NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Filip Ajlend - Uzbudljiv kraj odlične sezone

WSBK Filip Ajlend – Uzbudljiv kraj odlične sezone

-

WSBK trkama na stazi Filip Ajlend i zvanično se završava sezona trkanja za 2022. godinu. Vremenske prilike i neprilike pobrinule su se da ovaj trkački vikend bude baš zanimljiv i da se WSBK sezona završi na pravi način.

Prvi treninzi su voženi po suvom vremenu, ali je već za kvailfikacije kiša rešila da umeša svoje prste. Kiša je pretila da padne pred kvalifikacije, ali je ipak ostalo suvo. Pol poziciju je osvojio Alvaro Bautista ispred Reje i Louza koji su tokom treninga pokazivali veliki potencijal, dok je Topra startovao sa četvrte pozicije.

“Flag to flag” trka

Prva trka započela je po vlažnoj stazi koja se iz kruga u krug sušila. Bautista je poveo trku, ali je Rea bio raspoložen i naoštren da prekine niz trka bez pobeda, te je prestigao Bautistu u prvim krugovima trke. Ubrzo su Bautistu prestigli Toprak i Louz, a Louz je bio najbrži vozač na stazi i posle nekoliko krugova izbio je na vodeću poziciju prestigavši i Reu.

Nekih 10 krugova od početka trke staza se već bila sasvim solidno prosušila, naročtio na idealnoj putanji. Rea i Toprak su prvi od vodećih vozača koji su otišli u boks na zamenu guma. Napomene radi, za razliku od MotoGP šampionata u kojem se menjaju motocikli, u WSBK je dozvoljena samo zamena guma i vozači imaju minimalno ograničenje u trajanju od 63 sekunde koje moraju provesti u boksu, a koje se meri od trenutka prolaska linije boksa, do trenutka izlaska. Rejina ekipa je posao odradila maestralno i vratili su svog asa tačno na vreme na stazu. Toprak je ostao nešto malo duže od Reje, što će ga na kraju koštati pobede.

Ispostavilo se da je Rea ušao u pravom trenutku u boks. Već posle 2-3 kruga vrteli su znatno brža vremena nego vozači na kišnim gumama koji su polako počeli da odlaze na zamenu guma, jer su kišne gume počele previše da se uvijaju i pregrevaju na sada već suvoj stazi.

WSBK Filip Ajlend
WSBK Filip AjlendFoto: Kawasaki

Rea je do kraja odvezao odličnu trku pobedivši i prekinuvši niz trka bez pobeda. Drugo mesto osvojio je Toprak, dok je na trećoj poziciji završio Aleks Louz.

Bautista je trku završio na četvrtom mestu, što je bilo dovoljno da Ducatiju donese titulu konstruktora.

Superpol trka – Sreća prati hrabre

Kada su vozači izašli na start superol trke, staza je bila delimično vlažna, a kiša nije padala. Svi vozači sem Bautiste i Redinga odlučili su se za kišne ili intermediate gume. Na samom startu trke činilo se da su Reding i Bautista napravili pogrešan izbor, jer su potonuli na 15. i niže pozicije, dok su Rea, Louz i Toprak na kišnim gumama bili daleko napred i vodili trku.

Potrajalo je par krugova dok Bautista nije ušao u ritam, a onda je nastala magija i jedna od najboljih vožnji Bautiste u njegovoj karijeri! Na 2 kruga pre kraja trke stigao je Reu i Topraka koji su se do tada borili za prvu poziciju, nesvesni činjenice da ih Bautista stiže velikom brzinom. Zatim ih je Bautista u poslednjem krugu obišao kao da stoje u mestu i u zadnjem krugu napravio još 3 sekundi prednosti.

Bautista na slikovima obilazi Reu i Topraka na intermediate gumama WSBK Filip Ajlend Foto: Yamaha Racing

Toprak i Rea morali su da budu zadovoljni drugom i trećom pozicijom i nakon trke odali su priznanje Bautisti za hrabrost da se kocka sa slik gumama na stazi koja je na više mesta bila vlažna.

Rani završetak poslednje trke

Druga trka je vožena po suvoj stazi. Od samog starta Bautista i Rea su započeli oštro i u jednoj od krivina Rea je malo izgurao Bautistu i oboje su otišli široko, što je Reding iskoristio da na kratko preuzme vodeću poziciju.

Redingova radost nije trajala dugo, jer su ga Rea, Bautista, Toprak i Louz brzo prestigli. Toprak i Louz nisu imali ritam da se drže sa Bautistom i Reom koji su polako odlazili napred, a Louz je u pravom trenutku uspeo da obiđe Topraka i trku završi na poslednjem stepeniku podijuma.

