May 17, 2022
NaslovnaMoto GaražaHonda CB500X za 2021. godinu u novim bojama i sa EURO5 agregatom

Honda CB500X za 2021. godinu u novim bojama i sa EURO5 agregatom

-

Honda je sa 2021. godinu osvežila svoju gamu motocikala koje pokreće dvocilindrični agregat radne zapremine 471 cm3. Među tim modelima nalazi se i Honda CB500X, touring – adventur motocikl namenjen i vozačima sa A2 vozačkom kategorijom. Promene koje su izvršene na CB500X za 2021. godinu, možda nisu velike, ali tiču se emisionih standarna kao i novih boja u kojima motocikl dolazi. Sa obzirom da ovaj motocikl do sada nismo predstavljali, danas ćemo vas detaljno upoznati sa istim.

CB500X prvi put je lansiran 2013. godine zajedno sa modelima CB500R i CB500F. Zajedničko im je to što deli isti već gorepomenuti dvocilindrični agregat. Ono što se razlikuje je namena ova tri modela. CB500R je sportski orijentisan, CB500F je naked varijanta, a CB500X predstavlja putnu verziju.

Od te 2013. godine kada je izašla pa do danas, CB500X pretrpela je brojne promene. Poslednji veliki redizajn urađen je 2019. godine. Honda je morala i ove godine da radi blagi redizajn, najviše zbog toga što u Evropi počinje primene zakona da i motocikli moraju da imaju agregate koji zadovoljavaju EURO5 emisioni standard. Tako je Honda opet zasukla rukave i izvršila par izmena, uglavnom kozmetičkih.

Foto: Honda Europe Press

Pouzdan agregat namenjen i vozačima sa A2 kategorijom

Budući da je snaga dvocilindričnog rednog, vodeno hlađenog agregata ograničena na 35 kW (oko 47 KS) u Hondi su rešili da ta snaga bude što linearnija, kao i da bude dostupna od najnižiš do visokih obrtaja. Prema tvrdnjama inženjera iz Honde, korisna snaga je upotrebljiva od 3.000 – 7.000 O/min. Prethodni redizajn agregata doneo je za 4% više snage u pomenutom rasponu obrtaja. Do toga se došlo tako što je otvaranje, odnosno podizanje ventila povećano za 0,3 mm. Klipovi unutar agregata pravljeni su po uzore na one koje koristi CBR1000RR iz 2019. godine. Karakteristika tih klipova je to što su manje bučni na visokim obrtajima.

PGM-FI injektori napajaju agregat gorivom, a “airbox” je dodatno povećan kako bi se omogućilo da agregat lakše “diše”. Povećanje zapremine “air-boxa” dobijeno je pomeranjem akumulatora unazad. Te izmene doprinele su da svoju maksimalnu snagu od 35 kW CB500X isporučuje na 8.600 O/min, dok je maksimalni obrtni moment od 43 Nm dostupan na 6.500 O/min.

Foto: Honda Europe Press

Pinovi razvodnog lanca tretirani su vanadijumom kako bi lanac bio tiši prilikom rada. Takav razvodni lanac Honda naziva SV lanac.

Prenos u menjaču i finalni prenos skoro su identični kao na modelu CB500R. Proklizavajuće kvačilo dolazi u sklopu šestostepenog menjača, što je i postalo standard na gotovo svim motociklima.

Honda je radila na zadovoljavanju EURO5 emisionog standarda i tvrde sa su smanjili emisiju ugljen monoksida za čak 40%.

Cevasta šasija i ogibljenje sa dužim hodom

Cevasta “diamon” čelična šasija sa prečnikom cevi od 35 mm vezana je za agregat koji je upijač svih vibracija. Sa međuosovinskim rastojanjem od 1.445 mm, kao i pažljivo pozicioniranim agregatom, centralizacija mase usmerena je ka pivotu zadnje viljuške. Kad smo kod mase, težina motocikla sa svim tečnostima iznosi 197 kg. Ove valja spomenuti i to da je još 2019. godine zapremina rezervoara povećana na 17,5 litara i da sa ovom količinom goriva CB500X ima autonomiju od oko 480 km.

Prednja teleskopska viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm ima hod od 150 mm. Što se podešavanja prednje viljuške tiče, Honda je ostavila mogućnost podešavanja samo predopterećenja opruga. U realnosti to bi trebalo da omogući samo podešavanja prema težini vozača, suvozača ili prtljaga. Zadnji amortizer ima hod od 135 mm i nudi podešavanje predopterećenja opruge u 5 nivoa. Da bi dodalno naglasili da je u pitanju touring motocikl, napred se nalazi točak prečnika 19″ sa aluminijumskim felnama na kojem se nalazi guma dimenzija 110/80-R19. Zadnji točak je prečnika 17″ sa gumom dimenzija 160/60-R17.

Foto: Honda Europe Press

Za kočenje napred nalazi se samo jedan diske prečnika 310 mm sa dvoklipnim kočionim čeljustima. Koliko god su kočioni sistemi napredovali, nekako mi se čini da bi Honda CB500X delovao još bolje i sigurnije sa dva diska napred, ali šta je tu je. Pozadi se nalazi jedan disk prečnika 265 mm. ABS dolazi u standardnom paketu.

Nove boje za 2021. godinu

Pre nego što stignemo do izgleda motocikla, valja spomenuti da CB500X dolazi bez elektronskih pomagala, što je i sasvim u redu sa obzirom da se ne radi o preterano snažnom motociklu.

Svetlosna grupa urađena je u LED tehnologiji, što je svakako pohvala i nešto što postaje standard na svim motociklima. LCD instrument tabla prikazuje sve potrebne informacje i deluje da zaista ništa ne manjka istoj.

Za 2021. godinu Honda CB500X dolazi u tri nove kombinacije boja: Grand Prix Red, Matt Gunpowder Black Metallic i Pearl Metalloid White. Podram je ofarban u crvenu boju u čast CRF1000L Africe Twin.

Nije poznato koliko će nova Honda CB500X koštati, ali sa obzirom da su promene minimalne, ne bi trebalo da košta znatno skuplje od ovogodišnje verzije, koja na našem tržištu trenutno košta 6.990 eura.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.