NaslovnaMoto SportDomaći SportDomaći i BMU šampionat: Srpski takmičari odbranili čast na domaćoj stazi

Domaći i BMU šampionat: Srpski takmičari odbranili čast na domaćoj stazi

-

Proteklog vikenda su na poligonu NAVAK vožene trke koje su se bodovale kako za domaći, šampionat Srbije, tako i za BMU šampionat Evrope. Gostovali su takmičari iz Rumunije, Grčke, Bugarske, Makedonije i Turske, a naši domaći vozači su ih lepo ugostili, ali im nisu dali pardona na stazi.

Pre nego što pređemo na deo sa rezultatima i dešavanjima sa staze, valja pohvaliti Moto savez Srbije koji je ove godine odradio odličan posao što se organizacije tiče. Gledajući sa strane, sve je teklo besprekorno, a radi povećanja bezbednosti, šikana pred pravac je delimično izmenjena. Ovom prilikom pozdravljamo napor koji je Moto savez Srbije uložio da ovaj trkački vikend zaista izgleda profesionalno.

Vozilo se nekoliko disciplina u oba dana i zbog obima dešavanja, samo ćemo ukratko proći kroz discipline koje su se vozile.

300SP i odlična vožnja Šoškića i Popova

300SP kategorija je oba dana startovala kao prva trka dana. U ovoj najslabijoj klasi smo mogli da vidimo jako lepu vožnju Konstantinos Mavropoulosa koji je pobedio oba dana i to ubedljivo. Što se naših vozača tiče, Mihajlo Šoškić je pružio odličnu trku, ali se jednostavno videlo da njegov motocikl nije na nivou vozača sa kojim se takmičio. Šoškić je pružio odličnu trku završivši na drugom mestu u našem šampionatu, iza Paskote, a ispred Srđana Popova koji je bio treći.

Drugog dana je u našem šampionatu Paskota takođe pobedio, ali je ovog puta druga pozicija pripala Darku Prokinu, dok je Šoškić završio na trećoj poziciji.

Domaći i BMU šampionat
Mihailo Šoških (broj 11) uspešno brani boje Srbije u BMU šampionatu Foto: BJBikers

CFMOTO kup

U okviru šampionata vozio se i CFMOTO kup na kojem svi vozači imaju isti motocikl (CFMOTO 300SR). Lepo je bilo videti mlade takmičarke i takmičare kako se bore na identičnim motociklima.

CFMOTO 300SR motocikli spremni za CFMOTO kup Foto: BJBikers

Strahinja Kovačević održao čas Paskoti u 600SP

Prvog dana smo u trci 600SP uživali u borbi Strahinje Kovačevića iz Spark Racing ekipe i Ionel Paskote. Od početka je trka bila napeta jer je Paskota vodio, a Kovačević se držao u repu Paskoti dobar deo trke, sve dok nije slomio Paskotu i održao mu čas vožnje na domaćoj stazi.

Drugog dana je situacija bila nešto drugačija i Paskota je kiksnuo na samom početku tako što je pao, a Kovačević se odvezao do pobede.

Domaći i BMU šampionat
Strahinja Kovačević na delu Foto: BJBikers

100STK – Božić srušio rekord staze, Čoj morao da se zadovolji drugim mestom

Klasu sa najbržim i najjačim motociklima čekali smo sa nestrpljenjem kako bismo videli duel David Božić – Martin Čoj. Božić nije želeo da prepusti Čoju pobedu na domaćem terenu, pa je tokom oba dana nabio jak ritam koji Čoj nije mogao da isprati.

Prvog dana se Čoj par krugova držao iza Božića, ali je Božić imao jak ritam i Čoj se na kraju prepustio i uzeo sigurnu drugu poziciju. Treće mesto je na obe trke osvojio Goran Stojanović – Mrsi koji je takođe imao dobar ritam, ali nedovoljan da isprati vodeću dvojicu.

Koliko je Božić dobro vozio govori i činjenica da je drugog dana srušio rekord NAVAK-a odvezavši krug u vremenu 1.17,977!

David Božić Foto: BJBikers

Na stazi smo mogli da vidimo i veterane našeg šampionata. Nenad Petrović – Divlji i Dragoslav Perišić – Kule su takođe vozili trke. Prvog dana su se obojica povukli sa trke, Petrović zbog problema sa motorom, a Perišić zbog nekih drugih problema. Drugog dana je Petrović je bio 5., a Perišić je vozio van konkurencije.

