NaslovnaMoto PutopisiEASTer - od uskrsa do uskrsa

EASTer – od uskrsa do uskrsa

-

Današnji putopis se nešto razlikuje od prethodnih, iako nam je ekipa već poznata iz prethodnih putopisa. Maxx i nafetS sa foruma sa još jednim prijateljem priređuju nam još jednu avanturu na njima svojstven način. EASTer – od uskrsa do uskrsa je putopis koji su obojica pisali, svako na svoj način i iz svog ugla. Uživajte u još jednoj lepoj avanturi koja obuhvata jedan duži period i širu priču.

Maxx:

2021. godina je počela poprilično dobro, novogodišnjom moto vožnjom i kafom na Fruškoj gori.

EASTer - od uskrsa do uskrsa
EASTer – od uskrsa do uskrsa

Tada, bukvalno u prvoj nedelji nove godine, si pravim povredu desnog ramena koja zahteva par nedelja fizikalne terapije. I što je još gore, par meseci opreza šta radim sa tom rukom.

Dok se rame u potpunosti oporavilo (da vise ne osećam ikakve bolove) već je došao mesec jun i ja jedva dočekah da sednem u sedlo. Vožnjice koje slede su lokalnog karaktera (uglavnom po Fruškoj gori) i tokom njih shvatam da imam strah od ponovne povrede. Što se naravno odražava na moju vožnju tj. nedostatak opuštenosti za kormanom i nemogućnošću da se Strom i ja nađemo na istoj talasnoj dužini.

EASTer - od uskrsa do uskrsa
EASTer – od uskrsa do uskrsa

Rešenje za dati problem se samo nameće: prodaj Stroma i uzmi nesto lakše i više prilagodjeno lokalnim rutama. I pre nego što sam postavio oglas na forum kontaktira me @nafetS da je zainteresovan za baci pogled (mislim da je prošlo ukupno 258 milisekundi izmedju trenutka kako mu je zajednički kolega saopštio da jedan kolega tj. ja hoće da proda motocikl pa do kada mi je iskocila poruka na chatu). Nalazimo se jedan dan posle posla, baca pogled na mašinu, odlazimo na kafu i tokom razgovora Stefan zakljucuje da će ipak uzeti novi i to crveni (što i čini, nabacuje gomilu kofera na njega i dobija autobus Niš ekspresa). I ubrzo posle toga počinje da me smara da povučem oglas i obustavim prodaju.

Par kolega sa foruma se javljaju na oglas, uvek se lepo ispričamo, ali je zajednički zaključak isti: sa malom razlikom izmedju cene polovnog i novog motocikla, isplati se uzeti novo. Tako da Strom stoji u garaži i čeka novog vlasnika, dok ja vozim drugo sokoćalo i uspevam da se ponovo opustim za kormanom.

Dolazi oktobar, radim servis, obavljam registraciju. Pošto se Strom do sada nije prodao, zaključavam oglas i odlučujem da ostaje kod mene bar narednih godinu dana. E sad već kad ostaje, mora se i voziti. Bacam pogled na spisak slobodnih dana u 2022. godini i odmah se javlja ideja, spojiti celu nedelju od uskrsa do uskrsa (ponedeljak – subota).

Početkom 2022., na nekoj vožnji posle posla, svoju ideju izlažem Stefanu. I tako u jednom trenutku solo vožnja postaje grupna. Kad nas već 2je ide što nas ne bi bilo i 3je, te zovemo i @Vesperados koji uspešno nedeljama izbegava da nam odgovori na pitanje. U medjuvremenu ideja se razradjuje u plan. Dan u Sarajevu, dan u Mostaru, 3 dana u Trebinju te povratak kućama. Pošto smo bili dosadni, uspevamo da dobijemo odgovor tj. imamo 3. člana družine. Jedino ograničenje je to da će nam se pridružiti u tek u Trebinju. A gde je 3je, tu je i 4ro. Od kolege sa posla dobijamo preporuku da cimnemo i bivšeg kolegu @Mahasematman koji, gle čuda, takodje vozi Stroma. Organizujemo zajednicku vožnjicu i uz klopu/kafu mu prezentujemo ideju.

EASTer - od uskrsa do uskrsa
EASTer – od uskrsa do uskrsa

Ubrzo nas je 4ro. Bukiramo smeštaje, istražujemo mesta za klopu, gledamo vremenske prognoze (koje ne obećavaju). Ali šta da radimo, moramo ici ;)

U nastavku sledi putopis, a do tada mali “teaser trailer”:

NafetS:

Kao jedan od sapatnika na putešestviju, malo šta je prethodilo ovoj turi. Daleko od toga da imam nešto nakuckano i sređeno, ovo je sve iz glave.

