NaslovnaMoto GaražaDucati Panigale V4R - Serijski MotoGP motocikl

Ducati Panigale V4R – Serijski MotoGP motocikl

-

Ducati je posle WSBK testa na Herezu detaljno predstavio Panigale V4R koji je debitovao na EICMA sajmu motocikala. Panigale V4R predstavljaće Ducatijevu uzdanicu u superbajk šampionatu.

Panigale V4R nastao je gotovo istovremeno sa modelom V4S, ali je razvoj V4R trajao skoro godinu dana duže. Ni ljudi u Ducatiju do kraja testa u Herezu nisu znali koja će biti krajnja tehnička specifikacija Panigale V4R modela. U Ducatiju do poslednjeg trenutka nisu bili sigurni da li će koristiti kvačilo potopljeno u ulju ili će ipak koristiti suvo kvačilo.

Ducati Panigale V4R napravljen je za jednu jedinu misiju: da osvoji WSBK šampionat. Iz tog razloga je čekan poslednji trenutak da bi se odlučilo koje će komponente biti korištene u i na motociklu. Da bi Panigale V4R prošao homologaciju, njegova cena mora da bude ispod 40.000 eura i do kraja godine Ducati mora da napravi najmanje 500 primeraka V4R. U Ducatiju su se trudili da naprave tehnološki što napredniji motocikl, te ne čudi što Panigale V4R deli mnoga rešenja sa Ducati motociklom iz MotoGP šampionata.

Pošto sa zapreminom agregata od 1.103 cm³ kojom raspolaže V4S model ne može da se takmiči u WSBK šampionatu, Ducati je morao agregatu V4R modela da spusti radnu zapreminu na 998 cm³. Smanjenje radne zapremine agregata je odrađeno tako što je hod klipa smanjen na 48,4 mm (kod V4S hod iznosi 53.5 mm), dok je prečnik klipa od 81 mm ostao nepromenjen.

Unutrašnje komponente takođe su izrađene od drugačijih materijala. Klipnjače su izrađene od titanijuma i svaka je lakša za 100 grama u odnosu na one korištene kod V4S modela. Ušteda na težini dobijena je i upotrebom radilice od drugačijih materijala. Radilica je lakša za celih 1.100 grama. Po uzoru na MotoGP motocikl, radilica se okreće “unazad” odnosno suprotno od kretanja kazaljke na satu.

Agregat V4R
Ducatijev V4 agregat

V4R ima deklarisanu snagu od 221 KS (162 KW) pri 15.250 O/min i 112 NM pri 11.500 O/min. Maksimalan broj obrtaja, pre nego što se dođe do blokade, iznosi 16.000 O/min, a u šestom stepenu prenosa blokada je pomerena na 16.500 O/min. Ukoliko 221 KS nije dovoljno, uz Akrapovičev izduvni sistem snaga može da se poveća na 234 KS pri 15.500 O/min. Tih 234 KS čine Panigale V4R najjačim serijskim motociklom ikad proizvedenim.

Ljubitelji Ducatija sa suvim kvačilom mogu da odahnu jer će V4R koristiti suvo kvačilo umesto kvačila potopljenog u ulju. Iako je V4R verzija predstavljena na EICMA sajmu imala kvačilo potopljeno u ulju, Ducati se u poslednji čas predomisilo i ubacio suvo kvačilo.

Ducati Suvo kvačilo
Ducati se ipak odlučio za upotrebu suvog kvačila

Poput MotoGP motocikla, Panigale V4R ima aerodinamična krilca za koja se u Ducatiju kunu da su efikasniji nego ona koja se trenutno koriste u MotoGP šampionatu. Bočna krilca imaju ulogu da smanje podizaje prednjeg kraja motocikla prilikom naglih ubrzanja. Druga namena krilaca je da pruže više opterećenja na prednji kraj pri većim brzinama što doprinosi boljoj stabilnosti na kočenju. Ducati je izneo podatak da pri brzini od 270 Km/h opterećenje koje donose krilca na prednji kraj motocikla iznosi 30 Kg.

Aerodinamična krilca V4R Ducati
Aerodinamična krilca na Panigaleu V4R slična su onim koje su korištena u MotoGP šampionatu 2016. godine

Po pitanju šasije, Panigale V4R ima mogućnost podešavanja pivota zadnje viljuške po visini. Postoje četiri stepena podešavanja, a svaki stepen udaljen je jedan od drugog za 2 mm.

Ogibljenje na Panigaleu V4R prilagođeno je trkačkoj stazi. Poluaktivno elektronsko ogibljenje koje poseduje V4S zamenjeno je na V4R potpuno mehanički podesivim. Napred se nalazi Öhlins NPX 25/30 prednja viljuška sa prečnikom štapova od 43 mm. NPX 25/30 koristi unapređeni sistem poniranja koji smanjuje rizik od uljne kavitacije i pruža bolju apsorbciju neravnina, a pri tome ima odličnu stabilnost prilikom kočenja. Poniranje na NPX 25/30 obavlja se u levom štapu, a povrat u desnom. NPX 25/30 prednja viljuška je za 600 grama lakša u odnosu na prednju viljušku koju koristi V4S model.

