NaslovnaMoto SportMotoGPFolger novi test vozač za KTM

Folger novi test vozač za KTM

-

Prvi test za 2023. godinu već je započeo u Maleziji. Takozvani “Shakedown” trodnevni test rezervisan je samo za test vozače i za početnike u MotoGP šampionatu. KTM je ozbiljno rešio da unapredi motocikl što dokazuje i činjenica da će do ove godine test vozač biti i Jonas Folger.

KTM je naoštren da ove godine bude konkurentniji nego prošle i da KTM RC16 podignu na nivo više. Za ovu i narednu sezonu potpisali su ugovor i u svoje redove doveli Džek Milera, koji će uz Bred Bindera činiti fabričku KTM ekipu.

Susednu satelitsku garažu činiće Tech3 GA GAS ekipa za koju će voziti Pol Espargaro kao povratnik u KTM tabor i novajlija Augusto Fernandez, prošlogodišnji Moto2 šampion.

Kako bi prikupili što više podataka i testirali nove delove, KTM će ove godine imati čak tri test vozača. Pored Dani Pedrose i Mike Kalia test ekipi se za 2023. godinu pridružuje i Nemac Jonas Folger.

Folger trenutno ima samo 29 godina i veliko devetogodišnje iskustvo iz kategorija poput 125, Moto3, Moto2 i MotoGP. Kroz svoju karijeru pobedio je 5 puta i osvojio ukupno 24 podijuma, a 2017. godine je prešao u MotoGP šampionat u kom je vozio sa Tech3 Yamahu. Najbolji rezultat u toj sezoni bila je druga pozicija na njegovoj domaćoj trci u Nemačkoj, na stazi Saksenring.

Na žalost, iako je imao sav potencijal da zasija, Folgera je pogodila nezgodna bolest. Dijagnostikovan mu je Žilbertov sindrom i morao je da se povuče iz karijere redovnog vozača kako bi rešio zdravstveni problem. Nakon povlačenja i oporavka Folger je jedno kratko vreme bio test vozač za Yamahu i imao je nekoliko nastupa u WSBK šampionatu.

Vest da se Folger vraća u MotoGP šampionat raduje, jer je Folger kroz svoju karijeru uvek bio konkurentan, a opet napominjem da trenutno ima samo 29 godina.

Folger novi test vozač za KTM
Jonas Folger novi test vozač za KTM Foto: KTM

KTM će sigurno profitirati Folgerovim dolaskom jer je dosta šefova ekipa tokom 2017. godine govorilo da je Folger veliki talenat i da se brzo adaptira i shvata motocikl. Naročito ga je simpatisao Erv Ponšaral, vlasnik Tech3 ekipe te ne bi bilo čudno da je upravo on preporučio Folgera KTM-u.

Ovim potezom je KTM pokazao da im je ova sezona bitna da opravdaju svoj višegodišnji MotoGP projekat.

Za utiske o dolasku Folgera u KTM test ekipu možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.