Nove nade u 600F kategoriji

U BMU šampionatu je na obe trke dominirao takmičar iz Makedonije Hristijan Buzalkovski, dok su mu prvog dana na podijumu društvo pravili Angel Trakov i Nikolaj Petrov. Što se naših vozača tiče, na prvoj trci za šampionat Srbije je pobedio Miloš Popović ispred Mihajla Živanovića i Ilije Dostanića

Drugog dana je od naših takmičara najbrži je ponovo bio Miloš Popović, a ovog puta je na drugoj poziciji završio mladi Aleksa Stanković, dok je treće mesto otišlo u ruke Mihajlu Živanoviću.

Domaći i BMU šampionat
Mihajlo Živanović Foto: BJBikers

Ivković dobio Kočoskog u 1000 Formula kategoriji

Dobru borbu smo prvog dana gledali i u 1000 Formula kategoriji gde je Aleksandar Ivković uspešno i bez pardona dobio Makedonskog vozača Kočoskog. Ako je drugog dana borba bila bliska, drugog dana je Ivković bio neuhvatljiv za rivale. Trku je pobedio sa 10 sekundi prednosti!

Domaći i BMU šampionat
Aleksandar Ivković Foto: BJBIkers

Zanimljivo u moto klasik šampionatu

Poslednji na stazu izašli su takmičari Moto klasik kategorije. U klasi MK125 pobedu je odneo Zoltan Berkeš, ispred Fabijanovića i Vranića. U klasi MK50 pobedu je odneo Karolj Kenjereš, Srđan Ostojić i Miomir Kulizić. U klasi OT pobeda je pripala Daliboru Teodoroviću, ispred Milana Novakovića i Dejana Lazića.

U klasi GP50 pobedu je odneo Karolj Kenjereš ispred Dejana Jepurskog i Radovana Vujina. Zoltan Berkeš zabeležio je još jednu pobedu, ovog puta u klasi MK250, ispred Borisa Stojčevskog i Caradiov Iosifa iz Rumunije. U klasi MK750 pobedu je odneo Iustinian Aster iz Rumunije, ispred Dragana Prokina i Dejana Lazića iz SAMKU Garage Team. Najbrža i najbrojnija klasa bila je Open Special u kojoj je pobedu odneo Dalibor Teodorović ispred Doana Florin Viorela i Sašo Nikolova iz Makedonije.

Trkački vikend zatvorili su takmičari moto klasik discipline koji su se nadmetali u dve divizije. Zoran Fabijanović odneo je pobedu u klasi MK125, ispred Zoltana Berkeša i Borka Vranića. U klasi MK50 njabrži je bio Karolj Kenjereš, ispred Srđana Ostojića i Miomira Kulizića, a u klasi Old Time pobedu je odneo Dalibor Teodorović, ispred Milana Novakovića i Dejana Lazića.

U diviziji dva, u klasi Open Special pobedu je odneo Dalibor Teodorović, ispred takmičara iz Rumunije Doana Florin Viorela i takmičara iz Makedonije Saša Nikolova. Dragan Prokin pobedio je u klasi MK750, ispred Dejana Lazića i Milana Novakovića. U klasi GP50 pobedio je Dejan Jepurski, ispred Radovana Vujina i Karolja Kenjereša, a u klasi MK250 pobedu je odneo Zoltan Berkeš, ispred Iustiniana Astera iz Rumunije i Borisa Stojčevskog.

Moto klasik divizijama ujedno je i završen trkački vikend na NAVAK-u. Naredni trkački vikend koji će se bodovati za šampionat Srbije i BMU šampionat održaće se na stazi Grobnik u Hrvatskoj od 24 – 26. juna.

Čestitamo svim našim takmičarima koji su dali sve od sebe i odbranili čast na domaćoj stazi!

Za utiske i komentare sa trkačkog vikenda na NAVAK-u možete posetiti temu na forumu.

Rezultati trkačkog vikenda.

Prvi dan:

300SSP:

Domaći i BMU šampionat

CFMOTO kup:

Domaći i BMU šampionat
Domaći i BMU šampionat

600SSP:

Domaći i BMU šampionat
Domaći i BMU šampionat

1000STK:

Domaći i BMU šampionat

600 Forumula:

Domaći i BMU šampionat
Domaći i BMU šampionat

1000 Forumla:

Domaći i BMU šampionat

Moto klasik, divizija 1:

Domaći i BMU šampionat

Moto klasik, divizija 2:

Domaći i BMU šampionat

Rezultati drugog trkačkog dana:

300SSP:

Domaći i BMU šampionat

CFMOTO kup:

Domaći i BMU šampionat

600SSP NEW GENERATION

Domaći i BMU šampionat

1000 STK:

Domaći i BMU šampionat

Moto klasik divizija 1:

Domaći i BMU šampionat

600 Formula:

Domaći i BMU šampionat

1000 Formula:

Domaći i BMU šampionat

Moto klasik divizija 2:

Domaći i BMU šampionat
Domaći i BMU šampionat

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.