NaslovnaMoto GaražaMeteor klipovi - pouzdani i kvalitetni

Meteor klipovi – pouzdani i kvalitetni

-

Klipovi su nešto što mora biti kvalitetno i precizno napravljeno. U svojoj karijeri naročito radeći na dvotaktnim mopedima i motociklima video sam klipove raznih kvaliteta. Neki klipovi trajali su izuzetno kratko, dok su drugi znali da prevaziđu očekivanja. Jedna marka koja je oduvek proizvodila dobre klipove je italijanski Meteor.

Meteor klipovi sam lično ugrađivao u dosta mopeda i motocikala, naročito marke Tomos. Zapravo, svi Tomos mopedi koje posedujem (APN6, T011, APN4 sa tjuniranom mašinom od T15SL) u sebi imaju ugrađene upravo Meteor klipove.

Razni proizvođači danas proizvode klipove za motocikle i mopede. Viđao sam klipove koji koštaju 300 – 400 dinara i koji traju do prvog ozbiljnijeg napora agregata. Da bi klip trajao dugo, pre svega agregat, naročito dvotaktni mora lepo da se razradi. O razrađivanju agregata pisao sam ranije, te predlažem da pročitate taj tekst koji možete pronaći ovde.

Meteor klipovi
Meteor klipovi Foto: Moto Bike

Da se vratimo na klipove i na to zašto u ovom tekstu pišem i preporučujem baš firmu Meteor. Klip pored toga što mora biti napravljen od kvalitetnih materijala mora imati i preciznu obradu. Znam da vam se čini da je prečnik klipa okruglog oblika, ali su klipov zapravo malo ovalni, a to najbolje znaju majstori koji premeravaju klipove. Da ne ulazim u detalje, iz tog razloga je i bitno da se cilindar “buši” odnosno honuje prema dimenzijama klipa. Tačno je da je jedan od razloga i to što ni fabrika ne može da garantuje da će svaki klip biti prečnika na primer 38,5 mm. Uvek postoji par desetih ili stotih delova milimetra odstupanja.

Klip mora da bude termički stabilan. To je ključ za dugotrajnost. Nekom od vas koji vozite naročito dvotaktne motore verovatno se nekad dogodilo da agregat “zariba”, “zalepi”. To se događa usled pregrevanja agregata ili prekomernog širenja klipa unutar cilindra. Kada se klip raširi iznad tolerancija koje postoje između cilindra i klipa dolazi do blokiranja.

Upravo se iz mog iskustva pokazalo da su Meteor klipovi prilično termički stabilni. Naravno, ukoliko je obezbeđeno optimalno podmazivanje i ukoliko su tolerancije između cilindra i klipa propisane.

Moj već pomenuti APN4 sa tjuniranim agregatom od T15SL imao je izuzetno male tolerancije između zida cilindra i klipa. Sa pravilnim razrađivanjem i optimalnim podmazivanjem taj ugrađen klip nalazi se i dalje u agregatu čak iposle 5.000 km pređenih. Taj agregat vrti nešto ispod 10.000 O/min. Ne treba napominjati da je hlađenje agregata vazdušno što znači da je klip trpeo promene temperature i odoleo je svo vreme.

Meteor klipovi Foto: Moto Bike

Fabrika Meteor se kao što sam spomenuo nalazi u Italiji. Meteor Piston je kompanija specijalizovana za proizvodnju aluminijumskih klipova za motore sa unutrašnjim sagorevanjem, širokog spektra primene. Kompanija postoji još od davne 1952. godine, sa sedištem u Italiji. Meteor Piston proizvodi klipove za motocikle i skutere, off-road motore, ATV vozila, motore za napajanje, motore za baštu i šumarstvo, kompresore, amaterske i profesionalne male leteće motore (paraglajder, mini helikopter), kao i za vanbrodske motore. Osim klipova, proizvode se i aluminijumski cilindri sa oblogom od nikasila, za 2T i 4T motore.

Kao što vidite radi se o fabrici sa velikim iskustvom u proizvodnji klipova. Konkretno, toplo preporučujem sve njihove klipove (bilo obične ili sa “L” tipom karike) za sve Tomos mopede i motocikle, ali i za sve druge mašine ili motocikle za koje su namenjeni.

Generalni zastupnik Meteor klipova za Srbiju je firma Moto Bike iz Kaća. Njihovu ponudu klipova možete pogledati ovde.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.