July 25, 2021
NaslovnaMoto SportWSBK test Herez - Prvi pravi test za Panigale V4R

WSBK test Herez – Prvi pravi test za Panigale V4R

-

Prvi zvanični WSBK test za sezonu 2019. godine vožen je ove nedelje na stazi Herez. Na testu nisu sve ekipe učestvovale, ali su bile prisutne glavne fabričke ekipe poput Ducatija sa novim Panigale V4R motociklom.

Prvi dan testa počeo je nešto kasnije nego što je planirano zbog staze koja je još bila vlažna od kiše koja je padala prethodnu noć. Sunce je srećom brzo počelo da suši i zagreva stazu, pa su vozači izašli na stazu sat vremena kasnije nego što je bilo planirano.

Na testu su od timova testirali Ducati, Kawasaki, fabrička Yamahina ekipa i nova GRT Yamaha ekipa.

Od svih ekipa koje su učestvovale na testu, Ducati je imao najviše da testira. Novi Panigale V4R po prvi put je vožen na zvaničnom testu i sve oči su bile uprte u njega sa pitanjem da li će toliko najavljivan V4R biti u stanju da se suprotstavi Kawasakiju i da vrati Ducati na stare puteve slave.

Novina u Ducatijevoj ekipi je i Alvaro Bautista koji je došao iz MotoGP šampionata. Bautista je u toku prvog dana vozio V4R bez podešavanja motocikla. Jedino što je podešavano na njegovom motociklu je položaj upravljača i nogostupi. Bautista je na kraju prvog dana postavio drugo najbrže vreme, odmah iza Reinog Kawasakija. Bautista je postavio najbrže vreme na kvalifikacionim gumama.

Bautistin prvi utisak je bio da se Ducati V4R više vozi u stilu motocikla iz klase od 250 cm³. Na izlazu na pravac Bautista je pomislio da nešto nije u redu sa agregatom, pošto nema dovoljno snage. U boksu su mu posle objasnili da je sa agregatom sve u redu i da je jedini problem to što se on navikao na snagu Ducati GP motocikla.

Bautista
Alvaro Bautista

Drugog dana Bautista je opet vozio prilično brze krugove sa obzirom da je prvi put na Panigale V4R modelu. Što se samih Pirelli guma tiče, Bautista je rekao da su dobre i da se prilično brzo navikao na njih, ali da će mu trebati vremena da shvati kako da izvuče maksimum iz njih.

U toku drugog dana Bautista je doživeo dva pada. Prvi pad se dogodio na početku testa kada mu je proklizao prednji kraj, a za drugi pad je odgovoran Rafael de Rosa. Dok je Bautista izlazio iz boksa De Rosa je sa svojom MV Agustom F3 675 ulazio u prvu krivinu i u tom trenutku je pao pokupivši Bautistu. Srećom, oba vozača su nepovređena.

Bautista Herez
Alvaro Bautista

Jedino polje na kojem je Bautista primetio da treba da se radi je izlazak iz krivine. Prvi problem koji je uočio može da se reši elektronikom jer je V4R previše ”nervozan” na otvaranju gasa i izlasku iz krivina. Za drugi problem Bautista nije siguran da li dolazi od Pirelli guma ili je do motocikla. Na izlasku iz krivine V4R ima tendenciju da širi putanju. Ova boljka je poznata Ducatiju iz MotoGP šampionata.

Čaz Dejvis se još muči sa povredom ramena. Posle testa ima zakazanu operaciju koja bi trebala da reši problem koji ga ometa već par meseci unazad. Dejvis je prvi kontakt sa Panigale V4R imao na Aragonu. Prema tvrdnjama ljudi koji prisustvovali testu na Aragonu, Panigale V4R je imao 10 km/h veću maksimalnu brzinu od Kawasakija ZX10RR.

Dejvis Panigale V4R
Čaz Dejvis

Na Herezu Dejvis je nastavio da traži osnovno podešavanje za V4R. Njegov najveći problem je što je nekoliko godina unazad vozio V2 konfiguraciju agregata, pa se još navikava na novi agregat. Dejvis se dosta fokusirao i na elektroniku i rešavanje problema pri izlasku iz krivine. U cilju smanjenja proklizavanja zadnjeg kraja pri izlasku iz krivine Bautista i Dejvis su probali novu zadnju viljušku koja je prema rečima oba vozača donela poboljšanja.

Dejvis Herez
Čaz Dejvis

Sa obzirom da je ovo prvi test za Panigale V4R slobodno se može reći da Ducati ide u pravom smeru. Dokaz za to da je Panigale V4R dobra osnova za WSBK je i Ducatijev test vozač Alesandro Valja koji je testirao verziju V4R namenjenu za put. Putna verzija Panigale V4R bila je sporija oko 6 sekundi u odnosu na Džonatana Reu. Ovo je veoma dobro vreme ako se uzme u obzir da se radi o osnovnoj verziji motocikla, kao i o tome da Valja nije na nivo vozača koji su vozili na testu.