WSBK Filip Ajlend Foto: Ducati

Bautista je vodio trku dok mu je Rea svaki krug bio na točku i pretio da ga svakog momenta obiđe. Bautista je dobro vozio i držao putanje ne ostavljajući prostora Reji ni da mu pokaže prednji točak. U poslednjoj trećini trke kada se činilo da Rea priprema napad na Bautistu, došlo je do prekida trke zbog pada Foresa i Lavertija. Budući da je odvezeno 2/3 krugova, trka je proglašena završenom i Bautista je pobedio po 16. put u ovoj sezoni završivši svoju šampionsku godinu pobedama.

Supersport – Prva pobeda u sezoni za Kawasaki

Prva supersport trka vožena je po kiši i trka je bila uzbudljiva do samog kraja. Sa pol pozicije startovao je Karikasulo na Panigale V2 koji je bio brz tokom celog vikenda. Karikasulo i Montela su se odmah malo izdvojili napred i na 14 krugova pre kraja Montela je prestigao Karikasula koji ga je zatim pratio.

U poslednja dva kruga, Karikasulo i Montelo su vodili uzbduljiv duel prestižući se nekoliko puta. Sva je prilika da bi duel potrajao do startno – ciljnog pravca da Karikasulo nije napravio grešku u poslednjem krugu kada je na kočenju pao, što je dalo Monteli slobodan prostor do njegove prve pobede u supersport klasi.

Osim što je ovo prva pobeda za Karikasula, to je takođe i prva pobeda za Kawasaki u ovoj godini. Posle pada Karikasula na drugom mestu je završio Bulega, a na trećem Onču.

Montela i Karikasulo vozili oštro do samog kraja Foto: Kawasaki

Drugu trku je odlično startovao Bulega ispred Karikasula, ali njihvo vođstvo nije potrajalo dugo jer je Montela brzo preuzeo vodeću poziciju. Njegovo vođstvo nije trajalo dugo, jer je napravio grešku i otišao šire u jednoj krivini i od tada kreće niz grešaka za Montelu. Kulimnacija se dogodila kada je imao kontakt sa Ončuom, nakon kojeg je Onču pao, a Montela je zaradio kaznu dugog kruga. Do kraja trke Montela je osvojio petu poziciju.

Dok je Montela imao drame i svojih nevolja, ka prvoj poziciji se probio Agerter. Baldasari je neko vreme pokušavao da nadmudri Agertera i njih dvojica su nekoliko krugova vozili lepu trku preticavši se nekoliko puta, sve do momenta dok Baldasari nije počeo da gubi ritam, a Agerter polako odlazi u daljinu.

Karikasulo je na kratko prestigao i Agertera i našao se na vodećoj poziciji, ali samo na kratko dok Agerter ponovo nije preuzeo prvo mesto nakon čega je otišao u daljinu do rekodrne 17. pobede u sezoni.

Agerter je iza sebe ostavio Karikasula i Baldasarija da se bore za drugo mesto. Tu bitku je Karikasulo rešio u svoju korist i na taj način je delimično uspeo da se iskupi za pad na prvoj trci.

Agerter pobedio po 17. put u ovoj sezoni Foto: Yamaha Racing

Baldasari i Agerter su se ovom trkom oprostili od supersport šampionata, jer dogodine prelaze u WSBK. Svoju trkačku karijeru na Filip Ajlendu završio je i Kluzel koji odlazi u penziju. Niz povreda koje je doživeo jednostavno ga spuvataju da i dalje bude konkurentan i Francuz je rešio da odloži svoje trkačko odelo i prestane sa trkačkom karijerom.

Ova WSBK i WSS sezona bile su uzbudljive što se tiče trka i broja preticanja, iako je možda izostala neizvesnost u borbi za šampionske titule u pomenute dve klase. Bautista i Agerter odradili su odličan posao, bili su najbrži i najkonstantniji vozač i sasvim zasluženo su došli do pobeda kako oni tako i njihove ekipe koje su im spremile najbrže i najpouzdanije motocikle.

Dobra stvar je što na početak sledeće sezone ne moramo da čekamo dugo, jer se već od 24. februara vozi prva WSBK trka, takođe na stazi Filip Ajlend. Do tada će biti još zanimljivosti i testiranja tako da verujem da dok trepnemo stiže i nova WSBK sezona.

Za komentare povodom poslednje trke, možete posetiti temu na forumu.

Rezultati WSBK Filip Ajlend trkačkog vikenda:

Rezultati prve WSBK trke:

WSBK Filip Ajlend
Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati superpol WSBK trke:

Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati druge WSBK trke:

Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati prve supersport trke:

Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati druge supersport trke:

Foto/Source: worldsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.