May 10, 2021
NaslovnaMoto GaražaIstorijske trkačke staze: Phillip Island

Istorijske trkačke staze: Phillip Island

-

U našem serijalu istorijskih trkačkih staza danas vam predstavljamo stazu koja se proslavila zahvaljujući održavanjem trka GP i WSBK šampionat. Staza Phillip Island jedna je od najuzbudljivijih i najbržih staza i da biste bili brzi na ovoj stazi, pored umeća potrebna je i velika hrabrost.

Trkanje na Phillip Island-u počinje davno pre izgradnje prave trkačke staze. Već 1928. godine održane su prve trke, ali na putevima za saobraćaj. Budući da je trkanje u tom kraju Australije postiglo veliku popularnost, pojavila se i potreba za pravom trkačkom stazom.

Tako se 1951. godine sastalo šest biznismena koji su dogovorili izgradnju trkačke staze. Ubrzo je i auto klub Phillip Island-a rešio da se priključi ideje izgradnje prve australijske internacionalne staze, te je svojim članovima kojih je bilo oko 7.000 uputio zahtev da uplate po 10 funti kao bi se počelo sa izgradnjom staze. Između 1952. i 1956. godine staza je građena, a u međuvremenu inženjeri su naišli na mnoge poteškoće, te su organizatori celog projekta imali poteškoće da prikupe sredstva za završetak staze. Na svu sreću, staza je 1956. godine završena i odmah je počela sa održavanjem raznih auto – moto trka.

Međutim, staza već 1962. godine upada u tehničke probleme. Tokom trke Armstrong 500 staza je doživela teška oštećenja čije saniranje je bilo veoma skupo, a organizatori nisu imali dovoljno sredstava, te je staza morala biti zatvorena. Zbog ovih problema staza je prodata i 1963. godine otkupio je Len Luki i bilo je potrebno još pune tri godine da se staza vrati u operativno stanje. Staza je svoja vrata ponovo otvorila 1966. godine.

Za stazu Phillip Island sve je teklo kao po loju sve do 1975. godine kada je staza ponovo dospela u loše stanje, zbog kojeg je još jednom morala da zatvori svoja vrata, ovog puta sve do kraja 1979. godine. Međutim, nakon toga staza doživljava promenu vlasništva.

Nova promena vlasništva dogodila se 1985. godine kada je staza otkupljena od strane kompanije Placetac Pty Ltd, a zatim je već 1988. godine pod organizacijom Barfield Pty Ltd, staza uspela da se izbori da 1989. godine ugosti trku GP šampionata. U pomoć promocije staze i trke pomogao je legendarni GP vozač Vejn Gardner.

Ispostaviće se da je održavanje GP trke bilo pun pogodak za stazu Phillip Island. Prvu GP500 trku na stazi Phillip Island posmatralo je nešto preko 90.000 pratilaca, a na njihovu radost pobedu je odneo upravo domaći vozač Vejn Gardner. Sveže oformljen, WSBK šampionat takođe je uvrstio stazu Phillip Island u svoj kalendar, a WSBK šampionat i Phillip Island od tada imaju neraskidivu vezu i svake godine na ovoj stazi voze se jedne od najuzbudljivijih trka.

Čak i uz veliku posećenost na GP trkama, Phillip Island je nažalost izgubio pravo da i 1991. godine ugosti GP500 šampionat. Umesto stazi Phillip Island, čast da ugosti ovu trku dobila je staza Eastern Creek.

Nakon šest godina pauze Phillip Island je opet dobio pravo da ugosti GP šampionat i nakon toga, staza se do danas zadržala u GP šampionatu i uvek je pružala zanimljive trke poput ove MotoGP koja je vožena 2015. godine:

Staza danas

U principu, konfiguracija staze ostala je ista poput ove koju danas imamo prilike da vidimo. Sama staza je dužine 4.400 metara uz startno – ciljni pravac dužine 900 metara. Zahvaljujući brzom izlazu iz poslednje krivine maksimalne brzine koje se dostižu na kraju pravca na MotoGP motociklu dostižu do 350 km/h.

Foto/Source: www.phillipislandcircuit.com.au

Startno – ciljni pravac nosi naziv “Gardner”, a odmah posle pravca pod velikom brzinom ulazi se u desnu “Doohan” krivinu koja je dobila ime po još jednom slavnom vozaču iz Australije, Mik Duhanu. Zatim se iz “Doohan” krivine ulazi u levu “Souther Loop” krivinu, a potom sledi naglo ubrzanje kroz brzu desnu “Stoner” krivinu koje je nosi prezime Kejsi Stonera koji je na fantastičan način prolazio kroz ovu krivinu. Posle “Stoner” krivine sledi naglo kočenje za oštru desnu krivinu, iz koje se posle kratkog ubrzanja ulazi u desnu “Siberia” krivinu, a iz “Siberia” krivine sledi još jedno naglo ubrzanje i splet veoma brze leve pa desne krivine, pa zatim opet veoma brze desne krivine koja se završava nizbrdicom i kočenje za “Luckey Heigts” krvinu. Posle ove krivine sledi splet brzih i tehnički zahtevnih levih krivina koje je potrebno tačno savladati jer vode na startno – ciljni pravac i bitan je dobar izlazak iz poslednje krivine.

Jedna od čuvenih scena sa MotoGP trke dogodila se 2015. godine kada je Andrea Janone kacigod udario galeba. Trenutak pre toga zabeležio je fotograf da ovoj fantastičnoj slici:

Phillip Island
Phillip Island Foto: Ducati Press

Kako izgleda vožnja na ovoj stazi, možete pogledati na sledećem snimku:

Staza Phillip Island predstavlja jedinstvenu stazu koja je jedna od najomiljenijih među svim vozačima i uvek se radujemo svakoj trci koje se vozi na ovoj fantastičnoj i uzbudljivoj stazi.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,267FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se