December 6, 2020
Naslovna Moto putopisi H. Novi - Dubrovnik - Korčula

H. Novi – Dubrovnik – Korčula

-

Naš član foruma @kole26a1 vodi nas na kraći putopis takoreći obalom Jadrana te iz tog razloga ovaj putopis i nosi naziv H. Novi – Dubrovnik – Korčula, budući da je sa svojom partnerkom obišao mesta iz naslova. Uživajte u ovom prijatnom putopisu.


Pozdrav družino retko kad pišem na forumu, ali redovno čitam što takođe doprinosi zajednici. Uglavnom vozim, što je najbitnije, klimne glavom  i pozdravim svakog bajkera “kolegu” bilo da je na skuteru,motoru ili GS-u.
Da ne dužim puno nisam ni pisac ni političar nego medicinski radnik trenutno vozim Yamahu Diverziju 600 i opisao bih par izleta sa ovog letovanja. Možda se nekome dopadne pa eto odradi nešto tako ili svrati usput čisto da “baci pogled”. 

Centar dešavanja je “Jadran”

 -Srbija – C.Gora – Hrvatska – Bosna i Hercegovina

Početna i krajnja tačka je bio svima već poznat i prelep Herceg Novi. 
Put do tamo iz Beograda je bio preko Žabljaka možda duži u odnosu na onaj preko Bosne i Trebinja, ali meni lično lepši pa sam njega izabrao.  
Motor spreman i natovaren tri kofera, ranac, “verna” saputnica i moja malenkost.

Ruta je već nadaleko poznata, mi smo noćili na Žabljaku da bi malo uživali u čarima Durmitora . 
Žabljak svakako preporučujem za noćenje zato što je njegov sadržaj prelep i treba uživati i iskoristiti momenat, a ne samo “protrčati”. 

Radnja se odvija u septembru tako da  su vremenski uslovi za vožnju idealni uz poneku kišicu čisto da nas upozori da je pridoda jača od nas. 
Na Žabljaku smo obišli Crno Jezero, Vražje jezero i naravno prevoj Sedlo . 

H. Novi – Dubrovnik – Korčula

Žabljak Crno Jezero – Centar naplaćuje se taksa nije skupa i vredi svakako.

Odlazak na Vražje jezero koje je specifično po njegovoj boji ukoliko neko voli kampovanje idealno. Može i da se kupa.

I naravno prevoj Sedlo. Kada bi morao da odlučim gde mi je lepše dok vozim ka prevoju kroz Durmitor ili kroz  “Boku” dok prolazim Perast ne bih mogao da odlčiim, 14km od glavnog puta nije mnogo i šteta je da ukoliko neko prolazi ne dođe ovde. Nažalost zbog lošeg vremena nismo odvozali ceo put preko Durmitora do Pluzina to ostavljamo za sledeci put. 

H. Novi – Dubrovnik – Korčula
H. Novi – Dubrovnik – Korčula
H. Novi - Dubrovnik - Korčula
H. Novi - Dubrovnik - Korčula
H. Novi – Dubrovnik – Korčula

Put je dosta uzan, ali nije bilo gužve  sem čobana, ovaca i nekih planinara nije bilo puno ljudi.  I naravno čuvena klupica 
Legenda kaze da je letos tu svratio Valentino Rossi… Šalim se to sam samo ja.

H. Novi - Dubrovnik - Korčula
H. Novi - Dubrovnik - Korčula
H. Novi - Dubrovnik - Korčula
H. Novi – Dubrovnik – Korčula

I moja lepša polovina 

H. Novi - Dubrovnik - Korčula

Šalim se naravno ona je zaslužna za sve fotografije na ovom putovanju, a i u zivotu – jer ja ne znam šta je horizont i uvek odsečem nešto. 
Hvala ti sad javno

H. Novi - Dubrovnik - Korčula
H. Novi - Dubrovnik - Korčula
H. Novi - Dubrovnik - Korčula

I tako polako stižemo na more. Putevi kroz Crnu Goru su odlični, brzi i treba voziti sa dosta opreza, ali naravno i sa puno uživanja pre svega…

H. Novi - Dubrovnik - Korčula
H. Novi - Dubrovnik - Korčula
H. Novi - Dubrovnik - Korčula

Malo duži uvod do početne tačke ove teme, a to je H.Novi gde nas dočekuje neka nova maca iz kraja. Koja će da nas doceka svaki put kad se vratimo sa izleta i takođe isprati na isti. Kao neka amajlija, a možda je i gladna jer su ostale mačke nekako odbacile njega iz čopora pa se on vezao uz nas. 
Dobro biće da je gladna ko još voli ljudsku rasu 

Bili smo mnogo kreativni pa smo joj dali ime možete da pogodite. 
Zvala se MACA

H. Novi - Dubrovnik - Korčula
H. Novi – Dubrovnik – Korčula

I tako sam dosao do “izleta” ili ti jednodnevnih voznji ,tura  i ostalih dobro nam poznatih naziva za tako nesto …
 

IZLET br.1 H .Novi -Dubrovnik 

Put je već poznat svima, gradovi su blizu jedan drugog cca 40 km. Jedan granični prelaz gde namignete plavuši koja stoji prva u redu i ona vas pusti ispred vas. 
Obzirom da sam sa devojkom morali smo da nađemo kompromis, ja ću da namignem, a ona da priča, jer ako ja krenem da pricam završićemo na nekoj kafi i onda logično ništa od izleta i od ovog putopisa. Šalim se naravno ostao bi bez jaja i fotografa, ovaj žene.
Vožnja do Dubrovnika je prijatna, put se odvaja od mora i prolazi se pored “aerodruma” Cilipi. Kasnije kroz neka naseljena mesta uglavnom opuštena vožnja septembarska nema gužve do tamo, ali tamo……

Dubrovnik prelep, ali velika gužva koja mi unosi nervozu dok tražim parking. Velika gužva u saobraćaju kao i svi prilazi gradu su krcati, ali opet motorom sve to lakše padne. Kroz neke glavne ulice me sproveo neki kolega na skuteru vrv meštanin kome se zahvaljujem. Svakako su razbijene sve predrasude sa kojima sam išao da ih ne nabrajam svi znate na šta mislim . 
Parking samo za motore odmah je kod ulaza u stari grad. 
Japanci, Kinezi šetaju i slikaju dok ostali koji rade, a već je sezona pri kraju neuspešno pokušavaju da održe lažne osmehe. 

Stari grad je pun istorije i baš nam se dopao tako da nam gužva nije puno smetala, a i mi imamo Fotoaparat, a ne samo kosooki.

H. Novi – Dubrovnik – Korčula

Budući da se ovaj putopis sastoji od još prelepih slika zamolićemo vas da nastavak putopisa pročitate na forumu klikom na naziv putopisa: H. Novi – Dubrovnik – Korčula.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
18,684FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
114PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se