June 2, 2023
NaslovnaMoto GaražaDucati V4 Granturismo - Snažan agregat koji će pokretati novu Multistradu

Ducati V4 Granturismo – Snažan agregat koji će pokretati novu Multistradu

-

Bliži se trenutak kada će V4 Multistrada biti i zvanično predstavljena 4. novembra, a danas je Ducati predstavio agregat koji će pokretati V4 Multistradu. Ducati je dao naziv agregatu V4 Granturismo i ovaj agregat predstavljaće prekretnicu u Ducatijevom asortimanu touring motocikala.

U najvećoj zapremini agregata, Ducati je polako napustio koncept V2 agregata, koji se polako zadržava još samo na motociklima srednje kategorije, kao i na Scrambler modelima. Ducati Multistrada od ove godine imaće V4 agregat poput onog koji koristi i Panigale V4, ali uz određene izmene na samom agregatu kako bi bio što prilagođeniji touring vožnjama.

Impresivna snaga agregata i povratak opruga na ventilima

Ducati po prvi put odustaje od svoje filozofije potpuno dezmodromskog principa otvaranja i zatvaranja ventila, ali o tome ću pisati u narednim redovima teksta. Prvo da krenemo od radne zapremine agregata koja iznosi 1.158 cm3. Četvorocilindrični vodeno hlađeni agregat nosiće V konfiguraciju sa uglom od 90 stepeni između dva bloka cilindara. Unutar cilindara nalaze se klipovi koji imaju prečnik i hod od 83 x 53,5 mm, a kompresioni odnos iznosi 14:1.

Ducati V4 Granturismo
Ducati V4 Granturismo agregat Copyright : PERPETUAL RIGHTS, Ducati Press

Ducati se baš potrudio da učini V4 Granturismo agregat što pouzdanijim i dugotrajnijim. Najveća novina je ubacivanje opruga za zatvaranje ventila. Ducati je zarad dužeg servisnog intervala rešio da žrtvuje svoju filozofiju i da ubaci opruge. Ubacivanje opruga doprinelo je da servisni interval za proveru ventila iznosi 60.000 km. Očigledno je Ducati rešio da baci sve karte na sto i da učini da nova Multistrada bude pravi putni motocikl. Osim dužeg servisnog intervala ventila, Ducati tvrdi da ovaj način zatvaranja ventila vrši manji napor za sve komponente, što agregat čini dugotrajnijim.

Ducati V4 Granturismo
Kraj jedne ere. V4 Multistrada imaće agregat sa oprugama na ventilima Copyright : PERPETUAL RIGHTS, Ducati Press

Razvodni sistem delimično ide preko zupčanika, a delimično preko lanca. Otvaranje i zatvaranje ventila vrši se preko četiri bregaste osovine, dve po glavi cilindara.

U novom stilu V4 Ducati agreata, radilica se okreće u kontra smeru. Još jedna stvar koju za sad koristi samo V4 Streetfighter, a od sada će koristiti i Multistrada je isključivanje zadnja dva cilindra, kako se ne bi agregat nepotrebno pregrevao. Isključivanje zadnjeg bloka cilindara dešava se samo kada se agregat nalazi u leru (tipa stajanje u gužvi, itd). Napajnje goriva vrši će se preko injektora i tela gasa prečnika 46 mm.

Menjače će biti standardni šestostepeni, a poput većine Ducati motocikala, pored kvačila, promene stepena prenosa mogu se vršiti i preko Ducati Up & down kvik šift sistema bez upotrebe kvačila.

Za kraj, performanse agregata. V4 Granturismo isporučivaće maksimalnu snagu od 170 KS (125 kW) pri 10.500 O/min uz maksimalni obrtni moment 125 Nm pri 8.750 O/min. Prilično velika snaga koja se vozaču stavlja na raspolaganje, naglavaša da će nova Multistrada imati i svoju sportsku stranu.

Ducati V4 Granturismo
Ducati V4 Granturismo agregat u detaljima Copyright : PERPETUAL RIGHTS, Ducati Press

Još jedna tehnički zanimljiva stvar je to da je sa svojih 66,7 kg, V4 Granturismo agregat za 1,2 kg lakši od dvocilindričnog agregata koji je koristila stara Multistrada

Predstavljanje nove Multistrade zakazano je za 4. novembar kada ćemo moći detaljno da se upoznamo sa svim novotarijama koje nam je Ducati pripremio.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.