December 6, 2022
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoBMW izbacio specijalni M1000RR povodom 50. godišnjice M serije

BMW izbacio specijalni M1000RR povodom 50. godišnjice M serije

-

M serije u BMW-u važe za “državu unutar države” u BMW-u. Da malo jasnije dočaram stvar: M odeljenje razvija čistokrvne sportske modele koji se nekad i drastično razlikuju od “običnih” serijskih automobila i motocikala. BMW je sa proizvodnjom M serije motocikala započeo sa M1000RR modelom 2020. godine, ali samo odeljenje postoji još od 1972. godine i ove godine obeležavaju 50 godina postojanja. U tu čast predstavljen je i novi M1000RR u specijalnim bojama i sa nekim specijalnim delovima.

Ako ste ljubitelj BMW marke, predlažemo da pročitate istorijat fabrike BMW na linku koji se nalazi ovde.

M1000RR je već dve godine na tržištu

BMW je 2020. godine rešio da potpuno redizajnira S1000RR sa kojim se tek bio vratio u WSBK šampionat i tako je nastao novi M1000RR, što je ujedno bilo i prvi put da je BMW izbacio motocikl sa čuvenom M oznakom u nazivu.

Do sada je M1000RR pokupio jednu pobedu i nekoliko podijuma u WSBK šampionatu, ali je ostvario i uspehe u drugim šampionatima širom sveta.

BMW M1000RR
Foto: BMW Motorrad

Detaljnu specifikaciju M1000RR motocikla možete pročitati ovde.

Šta specijalno poseduje M1000RR povodom 50. godišnjice?

Prvo po čemu ćemo razlikovati M1000RR za 50. godišnjicu M serije je boja. M1000RR će doći u specijalnoj Sao Paolo žutoj boji. Kodna oznaka kojom je BMW obeležio ovaj model glasi M 50 RR.

Da ne bude da je sve na pukoj estetici, BMW je ugradio neke komponente po kojim će se M1000RR za 50. godišnjicu i po performansama razlikovati od ostalih modela i serija. Srećni kupci će imati M performance paket kao deo standardne opreme, zatim lakšu zadnju viljušku sive bolje, GPS merač vremena po krugu i M endurance lanac.

Foto: BMW Motorrad

Takođe, u paketu će dolaziti sedište suvozača i poklopac sedišta suvozača kako bi vlasnik mogao da prilagodi motocikl u zavisnosti od potreba.

Proteklog WSBK trkačkog vikenda voženoj na stazi Estoril u Portugalu, fabrička BMW ekipa je vozila trku i treninge baš u Sao Paolo bojama kako bi obeležili 50 godina postojanja M serije.

Foto: BMW Motorrad

Porudžbine za M1000RR povodom 50 godina postojanja M odeljenja će se primati od 21. maja do 30. novembra. Cena još uvek nije zvanično poznata.

Iako je reč samo o par detalja koji ovaj model izdvajaju od standardnog M1000RR-a, moramo se složiti da Sao Paolo žuta boja lepo pristaje ovom modelu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.