September 30, 2020
Naslovna Garaža Kako funkcioniše kvačilo?

Kako funkcioniše kvačilo?

-

Jedna od najbitnijih komponenti na motociklu svakako je kvačilo koje je odgovorno kako za promenu stepena prenosa, tako i za pokretanje i zaustavljanje motocikla. Kako bi vam bio jasniji princip rada ovog sistema, u današnjem tekstu opisaćemo vam kako funkcioniše kvačilo.

Nije poznato kad je prvo kvačilo napravljeno i patentirano, ali se nastanak kvačila povezuje sa prvim motociklima i automobilima sa menjačima. Kvačilo je jednostavno neizostavan deo skoro svakog vozila sa manuelnim menjačem.

Najjednostavnije rečeno, zadatak kvačila je da prekine prenos snage od agregata ka točkovima kako bi vozilo moglo da se bezbedno zaustavi ili da se promeni stepen prenosa. Međutim, kvačilo se sastoji od niza komponenti bitnih za odvijanje celokupnog procesa, pa ćemo se u daljem tekstu više posvetiti detaljima.

Princip rada kvačila

Kvačilo je sa svim svojim komponentama povezano diretko sa radilicom. Prilikom okretanja radilice, okreće se i kvačilo. Kvačilo je zatim direktno povezano sa menjačem i služi kao spona između radilice i menjača.

Kada kvačilo ne bi postojalo, prilikom promene prenosa morali bi da na trenutak isključite agregata kako se radilica ne bi okretala, a zatim da prebacite u stepen prenosa i uključite agregat (na ovom principu funkcioniše kvik šifter, a o tome možete pročitati ovde).

Kako funkcioniše kvačilo
Kako funkcioniše kvačilo Foto: bikesrepublic

Međutim, kvačilo je potrebno za zaustavljanje i pokretanje motocikla. Mana agregata sa unutrašnjim sagorevanjem je to što isporučuju povoljan obrtni moment samo u određenom rasponu obrtaja. Iz tog razloga tu se nalazi menjač kako bi u svakom stepenu prenosa mogli da prilagodimo snagu agregata.

Da se vratimo na princip rada kvačila. Da bi moglo da se obavi kretanje, promena prenosa ili zaustavljanje potrebno je prekinuti prenos snage od radilice do menjača. Tu na scenu stupa kvačilo koje „odvaja“ menjač od radilice i na taj način omogućava da obavljamo radnje promene stepena prenosa, kretanje ili zaustavljanje.

Sastavni delovi kvačila

Iako na prvi pogled kvačilo izgleda komplikovano, zapravo se radi o prilično jednostavnom sistemu. Kvačilo je pomoću korpe kvačila direktno povezano sa radilicom. Zatim u korpi kvačila nalazi se unutrašnja glavčina koji je povezan sa menjačem. Zatim u kvačilu se nalazi set lamela koje se sastoje od dva tipa lamela: frikcione lamele koje na sebi imaju neki frikcioni materijal i one imaju spoljašnje zupce koji ulaze u korpu kvačila, a drugi tip su čelične lamele koje imaju zubce ka unutra i koji se uzubljuju na unutrašnju glavčinu.

Lamele su veoma bitne, ako ne čak i presudne za normalno funkcionisanje kvačila. Frikcioni materijali koji se nalaze na lamelama mogu biti razni (keramički, karbonski, itd,) i zavise od namene kvačila. Kada se frikcioni materijal na lamelama potroši, može doći do proklizavanja kvačila, budući da frikcioni materijal upravo sprečava da se lamele okreću jedna naspram druge kada su spojene.

Kako funkcioniše kvačilo
Kako funkcioniše kvačilo Foto: TRW

Da bi ovaj ceo sistem kvačila bio pod pritiskom i da kvačilo ne bi proklizavalo pod silama koje deluju na lamele, na kraju se nalazi potisna ploča i opruge. Kada povučemo polugu kvačila, potisna ploča se odvoji omogućavajući lamelama i unutršanjoj glavčini da se odvoje od direktnog prenosa snage preko radilice, što nam omogućava da promenimo stepen prenosa.

Kada lagano puštamo polugu kvačila, potisna ploča polako ponovo stiska lamele između kojih se stvara trenje i menjač se opet polako povezuje sa snagom koja dolazi sa radilice. To nam omogućava postepeno isporuku snage što nam je naročito bitno pri kretanju ili zaustavljanju motocikla.

Naravno, ovde postoji još niz komponenti bitnih za funkcionisanje, poput raznih ležajeva, hidrauličnog cilindra (ukoliko se kvačilo aktivira preko hidrauličke veze, umesto preko sajle), ali sada nećemo ulaziti u sve detalje kako se tekst ne bi zakomplikovao.

Suvo i kvačilo potopljeno u ulju

Dužni smo da spomenemo da postoje dva tipa kvačila, suvo kvačilo i kvačilo potopljeno u ulju. Kvačilo potopljeno u ulju je klasičan tip kvačila koji srećemo na najvećem broju motocikala. Taj tip kvačila nalazi se unutar agregata i zajedno sa svim unutrašnjim komponentama „kupa“ se u ulju. Zahvaljujući tome, lamele se duže očuvaju jer ulje smanjuje trenje između lamele. Mana ovog tipa kvačila je to što se baš zbog „kupanja“ u ulju gubi određeni deo snage agregata, ali je ta snaga zanemarljiva za motocikle koji se koriste na ulici.

Zato je izmišljeno suvo kvačilo, koje se nalazi van agregata. Princip funkcionisanja ova dva tipa kvačila je isti, sa tim što suvo kvačilo ne pravi gubitke u snazi. Mana suvog kvačila je što kraće traje upravo zbog toga što nema podmazivanja. Još jedna karakteristika suvog kvačila je je to što je glasnije i ima karakteristično „zvonjenje“. Suvo kvačilo najčešće srećemo na trkačkim motociklima, ali je i to jedna od karakteristika Ducati motocikala, čiji su sportski motocikli opremljeni suvim kvačilom.

Suvo kvačilo
Suvo kvačilo Foto: Ducati Press

Vrlo je bitno da celokupan sklop kvačila održavate propisno, što podrazumeva redovnu zamenu ulja i filtera u agregatu. Kvačilo je sklono trošenju lamela, a frikcioni materijali prilikom trošenja dospevaju u agregat. Stoga je veoma važno da redovno menjate ulje i filtere. Zatim vodite računa da ne puštate kvačilo naglo, jer može doći do oštećenja korpe kvačila.

Sama zamena lamela nije skupa, ali korpa kvačila ume poprilično da košta. Zato vodite računa prilikom kretanja i promene stepena prenosa kako bi produžili radni vek kvačila.

Ovaj tekst napisan je u saradnji sa kompanijom TRW koja proizvodi lamele i druge komponente za kvačilo. Glavni uvoznik i distributer TRW-a za Srbiju je firma Moto Bike iz Kaća. Njihovu ponudu TRW komponenti možete pogledati ovde


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,363FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
112PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se