January 31, 2023
NaslovnaMoto SportFiniš sezone - MotoGP Valensija 1

Finiš sezone – MotoGP Valensija 1

-

Predstojećom MotoGP Valensija 1 trkom ulazimo u sam finiš ove teške i neobične MotoGP sezone. Valensija 1 biće prva od dve uzastopne trke koje nas očekuju na stazi koja je dobro poznata svim poznavaocima MotoGP šampionata.

Staza Rikardo Tormo u Valensiji završena je i potom odmah ugostila MotoGP šampionat 1999. godine i od tada je zacementirala svoje mesto u GP i MotoGP šampionatu. Unutar same staze postoji nekoliko konfiguracija staze, ali MotoGP se održava na konfiguraciji dužine 4 km, sa 14 krivina (9 levih i 5 desnih) uz startno ciljni pravac dužine 876 metara na kojem se postižu maksimalne brzine do 335 km/h, a toliko je i zvanična maksimalna postignuta na brzina, koju je postavio Andrea Doviciozo.

Staza Rikardo Tormo nosi ime istoimenog vozača iz Španije koji je 1978. godine uzeo titulu šampiona u kategoriji od 50 ccm.

Velika šansa da Mir dođe do prve pobede

Žoan Mir stpljivo čeka svoju prvu pobedu. To strpljenje donelo mu je i prvo mesto u šampionatu u kom vodi sa 14 bodova ispred Kvartarara. Ipak, polako počinje pritisak na Mira jer svi pričaju kako bi mogao da postane šampionat bez osvojene pobede. Mir vozi fantastično, a Suzukiju bi trebalo Valensija da odgovara. Tako da su ne samo Mir, nego i Rins koji je pobednik sa Aragon 1 trke opet imaju šanse za odličan rezultat.

MotoGP Valensija 1
Može li Mir konačno do prve pobede? Foto: www.suzuki-racing.com

Suzuki Ecstar ekipa takođe vodi i u generalnom plasmanu ekipa sa 7 bodova ispred Petronas Yamaha ekipe. Što znači da se pored borbe za titulu šampiona između ove dve ekipe vodi i borba za najbolju ekipu.

Morbideli u boljoj formi od Kvartarara?

Dok su sve oči bile uprte u Kvartarar, Morbideli je polako u tišini radio na sebi. Novi zadnji amortizer koji su Honda i Suzuki ranije počeli da koriste, sada koristi i Morbideli. U vezi istog amortizera Morbideli ima reči hvale i rekao je da se mnogo bolje ponaša u štedi zadnju gumu, naročito na ivicama, što je ključno za Yamahu i njihov brz prolazak kroz krivine.

Sa druge strane garaže, Kvartararo deluje kao da je izgubljen, bar je tako delovao na obe trke na Aragonu. To ne znači da u Valensiji neće zasijati. Ako nas je ova sezona nečemu naučila, to je da jedan trkački vikend ne mora da imama ništa zajedničko sa sledećim.

MotoGP Valensija 1
Morbideli u dobroj formi Foto: www.yamaha-racing.com

Fabrička Yamaha ekipa možda bez Rosija

Vinjales je u poslednjih par trka bio solidan, ali ništa spektakularno nije pokazao. Fabrička Yamaha je u teškoj situaciji. Rosi je propustio obe Aragon trke zbog korona virusa, a može se dogoditi da će propustiti i prvu trku u Valensiji jer je i juče (sreda) Rosi imao pozitivan test. Ukoliko ne bude mogao da vozi u Valensiji, Yamaha je već našla zamenu u vidu Gareta Gerlofa. Gerlof je cele sezone vozio za GMT Yamaha ekipu u WSBK šampionatu i ostvario je odlične rezultate. Nekoliko puta osvojio je podijume i izdvojio se kao jedan od iznenađenja u WSBK šampionatu.

