NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoHonda CB750 Hornet - Razočarenje ili oduševljenje?

Honda CB750 Hornet – Razočarenje ili oduševljenje?

-

Posle nekoliko najava i iščekivanja Honda je predstavila novi CB750 Hornet. Posle svega što su nas prethodne generacije Horneta navikle, da li novim Hornetom treba da budemo oduševljeni ili razočarani?

Hornet u prevodu znači stršljen. Insekta koji je brz i opasan i otrovan. To značenje je išlo uz prethodne generacije koje je pokretao moćan četvorocilindrični agregat. Pravila igre se menjaju i četvorocilindraši postaju kategorija koja polako izumire. Taj trend izumiranja Hornet je već odavno zahvatio.

Danas Honda pokušava da oživi stršljena, ali je pitanje da li su uspeli u tome. Dvocilindrični agregat, ne tako sjajno ogibljenje i kočnice. Da li je novi Hornet dostojan svoji prethodnika?

Prvi CB600F Hornet debitovao je 1998. godine i postao je voljen širom Evrope i sveta. Prošlo je 23 godine i evolucija se nastavlja.

Honda CB750 Hornet
Foto: Honda

CB650 Hornet sa dvocilindričnim agregatom

Sa agregatom smo imali prilike da se upoznamo pre par nedelja kada je Honda zvanično izbacila specifikaciju. Tada smo već videli da od četiri cilindra nema ništa i da će u Hornet biti ugrađen dvocilindrični redni agregat radne zapremina 755 cm3 i isporučivaće 90 KS (67,5 kW) na 9.500 O/Min uz maksimalni obrtni moment od 75 Nm na 7.250 O/Min. Za razvod će biti korišten Unicam sistem koji je Honda već davno razvila za potrebe CRF serije.

Raspored paljenja na 270 stepeni postavljen je da imitira V2 agregat i da nudi povoljan obrtni moment u srednjim obrtajima. Agregati sa unicam razvodom su poznati po tome što ne mogu da vrte visok bro obrtaja, ali su dosta linearni i isporučuju solidan obrtni moment.

Honda CB750 Hornet
Foto: Honda

Honda se trudila da pored svega agregat bude i ekonomičan te su došli do potrošnje goriva od 23 l/km. Uz rezervoar zapremine 15,2 litara Honda CB750 Hornet bi trebalo da ima autonomiju od oko 340 km.

Detalje o novom agregatu možete pročitati ovde.

Laka šasija, dobre kočnice, ogibljenje je moglo biti bolje

Honda je za CB750 Hornet razvia novu čeličnu “diamond” šasiju koja ima masu od svega 16,5 kg. Opšte je poznato da Honda na nekim modelima ume da bude opterećena skidanjem mase. Zato su se trudili da Hornet bude što agilniji i upravljivlji.

Honda i Showa su sarađivali zajedno te je napred ugrađena Showa SFF-BP prednja viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm. SFF-BP prednja viljuška ima odvojenu funkciju, jer se u jednom štapu nalazi opruga zadužena za povrat, a u drugom se odvija funkcija amortizovanja. Pozadi se nalazi amortizer zakačen za čeličnu zadnju viljušku.

Ono što je prema svemu sudeći očigledno je to da prednja viljuška i zadnji amortizer nisu podesivi, što je postalo standard za mnoge motocikle.

Honda CB750 Hornet
Foto: Honda

Kočnice su stvar koja bi bar na papiru trebala da je odlična za Hornet. Napred se nalaze dva diska prečnika 296 mm i radijalno postavljene Nissin četvoroklipne kočione čeljusti, dok se nazad nalazi jedan disk prečnika 240 mm i jednoklipna kočiona čeljust.

Honda je potpuno ogolela CB650 Hornet, tako da napred dominira oštro dizajniran far bez vetrobrana. Rezervoar je zapremine 15,2 litre i nastavlja se na bočne oplate koje ostavljaju agregat vidljivim. Vozačko sedište je postavljeno na niskih 795 mm od tla i kao što se vidi na fotografijama, prilično je veliko, dok je sedište suvozača manjih dimenzija i postavljeno je u znatno višem položaju.

Dobra stvar je da masa motocikla spremnog za put (sa svim tečnostima) iznosi svega 190 kg te će Hornet zasigurno biti upravljiv i lako će se menevrisati sa njim. Na fotografijama se vidi da je upravljač širok i postavljen uspravno što će vozača stavljati u uspravan i manje zamoran položaj.

Tri režima vožnje i podešavanje parametara

Honda CB750 Hornet poseduje ride-by-wire sistem koji je Honda na ovom odelu nadenula naziv “Throttle By Wire” zahvaljujući kojem je bila moguća ugradnja 3 režima vožnje, kao i zasebno podešavanje parametara. Postoje Sport, Standard i Rain, ali i User režim vožnje koji vozač sam može da konfiguriše. U User režimu vožnje moguće je zasebno podesiti svaki od tri parametra (motorno kočenje, isporuku snage i kontrolu proklizavanja). Naravno, ABS je ugrađen, ali nema mogućnosti podešavanja osetljivost.

LED svetlosna grupa u potpunosti osvetljava Hornet, a instrument tabla je kolorizovana i dijagonale je 5″

Foto: Honda

Već viđen dizajn

Najveće razočarenje dolazi po pitanju dizajna, jer će Hornet biti samo jedan od novih motocikala i neodoljivo podseća na KTM-ov Duke 790.

Honda je sasvim lepo upakovala CB750 Hornet i ako cena bude prihvatljiva biće zasigurno veoma lepo prodavan. Jedino nisu morali da vade oznaku Hornet iz pepela, jer verujem da je većina vas očekivala da novi Hornet budu divlji kao i njegovi prethodnici.

Za sad još nema informacija o ceni i dostupnosti. Ukoliko želite da ostavite utisak, to možete učiniti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.