October 27, 2020
Naslovna Garaža Istorijske trkačke staze - Monza

Istorijske trkačke staze – Monza

-

Nastavljamo sa serijalom istorijskih trkačkih staza. Prošle nedelje pisali smo o Imoli, a ove nedelje na redu je jedna od najstarijih staza na svetu – Monza. Pun naziv staze glasi Autodromo Nazionale di Monza i to je treća namenski izgrađena staza u svetu.

Verovali ili ne, Monza je izgrađena pre gotovo 100 godina, tačnije 1922. godine i kao što smo već spomenuli predstavlja treću najstariju trkačku stazu na svetu. Staza je izgrađena u mestu Monza koje se nalazi svega 15 kilometara severoistiočno od Milana i zahvaljujući odličnom geografskom položaju, Monza je postala još popularniji. Ono što je još zanimljivo je to da je staza izgrađena bukvalno u “bašti” i šumi kraljevske vile u Monzi.

Prvobitna staza otvorena je 3. septembra 1922. godine, ali je nažalost donela pogibju mnogih vozača, ali i gledalaca. Zbog toga što je bila prebrza i preopasna, staza je doživela niz promena dok se nije došlo do današnje konfiguracije staze. Na izgradnji staze radilo je 3.500 radnika, a radovi su finansirani od strane automobilskog kluba Milana. Glavni arhitekta zahvaljujući kojem smo dobili ovu fantastičnu stazu bio je Alfredo Roseli. Zbog strašne pogibje vozača Emilija Materasija i 27 gledalaca 1928. godine, staza je morala da doživi nekoliko izmena i dodavanja šikana kako bi se maksimalne brzine na stazi usporile.

Drugi Svetski rat ostavio je Monzu u poprilično lošem stanju. Neodržavanje i držanje vojne mašinerije na stazi prilično su oštetile stazu, ali sve odmah posle rata staza dovela u odlično stanje i bila je spremna da ugosti GP šampionat u svojo prvoj sezoni 1949. godine.

Staza je u međuvremenu doživela izmene poput dodavanja šikane skoro na sredini startno ciljnog pravca, pošto je staza odnosila svake godine po nekoliko života. Najtragičniji dan za Monzu i GP šampionat dogodio se 1973. godine kada su poginuli Renzo Pasolini (po kojem je Ducati Paso dobio ime) i Jarno Sarinen. Posle pogibje ova dva fantastična vozača, GP šampionat se povukao sa Monze i nije se vraćao sve do 1981. godine.

Razvijanje tehnologija donelo je poboljšanja na stazi poput ivičnjaka, ali su i površine izletnih zona povećane, što je znatno doprinelo povećanju bezbednosti. U međuvremnu je i publika pomerena dalje iza zaštitnih ograda, te je Monza postala znatno bezbednija, a pri tome nije izgubila svoju prepoznatljivost kao jedne od najbržih trkačkih staza na svetu.

Kako Monza danas izgleda?

U prethodnom delu teksta nismo želeli da spominjemo sve krivine i konfiguracije staze, budući da kao što ste mogli i da pročitate, staza se vremenom menjala.

Danas se Monza sastoji od tri staze. Postoji ovalna staza dužine 4.250 metara. Ovalna staza rekonstruisana je 2010. godine i danas je u funkciji. Druga staza je takozvana “juniorska staza” dužine 2.405 metara.

Konfiguracije trkačke staze Monza Foto: racingcircuits.info/

Treća, glavna GP staza je ona koju smo imali prilike da gledamo u WSBK šampionatu, sve dok su se trke održavale na ovoj stazi. Glavna staza je dužine 5.793 metara i konfiguracija je sledeća: vozi se desni krug (u smeru kretanja kazaljke na satu). Posle starta očekuje vas prva, prilično nezgodna šikana koja nosi naziv “Prima Variante”. Posle izlaska iz šikane ulazite u brzu desnu krivinu “Curva Biassono”, a posle izaska iz ove veoma brze krivine sledi nova šikana “Seconda Variante”. Posle kratkog ubrzanja sledi desna krivina “1 curva di Lesmo”i posle nje kratko ubrzanje do sledeće krivine “2 curva di Lesmo”. Iz krivine “2 curva di Lesmo” sledi opet dugačak pravac koji ide blago u desno pa se smatra blagom krivinom i nosi naziv “Curva del Serragglio”, a na kraju ovog “pravca” čeka vas jako kočenje i ulazak u čuvenu šikanu “Variante Ascari”. Ključan je brz izlazak iz “Variante Ascari” je vas opet očekuje pravac sve do čuvene poslednje dugačke krivine “Parabolica”. Iz “Parabolice” je bitno da imate dobar izlazak i ubrzanje na statno-ciljni pravac na kojem je Aprilia RSV4 u rukama Maks Bjađija izvukla i 330 km/h.

Kako izgleda krug na Monzi, možete pogledati na ovom snimku CIV šampionata iz 2008. godine:

Monza kao težak ispit za agregate

Na Monzi se 80% kruga vozi se maksimalno otvorenim gasom, a dugačak startno-ciljni pravac prava je noćna mora za agregate. Tokom trka WSBK i drugih šampionata veliki broj agregata u ispustio je “dušu” upravo ovde. Osim toga, staza je zahtevna i po pitanju potrošnje goriva, a to je nažalost najbolje mogao da oseti Ben Špis 2009. godine, kada je imao prednost i pobedu u ruci, ali je nažalost ostao bez goriva na izlazu iz poslednje krivine.

Kako je ta trka izgledala, možete pogledati na sledećem linku https://www.youtube.com/watch?v=f2lDv60uOv4

Foto: Ducati Press

Danas, na Monzi nažalost ne gostuju WSBK ili MotoGP šampionati. WSBK šampionat gostovao je na Monzi sve do 2013. godine. Monza i danas važi za “Katedralu brzine” i predstavlja pravi ispit za motocikle, kako za njihovu izdržljivost, tako i za maksimalne brzine.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,368FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
115PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se