NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoHonda XL750 Transalp - Povratak legende

Honda XL750 Transalp – Povratak legende

-

Stigla je dugo priželjkivana i očekivana Honda XL750 Transalp! Da li je previše modernizovan ili je uspeo da zadrži duh starog Transalpa? Hajde da vidimo.

Taj spomenuti stari Transalp prvi put je predstavljen davne 1986. godine prvobitno kao XL600 Transalp model. Poslednja generacija izašla je 2008. godine sa XL700 Transalp serijom. Od tada je prošlo čitavih 15 godina bez Transalp modela. Dragi ljubitelji Honde i Transalpa, možete konačno da odahnete: pred vama je novi XL750 Transalp!

Najsnažniji u svojoj klasi

Jedna stvar po kojoj će se Honda XL750 Transalp zasigurno isticati od konkurencije je snaga. Za konfiguraciju agregata Honda je poput većine konkurenata izabrala redni dvocilindraš radne zapremine od 755 cm3 koji isporučuje 90 KS (67,5 kW) na 9.500 O/Min uz maksimalni obrtni moment od 75 Nm na 7.250 O/Min.

Zanimljivo je da je razvod ventila realizovan preko unicam sistema, koji koristi jednu bregastu za usisne ventile, a ta ista bregasta preko klackalica zadužena je za izduvne ventile. Honda je taj sistem već davno ugradila na CRF450 modelima, a sada primenu pronalazi i na motociklima malo veće radne zapremine.

Honda Hornet Transalp
Foto: 2022 Honda Motor Europe Ltd.

Unicam sistem je nešto između SOHC (razvod sa jednom bregastom) i DOHC (razvod sa dve bregaste). Ne dozvoljava visok broj obrtaja poput DOHC sistema jer na visokim obrtajima postoji malo “kašnjenje” pri dodiru između bregaste i klakcalice, kao i između klackalice i ventila. Prednost unicam sistema je ta što omogućava veći broj obrtaja u odnosu na SOHC sistem i daje mirniji rad agregata. Unutrašnjost cilindara obrađena je sa Ni-SiC premazom (nikl-silikon karbid) koji koristi i CRF450R, a za cilj ima povećanje efikasnosti agregata.

Honda XL750 Transalp
Foto: BJBikers

Još jedna zanimljivost i pozitivna stvar je što zapremina ulja iznosi 3,9 litara. To će možda boleti prilikom servisa, ali zato garantuje da će agregat uvek biti lepo “kupan” u ulju koje neće imati priliku da se pregreva. Nismo uspeli da dođemo do podatka o servisnim intervalima. Postoji šansa da će zbog veće zapremine ulje servisni intervali biti duži, ali i ako to ne bude slučaj, ipak je Honda ponovo napravila izdržljiv i predeminzionsian agregat.

Vozači sa A2 kategorijom ne treba da tuguju jer će Transalp moći da se ograniči na 35 kW što je još jedan dobar potez Honde.

Šestostepeni menjač cenimo da je dobro odmeren i uparen sa finalnim odnosnom preko lanca, a da bi promena stepena prenosa bila uglađena, ugrađeno je proklizavajuće kvačilo koje ima i “assist” funkciju koja omogućava smanjenje otpora na poluzi kvačila, tako da je potrebno manje snage prilikom pritiskanje poluge kvačila.

Lagana šasija i upitne kočnice

Honda se potrudila da XL750 Transalp ne bude pretežak motocikl. Kompletna čelična “dijamant” šasija teži svega 18,3 kg i prema podacima Honde, za 10% je lakša u odnosu na šasiju koju koristi znatno manji CB500X.

Prednja Showa SFF CA obrnuta prednja viljuška ima samo mogućnost podešavanja predopterećenja opruge i ima hod od 200 mm predviđen da savlada prepreke na off road terenima. Pomenuta prednja viljuška postavljena je pod uglom od 27 stepeni, a upravljač u levu i desnu stranu može da se zakrene za 42 stepena i predviđeni radijus okretanja je svega 2,6 metra. Zadnji amortizer ima hod od 190 mm i “remote” podesivač predopterećenja opruge. Ukupno međuosovinsko rastojanje iznosi 1.560 mm.

Honda XL750 Transalp
Foto: © 2022 Honda Motor Europe Ltd.

