NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoKTM 1290 Super Adventure R 2023 - Za lutanje van asfalta

KTM 1290 Super Adventure R 2023 – Za lutanje van asfalta

-

KTM je za 2023. godinu dodatno unapredio svoj 1290 Super Adventure R namenjen onim vozačima koji vole da istražuju off road terene. Za tu priliku 1290 Super Adventure R je dobio nekoliko novina, koje nisu toliko velike, ali su ipak vredne pomene da posvetimo jedan mali tekstić ovom motociklu koji predstavljaju perjanicu u ovoj kategoriji KTM-ovih motocikala.

KTM je na bazi LC8 1290 agerata napravio 1290 Super Adventure R o kojem danas pišemo i 1290 Super Adventure S, koji je takođe putni motocikl, ali je više orijentisan ka asfaltu. KTM je poznat po svojim off road motociklima, pa su svoje znanje iskoristi i da naprave putni motocikl, koji se odlično snalazi i van asfalta – u prašini.

Pomenut LC8 agregat zapravo ima radnu zapreminu od 1.301 cm3 iz V2 agregata iz kog isporučuje 160 KS i obrtni moment od čak 138 Nm! Dakle, fokus je na finoj isporuci snage, mada taj V2 agregat ume i da “poludi” i pruži vozaču itekako zabave.

KTM 1290 Super Adventure R 2023
KTM 1290 Super Adventure R 2023 Foto: Philip Platzer

Da se vratimo u normalnost i to šta je novo na 1290 Super Adventure R.

Najnovije WP ogibljenje

WP ogibljenje je u vlasništvu KTM-a i njime su opremljeni svi motocikli iz KTM game i ostalih brendova koji pripadaju KTM-u. Za ovu godinu KTM je na 1290 Super Adventure R ugradio WP XPLOR prednju viljušku sa prečnikom štapova od 48 mm i hodom od 220 mm. Isti hod poseduje i zadnji amortizer. Neizostavna stvar na ovom ogibljenju je potpuno podesivo ogibljenje.

Od ostalih stvari, KTM je ovu putnu krstaricu opremio i ALPINA aluminijumskim felnama u dimenzijama 21″ napred i 18″ pozadi, sa unapređenim tubeless sistemom sa boljim zaptivanjem. Za razliku od S modela, na R su ugrađene Bridgestone AX41 gumama.

Deklarisana potrošnja iznosi 5,7 litara na 100 km što i nije puno s obzirom da se radi o V2 agregat sa tolikom radnom zapreminom. Uz rezervoar od 23 litre, ne treba puno brinuti oko dosipanja goriva, jer teoretska autonomija iznosi oko 400 km.

KTM 1290 Super Adventure R 2023
KTM 1290 Super Adventure R 2023 Foto: Philip Platzer

Preciznija elektronika, nova instrument tabla

Nova 6D IMU sa senzorima koji su osetljiviji i tačnije mere ugao nagiba, omogućava i prezniju kontrolu proklizavanja kao i ABS koji funkcioniše i kada je motocikl pod nagibom. Poput pravog off road motocikla, ABS se može isključiti.

Osim ovih funkcija koje su postale standard, 1290 Super Advenure R poseduje i tempomat, automatsko isključivanje pokazivača pravca, indikator pritiska u gumama i sve sitnice koje možete zamisliti. Naravno, neki od tih dodataka dolaze samo uz doplatu.

Instrument tabla, odnosno TFT ekran dijagonale 7″ je otporan na grebanje i omogućava lako povezivanje sa pametnim telefonom. Turn-by-turng navigacija olakšava vozaču putovanje, a KTM je spomenuo i praćenje kontrolnih tačaka pri off road vožnjama.

KTM 1290 Super Adventure R 2023
KTM 1290 Super Adventure R 2023 Foto: Philip Platzer

Da se ne bi vozač mučio sa smeštanjem pametnog telefona, što je danas izgleda postalo veoma važno, KTM je napravio poseban prostor za pametan telefon u kom je isti ujedno moguće i puniti.

Osvežen dizajn i stvarno moćno opremljen motocikl

Dizajn je osvežen bojama po uzoru na sportske off road motocikle iz KTM game. KTM 1290 Super Adventure R je možda i najopremljeniji motocikl na tržištu i možda najsposobiji od svih da se uputi nekim off road terenima koji nisu naročito zahtevni. Jer ipak, da se ne lažemo, ukoliko na nekom zahtevnom terenu ispustite ovakav motocikl koji ima suvu masu od 221 kg, verujem da bi tu bio kraj vašoj vožnji.

Za neke blaže off road terene, KTM 1290 Super Adventure R zasigurno može da vas odvede do lepih pejzaža daleko od gradske gužve i vreve.

Za utiske o 1290 Super Adventure R za 2023. godinu, možete posetiti temu na forumu klikom ovde.

Foto: Philip Platzer

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.