam zadovoljan. Opet kažem, za ovakvo putovanje na kojem se prolazi kroz velike temperaturne razlike i kroz razne vremenske nepogode poput jake kiše, snega, grada, visokih temperatura, mislim da ne postoji odelo bolje odelo koje će pružiti optimalnu zaštitu. Odelo poseduje i sve protektore kao i praktične džepove. Naročito mi je značilo to što je odelo posle svake kiše ostajalo suvo i za svaki novi dan je bilo spremno za put, a pri tome se lako održava i lako se skidaju nečistoće sa njega. Dainese Antartica odelo bih preporučio svakom ko se sprema na zahtevno putovanje.

Dainese Antartica

O Dainese Antartica jakni

Antartica GORE TEX® jakna definiše nove standarde u izradi jakni i pomaže motociklistima prilikom istraživanja i avantura čak i u najhladnijim uslovima. Jakna je dizajnirana da pruži vrhunsku termalnu izolaciju i predstavlja vrhunsku odeću za suočavanje sa ekstremnim vremenskim uslovima, bez obzira na temperature. Zahvaljujući Dainese tehnologiji baziranoj na istraživanju NASA –e, napravljeno je odelo od laganih materijala, koje pruža vrhunsku zaštitu, a pri tome omogućava beskompromisni komfor.

Dainese Antartica jakna sastoji se i od pod-jakne koja služi da zaštiti vozača prilikom vožnje u hladnim uslovima. Pod-jakna se lako vadi ukoliko i moguće je nositi i van vožnje motociklom.

Laminirana GORE TEX® zaštitna školja pruža odličnu zaštitu, a rajsferšlus na grudima omogućava dobru ventilaciju prilikom visokih temperatura. Unutar jakne nalazi se podešavajući pojas zahvaljujući kojem se omogućava savršeno prilagođavanje jakne uz telo.

Dainsese Antartica

Spoljašnji džepovi napravljeni su tako da budu lako upotrebljivi prilikom vožnje. Jakna Dainese Antartica poseduje i takozvane S.T.O.P.® (Side Time-Saver Outer Pockets) džepove koji služe da se prilikom pauza od vožnje u njih lako mogu odložiti rukavice i neki sitniji predmeti.

U slučaju da dođe do pada, vozača štite Pro-Armor 2 štitnici leđa, zatim jakna poseduje i štitnike za ramena i laktove koji se lako mogu izvaditi. Takođe, na jakni se nalaze džepovi prilagođeni za ugradnju protektora za grudi.

Dainese Antartica je pravi izbor za sve avanturiste koji prelaze zavidne distance i koji ne biraju vremenske uslove za vožnju.

Ukoliko vam je potrebna bilo koja oprema za svakodnevnu vožnju motociklom, vožnju na stazi ili pak za duga putovanja, predlažemo vam da pogledate ponudu firme Plattner Motors. U njihovoj ponudi možete ponaći sve što vam je potrebno, a osim toga, Plattner Motors je i glavni uvoznik Yamahe za Srbiju.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,363FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
111PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se