NaslovnaMoto GaražaŠta je auto bliper i kako se menja stepen prenosa bez upotrebe...

Šta je auto bliper i kako se menja stepen prenosa bez upotrebe kvačila?

-

Auto bliper i Kvik šift tehnologija menjanja stepena prenosa bez korištenja kvačila danas je postala deo standardnog paketa opreme prilikom kupovine motocikla, a zahvaljujući auto bliperu omogućeno je i menjanje stepena prenosa naniže bez kvačila.

Sada već deo standardne opreme, brza šaltalica (Quick Shifter) je u vreme kada se pojavila na serijskim motociklima predstavljala pravi tehnološki bum. Danas se brza šaltalica ugrađuje na velikom broju raznih tipova motocikala. U poslednjih par godina na serijskim motociklima ugrađuje se tehnologija brze šaltalice sa mogućnošću promene stepena prenosa naniže bez korištenja kvačila. Menjanje stepena naniže omogućeno je zahvaljujući takozvanom auto bliperu ili na Srpskom automatskom međugasu.

Da bi objasnili kako radi auto bliper prvo ćemo objasniti osnovni princip funkcionisanja brze šaltalice. Menjanje stepena prenosa obavlja se zahvaljujući senzoru koji se nalazi na poluzi menjača. Taj senzor se aktivira u momentu kada izvršimo pritisak na polugu menjača. Tom prilikom senzor šalje signal kontrolnoj jedinici motocikla koja prekida rad motora prekidom struje ili dovoda goriva na 30-65 milisekundi. Taj mali prekid rada motora je sasvim dovoljan da se rastereti menjač i da se bez posledica promeni stepen prenosa.

kako radi Kvik šifter

Statistika kaže da je prosečnom vozaču motocikla potrebno 0,5 sekundi da izvrši pormenu prenosa, dok je sa brzom šaltalicom potrebno daleko manje vremena. Cilj postojanja brze šaltalice je upravo da omogući bržu promenu stepena prenosa motocikla naviše od standardnog ručnog prenosa jer ne zahteva popuštanje gasa, niti pritiskanje poluge kvačila.

Princip menjanja stepena prenosa naniže skoro je isti kao kod menjanja naviše. Jedini problem prilikom promene stepena prenosa naniže je izjednačavanje broja obrtaja agregata i zupčanika u menjaču. Da bi postigli izjednačavanje broja obrtaja prilikom menjanja stepena prenosa naniže, gotovo uvek dodajemo (među) gas u toku promene stepena prenosa sa aktiviranim kvačilom što omogućava izjednačavanje broja obrtaja i glatku promenu prenosa.

MV Agusta
Kvik šifter je od izuzetnog značaja na trkačkoj stazi

Auto bliper automatski reguliše i izjednačava broj obrtaja prilikom prebacivanja u niži stepen prenosa. Za razliku od brze šaltalice koji može da se ugradi gotovo na svim motociklima, sistem šaltanja naniže ugrađuje se uglavnom samo na motociklima koji poseduju “ride-by-wire” sitem. Postoji mogućnost ugradnje i na motocikle koji ne poseduju  “Ride-by-wire”, ali onda sistem nije 100% pouzdan. “Ride-by-wire” sistem kontroliše doziranje gasa i otvaranje leptirastih tela preko ECU – a. Auto bliper funkcioniše na osnovu parametara poput broja obrtaja agregata i stepena prenosa. ECU posle obrade ovih informacija određuje za koliko je potrebno da podigne broj obrtaja u toku promene prenosa da bi sinhronizovao broj obrtaja agregata i zupčanika u menjaču.

Brza šaltalica na MV Agusti
Brza šaltalica na MV Agusti 675 Serie Oro

Brze šaltalice lošeg kvaliteta ili one koje su loše naštelovane mogu u kratkom roku da prouzrokuju katastrofalne posledice po motocikl, tj. po menjač motocikla. Jako je važno da, prilikom naknadne ugradnje takvog uređaja na motocikl koji ga fabrički nema, kvikšifter bude izuzetno dobro naštelovan i da prilikom promene brzine naviše ne postoji otpor na poluzi menjača. Svaki otpor koji osetite prilikom promene brzine predstavlja opterećenje za vaš menjač i bitno povećava rizik od loma zupčanika ili krivljenja viljuški u njemu.

Brza šaltalica i auto bliper imaju najviše smisla na motociklima koji se voze na trkačkoj stazi gde je svaki deo sekunde važan. Na ulici takav sistem nema praktičnu korist, već više služi kao sitna udobnost koju dobijete kupovinom novog motocikla.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.