Krenuću skoro od Kulina Bana, jesen 2020. položio za A, kupujem malu diverziju (yamaha xj600), vozim se, učim, izmišljam šta da radim na motoru na kome nema šta da se radi.
Planiram 2021. da ću da se razbucam od vožnje, ali život ima druge planove. Majka mi se na proleće razboljeva i završava u bolnici, posle par meseci operacija, oporavlja se, ali meni je jako neprijatno da duže odsustvujem od kuće, uvek razmišljam da li treba neka pomoć i slično. Vožnje mi se svode na poludnevne, malo tu oko Bg, par dnevnih (Golubac, Bajina Bašta..). Na tim vožnjama mi puca sajla kvačila, uskače ekipica, šlep motora, naručujemo OEM sajlu iz jamahe, to se čeka 3 nedelje. Konačno je keva bolje, a ja sad sedim bez motora (na 3 nedelje, al meni ko večnost), pundravac u dupetu, svega mi se nakupilo, pritisak mora negde izaći, celo leto mi je motor bio izduvni ventil.


Momenat kad nam se priče ukrštaju, zove me kolega i kratko samo: “Vladislav prodaje stroma”. 268ms kasnije (moram kupiti brži komp, ovaj mi je spor), poruka Vlajku, dogovaramo da se vidimo. 7 godina sam u firmi, znamo se sa hodnika i nisam imao ideju da je on motoraš, još da vozi stroma.
Kad sam se sračunao šta i kako, ispalo je da mogu da dobacim do novog stroma. Tu presečem, iako mi je i diverzija dobra i pouzdana, al o stromu maštam dugo, to mi je nekako iz čitanja na forumu i onoga kako ja zamišljam moje avanture idealan motor, iako ga nikad nisam vozio. Razmišljam, “šta ću ako sednem na stroma i razočaram se? Ma ko ga j*, probao sam, idem da kupim novog i mora da bude crveni!!!”.

Apropo puta.. krenulo kao Vlajkova ideja za solo turu, ja odmah pisao dane, uvalio sam se skoro bez pitanja… Gotovo sve, već sam na putu. Nikad nisam išao negde motorom da prespavam, a da nisam u Bg ili Ns, meni sve to novo. Šta spakovati, šta poneti, ma nema šansi da mi sve to stane na motor, šta ako fali nešto, češljaj po forumu ko šta nosi na put, šta ja autom nosim, pravi spisak, prekrajaj… Haos u glavi, samo čekam da me sudbina demantuje u poslednji čas, strah da ću morati da otkažem.. Nikako da dođe taj april, da se kreće više, gde god, samo da se vozi.

I vozili smo, zajedno, lagano… stay tuned.

Maxx:

Koji dan pred put

Relativno skoro je Vesparados-u pukao kajš u toku vožnje. Sva sreća pa je sve bilo ok, bez neke veće štete (izuzev nervoze i sekiracije) te je uspeo da sredi sve na vreme (pred početak puta). Nažalost, otkriva da mu nedostaje saobraćajna dozvola :O Izgubila se negde; ili prilikom šlepanja ili u servisu. S obzirom na to koliko se čekaju novi dokumenti, nema šanse da nova saobraćajna stigne do ponedeljka. Koji maler…

NafetS:

Spiskovi, spiskovi, šta mi sve treba, da li ću se spakovati, šta sve obići. Hm, možda bi Bojan krenuo sa nama, sva trojica jašemo iste motore, radimo (radili) u istoj firmi.
“Halo, aj u Bosnu sa mnom i Vlajkom.”
“Ajde.”

Odlično.
Mene drma groznica, hiljadu pitanja, glupih i još glupljih, par dana pred put pakovanje i iščekivanje pokreta.

Maxx:

Dan pred put

Uskrs broj 1, katoličke veroispovesti. Provodim ga sa porodicom, preko dana. Uveče je na redu pakovanje tj. dva pakovanja. Spremam motocikl za svoj put, a auto za ženin jer će ona za uskrs broj 2 ići dole u Hercegovinu. Ovo prvo pakovanje ide dosta sporo jer ipak to nisam radio oko 2 godine… da… skoro 2 godine nije bilo ovakve duže, višednevne ture. Loša statistika, ali biće popravljena počev od sutra!

nafetS:

Dan pred polazak, to mi je što mi je. Vožnja na kafu do grada, krug po keju, sav bitan. Do prodavnice po bonžite i vodu kao I mali poklon za Vlajka. Detaljno pranje motora i podmazivanje lanca, nazad u garažu. Još jednom spavam i krećeeeeeemoooo.

Nastavak putopisa možete pročitati u temi na forumu klikom ovde.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.