Kawasaki se fokusirao na dalji razvoj ZX10RR modela za sledeću sezonu. Rei se u ekipi pridruži Leon Haslam. Haslam se privikavao na elektroniku budući da se u britanskom superbajk prvenstvu voze motocikli koji nemaju kontrolu proklizavanja. Osim elektronike, Haslam se trudio da na izlazu iz krivina ispravlja motocikla na deblji deo zadnje gume radi što boljeg ubrzanja i štednje pneumatika.

Leon Haslam
Leon Haslam se prilagođava Kawasaki ZX10RR

Rea i Kawasaki su tražili način da učine agregat što mirnijim u visokim obrtajima. Novi ZX10RR ima lakše komponente unutar agregata koje su učinile karakter agregata agresivnijim u visokim obrtajima. Osim agregata, radili su i na manjim modifikacijama na šasiji. Iako je bio veoma brz, Rea je izjavio da ovo nije njegov maksimum i da može još malo da poboljša ritam.

Rea
Džonatan Rea

U vezi novog Ducatija, Rea je izjavio da je očekivao da budu brzi od samog starta jer se Panigale V4R razvija već 18 meseci unazad.

Yamaha je na testu učestvovala sa četiri motocikla, dva fabrička i dva od privatne ekipe GRT Yamaha. Aleks Louz bio je oba dana veoma brz. Van der Mark i Louz radili su zajedničkim snagama na unapređenju R1, dok je Louz testirao novu zadnju viljušku Van der Mark je testirao prednju viljušku i obrnuto.

Louz
Aleks Louz

Glavni Yamahin problem je ubrzanje pri izlasku iz krivine. Yamaha taj problem pokušava delimično da reši novom zadnjom viljuškom i drugačijim balansom motocikla što im je donekle pošlo za rukom. Drugi deo odgovora za dobar izlaz iz krivine je elektronika sa kojom će tehničari morati malo više da se pozabave jer se ispostavilo da nije jednostavno naštelovati novi elektronski paket.

Na stazama čija je konfiguracija staze takva da zahteva tečan i brz prolazak kroz krivine Yamaha nema problema. Problem se javlja na stazama sa jakim kočenjima i naglim “ispucavanjima” iz krivina. Na kraju krajeva, prošle sezone je Yamaha pobeđivala na Brnu i na Doningtonu, stazama koje se smatraju tečnim za vožnju.

Van der Mark
Van der Mark

Van der Mark je vozio blago povređen. U toku trkačkog vikenda u Kataru, Van der Mark je doživeo pad i zaradio povredu ruke. Na prvom pregledu nije ustanovljen prelom, ali se kasnije ispostavilo da ima frakturu koja, na sreću, dobro zarasta te je Holanđanin bio u stanju da vozi test.

GRT Yamaha sledeće sezone nastupaće sa Markom Melandrijem i novim supersport šampionom Sandro Korteseom.  Melandri nije smeo da daje intervjue iz razloga što je još pod ugovorom sa Ducatijem. Italijan se prilično dobro prilagodio Yamahi R1 i mislim da možemo očekivati da se sledeće sezone bori za podijume.

Melandri
Marko Melandri

Sandro Kortese prilagođavao se Yamahi R1 popravljajući vreme svaki put kad izađe na stazu. Kortese ima dosta iskustva na raznim motociklima i šampionatima i ako GRT ekipa bude na visini zadatka, oba vozača će moći sa vremena na vreme da ostvare ozbiljne rezultate.

Sandro Kortese
Sandro Kortese

Test na stazi Herez u Španiji je poslednji zvanični test ove sezone. Očekuje nas pauza do kraja januara, kada počinje testa na stazi Filip Ajlend u Australiji uoči prve trke koja će se voziti krajem februara.

Za diskusiju o WSBK testu na Herezu može svratiti do teme na forumu.

Vremena sa prvog dana testa:

1 1 Jonathan Rea                 Kawasaki ZX-10R SBK   1:39.657
2 19 Alvaro Bautista            Ducati Panigale V4R       1:39.979
3 7 Chaz Davies                  Ducati Panigale V4R       1:40.202
4 22 Alex Lowes                 Yamaha YZF-R1M SBK     1:40.296
5 91 Leon Haslam               Kawasaki ZX-10R SBK     1:40.390
6 33 Marco Melandri            Yamaha YZF-R1M SBK     1:40.663
7 60 Michael van der Mark   Yamaha YZF-R1M            1:41.572
8 11 Sandro Cortese            Yamaha YZF-R1M SBK     1:41.972

Vremena sa drugog dana testa:

1 1 Jonathan Rea                Kawasaki ZX-10R         1:38.713
2 22 Alex Lowes                 Yamaha YZF-R1M         1:39.377
3 91 Leon Haslam               Kawasaki ZX-10R         1:39.766
4 19 Alvaro Bautista            Ducati Panigale V4R     1:39.845
5 7 Chaz Davies                  Ducati Panigale V4R     1:39.852
6 60 Michael van der Mark    Yamaha YZF-R1M        1:40.092
7 33 Marco Melandri             Yamaha YZF-R1M        1:40.235
8 11 Sandro Cortese             Yamaha YZF-R1M        1:40.592


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se