June 2, 2023
NaslovnaMoto GaražaDucati Multistrada V4 dolazi sa radarom!

Ducati Multistrada V4 dolazi sa radarom!

-

Sad već nije tajna da uskoro izlazi nova Multistrada koju će pokretati V4 agregat. Ducati sa vremena na vreme pušta informacije i detalje o Multistradi V4, a najnovija je da ovaj sport turing motocikl dolazi sa ugrađenim radarom!

Multistrada V4 predstavljaće četvrtu generaciju Multistrade i po prvi put imaće ugrađen V4 agregat. Ono što imamo od detalja je to da će agregat isporučivati oko 170 KS, ali ćemo o agregatu pisati detaljno kada motocikl bude predstavljen 15. oktobra. Danas ćemo se posvetiti jednoj novotariji koja ulazi u svet motocikala.

Ducatijeva saradnja sa Audijem donosi jednu stvar koja se već ustalila na nekim modelma automobila, a to je radar. Multistrada V4 biće prvi serijski motocikl sa ugrađenim radarom na prednjem i zadnjem delu motocikla.

Koja je namena tog radara?

Ducati je razvoj sistema sa radarom na motociklu najavio još 2018. godine, a sada su konačno rešili da ga ugrade na serijske motocikle. Sistem sa dva radara na motociklu Ducati je počeo da razvija još pre 4 godine u saradnji sa politehničkim univerzitetom u Milanu. Usavršen radar zatim je u saradnji sa Boshom krenuo u finalnu fazu i proizvodnju.

Prednji radar je ugrađen radi funkcionisanja adaptivnog tempomata. Adaptivni tempomat usporavaće ili ubrzavati motocikl u zavisnosti od rastojanja između vozila koja se nalaze ispred motocikla tokom vožnje. Sistem će funkcionisati na brzinama između 30 – 160 km/h. Sistem je razvijan tako da bude u korelaciji sa ponašanjem motocikla, tako da će ubrzanje ili kočenje motocikla biti ograničeno kako se motocikl ne bi destabilizovao.

U praksi to znači da neće biti naglog kočenja ili ubrzanja od strane sistema, već će sistem verovatno lagano dozirati gas i kočnice.

Zadnji radar zadužen je za detektovanje vozila koja dolaze od nazad i upozorvaće vozača ako se automobil ili neko drugo vozilo nalazi u “mrtvoj tački” retrovizora.

Svaki od dva radara ima dimenzije 70 x 60 x 28 mm i teži svega 190 grama. Kako bi osigurao ceo projekta, Ducati je ovaj sistem patentirao još 2017. godine.

Radar koji će biti ugrađen u Ducati Multistrada V4 Foto: Ducati Press

Sa nestrpljenjem očekujemo da vidimo šta će Ducati još ugraditi na novu Multistradu V4. Srećom, na predstavljanje ćemo čekati još 9 dana.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.