December 6, 2022
NaslovnaMoto SportWorldSBKPetrući dogodine prelazi u WSBK šampionat!

Petrući dogodine prelazi u WSBK šampionat!

-

Danilo Petrući poslednje dve godine izmenjao je šampionate počev od MotoGP, preko učestvovanje na čuvenom Dakar reliju, da bi celu prošlu sezonu proveo u AMA šampionatu u kom je završio na drugoj poziciji i borio se za titulu do poslednje runde. Petrući jedino nije nastupao u WSBK šampionatu, ali će se i to promeniti jer dogodine prelazi upravo tamo, tj. u WSBK šampionat.

Zapravo, za Petrućija je sve i počelo u WSBK šampionatu, odnosno u tadašnjem superstock šampionatu u kom se kalio i dokazivao. 2011. godine je vozio za Barni tim i za titulu mu je tada nedostajalo samo 3 boda.

Petrući se posle toga prilično mučio u MotoGP šampionatu na nekonkurentnim motociklima u doba CRT kategorije, ali svoj procvat doživeo je u Pramac ekipi gde je zabeležio nekoliko podijuma da bi na kraju prešao u fabričku ekipu za koju je na domaćem Muđelu zabeležio svoju prvu pobedu. Poslednje godine u MotoGP šampionatu proveo je na KTM-u u Tech3 ekipi u kojoj nije napravio značajnije rezultate.

Zatim je imao avanturu na Dakar reliju i uspeo je čak da pobedi na jednoj od etapa, ali nije imao sreće u generalnom plasmanu jer ga je motocikl izdao i ostatak takmičenja vozio je van konkurencije.

Petrući dogodine prelazi u WSBK šampionat
Petrući dogodine prelazi u WSBK šampionat Foto: Suzuki Racing

Itekako konkurentan bio je u AMA šampionatu u kom se do zadnje runde borio sa Džek Ganjeom za titulu. Ganje je na kraju osvojio titulu, ali je Petrući sve impresionirao jer je vozio fantastično i morao je da savlada veliki broj staza na kojima do tad nikad nije vozio.

Prema prvim planovima Petrući je trebalo i dogodine da ostane u AMA šampionatu, a u međuvremenu je imao izlet u MotoGP šampionat menjajući Mira na Suzukiju.

Barni Spark Racing ekipa u WSBK šampionatu ove godine kuburila je za rezultatima. Luka Bernardi nije pružio rezultate koji su se od njega očekivali i za poslednjih par rundi Bernardi je prebačen u supersport šampionat, a na njegovo mesto u WSBK Barni Spark Racing ekipu došao je Ćavi Fores koji je već u Argentini osvojio lepe bodove za Barni ekipu.

Iako se činilo da će Fores ostati i dogodine u Barni ekipi, to se neće dogoditi jer je Barni postigao dogovor sa Petrućijem za prelazak u WSBK šampionat. Ovim potpisivanjem ugovora Petrući je bukvalno zatvorio krug: od Barni ekipe u Superstock 100 šampionatu 2011. godine do Barni ekipe u WSBK šampionatu 2023. godine.

Između ta dva datuma nalazi se plodna karijera Danila Petrućija koja će se možda obogatiti još nekim podijumom, a možda i pobedom.

Za utiske povodom prelaska Petrućija u Barni Spark Racing tim, možete posetiti temu na forumu.

Foto: Barni Racing

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.