September 21, 2020
Naslovna Garaža Gorivo za trkačke motocikle - u čemu se razlikuju od "običnog" goriva

Gorivo za trkačke motocikle – u čemu se razlikuju od “običnog” goriva

-

Da li vam se dogodilo kada gledate trke da se zapitate kakvo je gorivo za trkačke motocikle ili automobile i koliko se razlikuje od goriva koje možemo da kupimo na benzinskoj pumpi? Za početak ćemo reći samo to da je razlika velika.

Pre nego što počnete sa čitanjem ovog teksta, preporučujemo prvo da pročitate tekst o oktanskom broju koji smo ranije pisali. U tom tekstu objasnili smo neke osnovne stvari oko goriva koje će vam biti od pomoći kako biste lakše pratili ovaj tekst.

Tekst o oktanskom broju možete pročitati ovde.

Benzin ne gori, gore njegova isparenja

Jednu stvar bi valjalo razjasniti na samom tekstu, a ta stvar je da benzin sam po sebi kao tečnost ne gori kada dospe u cilindar. Bitna stvar za sva goriva je da se gorivo zagreva nešto malo ispod temperature ključanja kada dospeva u komoru za sagorevanje. Tom prilikom dolazi do isparavanja goriva, a isparenje se u cilindri nalazi pod određenim pritiskom (kompresija). To isparenje se meša sa vazduhom i u određenom trenutku svećica baca varnicu i dolazi do eksplozije unutar cilindra, što na kraju krajeva izaziva rad motora.

Upravo temperatura i visoki pritisak uzrokuju da se molekuli u isparenju goriva ubrzano kreću što može dovesti do samozapaljenja goriva, čak i pre bacanja varnice.

Ta pojava je štetna za agregat. Zato inženjeri za potrebe trka razvijaju posebna goriva koja će pružiti maksimalne performanse, a koja će sa druge strane ostati stabilna pri visokim temperaturama i pritiscima koji se javljaju unutar trkačkih motora. Jednostavnije, cilj je stvoriti gorivo koje maksimalno sagoreva, a koje je pri tome stabilno.

Nešto o gorivu za trkačke motocikle
Gorivo za trkačke motocikle Foto: Gold and Gose, KTM Press

Kod putničkih vozila, problem sa stabilnim gorivom rešen je dodavanjem oktana koji čine gorivo stabilnim na samozapaljenja, ali je kod goriva koje se koriste za trke situacija nešto drugačija.

Osim same eksplozivnosti goriva, bitno je i kako se širi eksplozija unutar cilindra. Nije svejedno da li se eksplozija širi ujednačeno i kružno ili je nekog drugog oblika. Idealno bi bilo kada bi se eksplozija ravnomerno širila naviše i naniže, ali je to gotovo nemoguće postići.

Šta je glavna razila između goriva na pumpama i trkačkih goriva?

Kako vas ne bismo više bunili, prećićemo direktno na stvar i pokušaćemo što jednostavnije da objasnimo razliku između kupovnog goriva i goriva koje se recimo koristi u MotoGP šampionatu.

Gorivo koje kupujemo na pumpama dobija se redovnim procedurama destilacijom nafte. U takvo gorivo dodaju se određeni aditivi i vrši se neka osnovna obrada goriva.

Kada je u pitanju gorivo za trke, stvar je totalno drugačija. Benzin za trke delimično se stvara u laboratoriji i menja se njegova molekulska struktura. Prilikom stvaranja trkačkog benzina utiče se na molekule karbona u benzinu. Od molekula karbona zavisi da li će gorivo imati bržu ili sporiju detonaciju.

Nešto o gorivu za trkačke motocikle

Posle određivanja same molekulske strukture stvara se određena količina goriva u koju se potom dodaju još razni specijalni aditivi i gorivo prolazi kroz dodatne faze prečišćavanja.

Druga stvar je da se za svaki tip agregata pravi drugačije gorivo koje će odgovarati karakteristikama tog agregata. Nije svejedno ako je u pitanju dvotaktni agregat, serijski agregat od 600 ccm ili 1000 ccm ili MotoGP agregat koji vrti i do 20.000 O/min i koji postiže visoke temperature i kompresiju.

Recimo, Ducati koristi Shell gorivo koje se razvija specijalno za potrebe Ducati ekipe. Honda koristi Repsol goriva. Tako da ako ste se pitali da li ekipe koriste različite proizvođače goriva, odgovor je da! Ali da li je razlika između tih goriva velika i da li je trkačko Shell gorivo bolje od Repsol u MotoGP šampionatu, odgovor je da su ta goriva približnih performansi i da ne igraju bitnu ulogu u isporuci maksimalne snage agregata.

Zbog dužeg vremenskog perioda i komplikovane procedure dobijanja goriva, trkačko gorivo je znatno skuplje u odnosnu na obično gorivo. Cena za litar ovakvog goriva kreće se od 6 – 15 eura za litar!

Zaključak je da je glavna razlika između benzina koji se koriste za potrebe trka i onog koji možemo da kupimo u slobodnoj prodaji u samom načinu dobijanja benzina. Benzin za trke prolazi kroz niz obrada, dok se klasični benzin koji kupujemo na pumpama manje tretira i ima manje aditiva u sebi i daleko je nestabilniji i trpi niže temperature i pritiske u odnosu na benzin za trke.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,348FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
110PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se