MotoGP Valensija 1
Rosi pod znakom pitanja za MotoGP Valensija 1 trku Foto: www.yamaha-racing.com

Jedna novost iz Yamahe tiče se i Horhe Lorenca koji po svemu sudeći neće više biti Yamahin test vozač. Yamaha se interesuje za Andreu Dovicioza, odnosno za njega kao test vozača. Još je neizvesno da li će Doviciozo biti test vozač Yamahe, ali gde ima dima ima i vatre.

Doviciozo još u borbi za titulu

Iako zaostaje 28 bodova za Mirom, Doviciozo još nije ispao iz borbe za titulu. U Valensiji će morati da da sve od sebe ne bili ostao u borbi za titulu, jer je pored nardne dve trke preostala i poslednja trka koja će se voziti na stazi Portimao.

Danilo Petrući, Džek Miler i Frančesko Banjaja takođe će želeti da naprave dobar rezultat jer Aragon nije ostao u dobrom sećanju za Ducati vozače, osim Zarku, koji je imao odličnu drugu trku.

Ducatijevi vozači imali su trke za zaborav na Aragonu Foto: Copyright © Ducati Motor Holding spa

Hoće li Aleks Markez i Nakagami nastaviti sa dobrim rezultatima?

Aleks Markez i Takaaki Nakagami imali su dobru prvu, i dobar prvi deo druge trke. Međutim, Nagami je popustio pod pritiskom i pao je sa vodeće pozicije. Iako je vrlo izvesno da bi u najgorem slučaju Nakagmi bio na podijumu to se nije dogodilo i sada će tražiti svoju šansu da se iskupi u Valensiji.

Aleks Markez se tokom trče mučio da prestigne Zarka, a taman pošto ga je prestigao i dao se u poteru za Mirom, Aleks Markez je pao u drugoj krivini i ispustio dobar rezultat. Nakon trke Aleks Markez se žalio da ga je Zarko nepotrebno usporavao, ali reč je o trci i podrazumeva se da će svaki vozač braniti svoju poziciju, koja god ona bila. Tako da je Zarko samo radio ono što bi svaki vozač na njegovom mestu radio.

Foto: Honda Racing Corporation

Štefan Bradl će i ovog vikenda menjati Mark Markeza i po svoj prilici biće zamena do kraj sezone.

KTM kao i uvek vreba iz senke. Na drugoj trci na Aragonu Pol Espargaro i Oliveira imali su odličan rezultat na pozicijama 4 i 6. Valensija je već malo drugačiji teren i videćemo kako će se RC16 pokazati na toj stazi.

Za diskusiju i komentare o MotoGP Valensija 1 trkačkom vikendu, predlažemo da posetite našu temu na forumu.

Raspored i satnica trkačkog vikenda:

Petak:

10:00 – 10:40 Moto3 Free Practice Nr. 1
10:55 – 11:40 MotoGP Free Practice Nr. 1
11:55 – 12:35 Moto2 Free Practice Nr. 1
13:35 – 14:15 Moto3 Free Practice Nr. 2
14:30 – 15:15 MotoGP Free Practice Nr. 2
15:30 – 16:10 Moto2 Free Practice Nr. 2

Subota:

10:00 – 10:40 Moto3 Free Practice Nr. 3
10:55 – 11:40 MotoGP Free Practice Nr. 3
11:55 – 12:35 Moto2 Free Practice Nr. 3
13:15 – 13:30 Moto3 Qualifying Nr. 1
13:40 – 13:55 Moto3 Qualifying Nr. 2
14:10 – 14:40 MotoGP Free Practice Nr. 4
14:50 – 15:05 MotoGP Qualifying Nr. 1
15:15 – 15:30 MotoGP Qualifying Nr. 2
15:50 – 16:05 Moto2 Qualifying Nr. 1
16:15 – 16:30 Moto2 Qualifying Nr. 2

Nedelja:

09:00 – 09:20 Moto3 Warm Up
09:30 – 09:50 Moto2 Warm Up
10:00 – 10:20 MotoGP Warm Up
11:00 Moto3 Race
12:20 Moto2 Race
14:00 MotoGP Race


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.