Možda najveće razočarenje dolazi na polju kočnica. Tačno je da XL750 Transalp možda nije predviđen za velike maksimalne brzine, ali je svakako predviđen za nošenje saputnika i opreme te mu je preko potrebno nešto snažnije zaustavljanje od onog koje je trenutno ugrađeno. Reč je o dvoklipnim kočionim čeljustima i talasastim diskovima prečnika 310 mm, a nazad se nalazi jednoklipna kočiona čeljust i disk prečnika 256 mm.

Prednji i zadnji točak su prečnika 21″ i 18″ na koje nisu montirane gume tubeles tipa, već imaju unutrašnju gumu i dolaze u dimenzijama 90/90-21 napred i 150/70-18.

Sa pomenutim ogibljenjem i prečnikom točkova XL750 Transalp ima klirens od 210 mm.

Honda XL750 Transalp
Foto: BJBikers

Zapremina rezervoara iznosi 16,9 litara i uz deklarisanu potrošnju od 23 km/l ima potencijalnu autonomiju od 390 km. Sa svim tečnostima, masa motocikla spremnog za put iznosi 208 kg, što nije puno za vožnju po asfaltu ili blagi off road, ali za malo zahtevnije off road vožnje bilo bi nezgodno za podizanje ukoliko motocikl padne.

Od bitnijih informacija treba spomenuti i visinu sedišta koja je postavljena na 850 mm, a po potrebi je moguće prilagoditi visinu sedišta na 820 mm.

Prilično elektronike

Honda XL750 Transalp ima ugrađen Ride-by-wire ili Throttle By Wire (TBW) kako ga Honda naziva na ovom modelu. TBW omogućava da se kontroliše isporuka snage i motornog kočenja, kao i da ostala elektronska pomagala rade uglađenije.

Vozaču se od elektronskih pomagala na raspolaganje stavlja 4 režima isporuke snage (EP), 3 nivoa motornog kočenja (EB), 2 nivoa ABS-a i 5 nivoa HSTC (kontrola proklizavanja), sa tim da se ABS i HSTC po potrebi mogu isključiti.

Ukoliko ne želite da se igrate sa podešavanjima, postoji 5 unapred podešenih režima vožnje: Sport, Standard, Rain, Gravel i User. U user režimu možete sami podešavati parametre prema svojim potrebama.

Foto: © 2022 Honda Motor Europe Ltd.

Podešavanje i promene režima vožnje obavljaju se putem dugmića na levoj strani upravljača i prikazane su na TFT instrument tabli dijagonale 5″. Sama instrument tabla je u potpunosti kolorizovana i nudi 3 analogna prikaza instrumet table i 1 u bar prikazu. Na samoj instrument tabli se prikazuju svi podaci koji prate jedan moderan motocikl: brzina kretanja, broj obrtaja agregata, nivo goriva, odabran stepen prenosa, odabrani parametri, režimi vožnje, vreme, itd.

U instrument tablu je ugrađen Honda Smartphone Voice Control sistem putem kojeg pomoću glasa možete aktivirati određene komande koje se tiču poziva, upravljanja navigacijom, muzikom i porukama. Sve funkcije funkcionisaće sa Android telefonima, a određene i na IOS operativnim sistemima. Naravno za tu opciju potrebno je imati komunikator.

Kompletna svetlosna grupa urađena je u LED tehnologiji. Zadnje svetlo poseduje Emergency Stop Signal funkciji koja funkcioniše pri brzinama većim od 56 km/h. Ukoliko brzina usporavanja bude veća od 6 m/s2 zadnje svetlo će treperiti upozoravajući vozače iza na to da brzo usporavate.

Nejapanski dizajn

Za dizajn Honde XL750 Transalp bio je zadužen dizajnerski centar Honde smešten u Italiji. Za razliku od novog Horneta, Transalp i uživo izgleda lepo. Imali smo prilike da ga vidimo uživo na EICMA sajmu motocikala u Milanu i zaista izgleda pristojno, jednostavno i lepo. Oklopi su uklopljeni u jednostavnu siluetu i pomalo podseća na Africa Twin model.

Honda XL750 Transalp
Foto: © 2022 Honda Motor Europe Ltd.

Novi Transalp uneo je osveženje i uzdrmao je klasu adventure motocikala srednje radne zapremine. Ako mu cena bude konkurentna, preuzeće ozbiljan udeo prodatih motocikala u svom segmentu. Sad ostaje da na tržište dođu prvi testni primerci da vidimo kako će se Transalp pokazati i na terenu.

Za utiske i komentare o novoj Hondi XL750 Transalp možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.