NaslovnaMoto GaražaTehnički KutakAprilia RSV4 dobija varijabilni razvod ventila

Aprilia RSV4 dobija varijabilni razvod ventila

-

Sve strožiji zakoni o zaštiti životne sredine nameću rigoroznije emisione norme koje najviše utiču na sportske motocikle. Kako bi uspela da zadovolji emisione norme, a da pri tome ne izgubi na snazi, Aprilia za svoju sportsku RSV4 priprema varijabilni razvod ventila.

Današnji superbajk motocikli su izuzetno snažni i isporučuju i do 240 KS kao što je slučaj sa novim Ducati Panigale V4R motociklom. Međutim, baš zbog dobijanja velike snage, dolazi i do povećanje emisije štetnih gasova. Te štetne gasove proizvođači donekle uspevaju da neutrališu tako što ugrađuju izduvne sisteme sa sve većim katalizatorima.

Tako komplikovani izduvni sistemi znaju značajno da uguše motocikle i da zadaju probleme inženjerima koji samo na izduvnom sistemu imaju znatne gubitke u snazi, a osim toga teški izudvni sistemi sa katalizatorima značajno povećavaju masu motocikla.

Gubitak snage zajedno sa teškim i skupim katalizatorima koštaju proizvođače. Zato se u poslednje vreme trude da spuste emisiju štetnih gasova raznim metodama. Jedna od tih metoda je i varijabilni razvod ventila, odnosno različit vremenski interval otvaranja ventila u zavisnosti od broja obrtaja.

Aprilia RSV4 dobija varijabilni razvod ventila
Aprilia RSV4 dobija varijabilni razvod ventila Foto: Piaggio

Par reči o varijabilnom razvodu ventila

Sportski motocikl, ondosno motocikli visokih performansi imaju jedan problem koji se javlja najviše na visokim obrtajima, a to je takozvano “preklapanje” ventila. Preklapanje ventila je trenutak u kojem su kako usisni tako i izduvni ventili istovremeno otvoreni. To sa sobom ne bi vuklo nikakve posledice da se tom prilikom ne dešava da ne što goriva promakne u izduvni sistem gde dođe do zapaljenja i povećanja emisije štetnih gasova.

Upravo da bi postigli visoke perfromanse inženjeri u fabrici ostavljaju tajming, odnosno raspored otvaranja ventila jednak na svim obrtajima. Tu se dolazi do problema da motocikl ne radi efikasno (ne sagoreva svo gorivo) čak i na niskim obrtajima što opet dovodi do povećanja emisije štetnih gasova.

Postoji jedan fin način da se efikasnost sagorevanja povećava na niskim obrtajima i taj način se zove varijabilni raspored otvaranja i zatvaranja ventila.

Tačnije, na jednom režimu obrtaja ventili se otvaraju pod određenim uglom zakretanja bregaste, a na drugom režimu pod drugim uglom zakretanja bregaste.

Na kom principu će Aprilia da razvije svoj varijabilni razvod ventila za RSV4?

Razni proizvođači imaju svoje ideje i rešenja ovog problema. Aprilia je patentirala svoj sistem koji će funkcionisati samo na usisnim ventila, odnosno na bregastim osvoinama koje otvaraju i zatvaraju usisne ventile.

Na lančaniku koji preko lanca okreće bregaste osovine nalaze se prostori u kojem se nalaze tri kuglice. Zatim postoji još jedna disk koji se nalazi na breastim osovinama i spaja se sa lanačnicima bregaste osovine.

Kada se bregaste osovine okreću brže, kuglice pod dejstvom centrifugalne sile bivaju potisnute na spoljni prostor i guraju disk koji je povezan na bregaste osovine. Kako potiskuju disk, a samim tim i bregaste dešava se pomeranje rasporeda otvaranja i zatvaranja ventila.

Na taj način se postiže da na nižim obrtajima bude manje preklapanje usisnih i izduvnih ventila, a samim tim i manje zagađenje izduvnim gasovima.

Prednost ovog sistema je što je potpuno mehaničkog tipa i što je pouzdan. Sličan sistem koristi i GSX-R 1000, sa jedinom razlikom što Suzuki koristi 12 kuglica, dok Aprilia planira da koristi samo 3.

Mana ovog sistema je dodavanje dodatne mase koja se rotira što negativno utiče na performanse agregata.

Još jedna od pozitivnih stvari je što će uspeti da smanje emisiju štetnih gasova bez gubitaka na snazi.

Aprilia RSV4 dobija varijabilni razvod ventila
Aprilia RSV4 dobija varijabilni razvod ventila Foto: Piaggio

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.