Pozadi se nalazi Öhlins TTX36 monoamortizer koji je takođe mehanički podesiv. Stabilizator upravljača je sa elektronskog prebačen na mehaničko podešavanje.

Brembo diskovi prečnika 330 mm sa radijalno postavljenim Brembo Monobloc Stylema®
(M4.30) četvoroklipnim kočionim čeljustima zaduženi su za kočenje napred. Nazad se nalazi disk prečnika 245 mm sa dvoklipnim kočionim čeljustima. Kompletan kočioni sistem kontroliše Bosch Cornering ABS EVO sistem.

Ducati V4R

Ducatijeva ušteda težine na gotovo svakoj komponenti doprinela je da suva težina motocikla iznosi 172 Kg, a ukupna težina sa svim tečnostima iznosti 193 Kg.

Spisak elektronskog paketa koji dolazi na Panigale V4R modelu poprilično je dugačak. Sva elektronska pomagala kontroliše Boschov sistem koji prati sva dešavanja u 6 osa.

Boch ABS EVO sistem kočenja koji deluje čak i kada je motocikl u nagibu. Sistem ima mogućnost podešavanja na tri nivoa: 3 nivo je najosetljiviji dok su druga dva nivoa prilagođena podlogama sa dobrim prijanjanjem.

Ducati kontrola proklizavanja (DTC) EVO preuzeta je sa GP18 motocikla. U toku vožnje kada se uslovi na stazi menjanju kontrola proklizavanja meri parametre (poput oscilacija poniranja prouzrokovanog trošenjem guma) i pomoću tih podataka “predviđa” procenat trošenja guma i prilagođava isporuku snage.

Panigale V4R

Kada se odabere nivo osetljivosti 1 ili 2, DTC EVO sistem aktivira proklizavanje zadnjeg točka motocikla. Sistem dozvoljava vozaču da koristi više gasa kada je motocikl pod nagibom. Ovaj sistem je projektovan iz razloga da bi vozač “slajdovanjem” zadnjeg točka potpomogao skretanje motocikla i prolazak kroz krivinu.

Od ostalih elektronskih pikanterija, Panigale V4R poseduje Ducati slide control (DSC), kontrolu propinjanja na zadnji točak (DWC), kontrolu startovanja (DPL). Kvik šifter sa promenama stepena prenosa naviše i naniže bez korišćenja kvačila je unapređen i prilikom menjanja stepena prenosa naniže dok je motor pod nagibom istovremeno se aktivira proklizavajuće kvačilo i kontrola motornog kočenja (EBC). Ovo zajedničko dejstvo omogućuje da motocikl tečnije prođe kroz krivinu.

Generalno, Panigale V4R ima mogućnost odabira tri režima rada. Race Riding Mode je prilagođen vožnji na trkačkoj stazi i oslobađa sav potencijal motocikla uz minimalno mešanje kontrole proklizavanja.

Ducati V4R

Sport Riding mode se preporučuje za nešto manje iskusne vozače na trkačkoj stazi. Sistem i dalje dozvoljava maksimalnu snagu, ali je kontrola proklizavanja i “slide” kontrola nešto osetljivija i pruža veću sigurnost u slučaju da vozač pretera sa dodavanjem gasa.

Street Riding Mode prilagođen je vožnji na putevima. U ovom modu sva elektronska pomagala su osetljivija i vode računa da pruže maksimalnu sigurnost. U svim modovima ABS je uključen, sa tim da je Race Riding režimu minimalno aktivan.

Panigale V4

TFT instrument tabla ista je poput one na V4S modelu sa tim što je prilagođena da prikazuje nove funkcije i veći raspon broja obrtaja. Vozač može da odabere dva režima prikaza na displeju. Prvi prikaz je prilagođen trkačkoj stazi i na displeju je uvećan broj obrtaja agregata, a pored toga se ističe merač vremena po krugovima. V4R poseduje i limitator maksimalne brzine koji se koristi pri kretanju kroz boks. Maksimalna brzina koja se može podesiti na limitatoru kreće se od 40 – 80 km/h.

Instrument tabla

Drugi režim prikaza na displeju prilagođen je vožnji na putevima i u gradu. U ovom režimu broj obrtaja prikazan je u nešto manjem formatu dok je merenje vremena po krugovima zamenjeno informacijama Ducati multimedija sistema (DMS).

Ducati multimedija sistem (DMS) omogućava vozača da prihvati telefonske pozive, odabere muziku ili primi tekstualnu poruku. Povezivanje sa DMS sistemom se odvija preko bluetooth – a.

Panigale V4R predstavlja tehnički najnapredniji motocikl na tržištu. Slobodno se može reći da je V4R u principu verzija GP motocikla spuštena na nivo serijskog motocikla. Ducati sa ovim modelom želi da osvoji titulu u WSBK klasi i da prekine dominaciju Kawasakija. Za sada na papiru deluje da su na dobrom putu i samo će vreme pokazati da li će novi V4R opravdati velika očekivanja.

Cena Panigalea V4R iznosiće oko 39.000 eura.

 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.