NaslovnaMoto GaražaKočione pločice - sve što treba da znate o njima

Kočione pločice – sve što treba da znate o njima

-

Nastavljamo sa serijalom tekstova u kojima vas upoznajemo sa pojedinim komponentama bitnim za bezbedan i pravilan rad vašeg motocikla. Danas su na redu kočione pločice koje spadaju u glavne komponente kočionog sistema. 

Verovali ili ne, prve kočione pločice nastale su još davne 1888. godine. Kočione pločice izumela je Berta Benc (Bertha Benz) žena čuvenog Karl Benca (Karl Benz). Berta Benc bila je prva osoba koja se automobilom uputila na duži put koji je iznosio tada nezamislivih 106 kilometara. Na tom putu, Berti su se raspale kočnice, te je u usputnoj stolarskoj radionici uz pomoć stolara napravila drvene kočione pločice koje su bile presvučene kožom. 

Ipak, nerazvijena tehnologija i nedovoljna istraženost materijala doveli su do toga da takav sistem kočenja bude tada odbačen i zamenjen doboš kočnicama, koje su opet priča za sebe. 


Predlažemo da pročitate:
>> Kočiona tečnost – sve što je potrebno da znate


Disk kočnice i kočione pločice svoje mesto u automobilskoj i motociklističkoj industriji pronalaze tek posle drugog svetskog rata. Na motociklima, redovna upotreba na serijskim motociklima počinje tek osamdesetih godina. 

Princip funkcionisanja

Kočione pločice nalaze se u kočionoj čeljusti. Svaka kočiona čeljust sastoji se od dve pločice koje pritiskaju kočioni disk i na taj način usporavaju vozilo. Kočionu pločicu ka disku potiskuje klip iz kočione čeljusti (u kočionoj čeljusti nalazi se jedan ili više kočionih klipova).  

Kada kočiona pločica dodirne kočioni disk, a usled trenja, kinetička energija pretvara se u toplotnu energiju koja se posledično prenosi na kočione čeljusti i kasnije odvodi putem vazduha. 

Kočione pločice
Foto: Shutterstock

Upravo su trenje i temperatura bili razlozi zbog kojih je kočionim pločicama i disk kočnicama generalno bilo potrebno više vremena za razvoj. Kako bi diskovi i kočnice mogli bezbedno da obavljaju svoj zadatak, bilo je potrebno pronaći odgovarajuće materijale koji su sposobni da ispune sve uslove. 

Glavni uslovi koje materijali od kojih su kočione pločice napravljene treba da ispune su sledeći: 

  • da ne gube na performansama tokom celog raspona temperatura koje se javljaju tokom trenja; 
  • da ne gube na performansama čak i kada dođu u kontakt sa vlagom; 
  • koeficijent trenja mora da bude takav da ne izaziva blokiranje točka pri i najmanjoj sili kočenja, a da opet bude dovoljan da pruži dovoljno zaustavne moći. Koeficijent trenja za materijal kočionih pločica kreće se između 0,3 – 0,5; 
  • da pruži što duži životni vek i da se ne raspada brzo, a da pri tome ne oštećuje i ne troši disk prebrzo; 
  • da bude sposoban da pruži ujednačeni kontakt sa diskom i da se pri trošenju ne raspada neujedančeno; 

Na samom početku razvoja, kočione pločice u sebi su uglavnom sadržale azbest, ali je vremenom taj materijal izbačen iz upotrebe jer se dokazalo da je kancerogen. 

Kako se prave kočione pločice

Izrada kočionih pločica nije jako komplikovana, ali nije ni naivna budući da su kočione pločice zadužene za vašu i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.  

Za početak, dizajneri u kompanijama koje proizvode kočione pločice, moraju da poseduje tačne mere kočionih čeljusti za koje proizvode kočione pločice. Izrada mora biti veoma precizna, jer kočione pločice moraju tačno da odgovaraju kočionim čeljustima, a da pri tome ne bude ni previše tolerancije prilikom montiranja. 

Posle dizajniranja, pripremaju se čelični nosači na koji se postavlja frikcioni materijal. Čelične ploče presuju se pod pritiskom od par stotina tona, a prethodno se termički obrađuju. Postoje dva načina obrade samog čelika – jedna obrada pravi završni premaz i obrađuje se aditivima koji sprečavaju dalje stvaranje korozije, a drugi metod ne podrazumeva ovaj tretman. Kvalitetnije pločice prave se prvom metodom i cena izrade nešto je veća. 

Na čeličnim nosačima se zatim utiskuju razni prorezi i šabloni, kako bi se frikcioni materijal kasnije lakše sjedinio. Tokom procesa obrade, neke fabrike vrše i galvanizaciju čeličnih nosača kako bi dodatno sprečili korodiranje. 

E sad, postoje tri načina sjedinjavanja čeličnih nosača sa frikcionim materijalima. Jedan od najjednostavnijih načina je lepljenje materijala na čeličnu ploču. Ukoliko se kočiona pločica proizvodi ovom metodom, onda se ne vrši utiskivanje proreza i šablona kao ni galvanizacija jer površina mora da bude čista i ravna. Pošto u tom slučaju kočione pločice nisu prethodno zaštićene od rđe, nakon izrade pločice se farbaju kako bi se zaštitile. 

Drugi način proizvodnje je kalupljenje frikcionih materijala za čeličnu ploču. To je jedan od čestih načina proizvodnje jer se na taj način frikcioni materijal faktički rečeno ulije u čeličnu ploču. 

Treći način je najnoviji i podrazumeva utiskivanje frikcionog materijala na proreze ili šablone koji su prethodno napravljeni na čeličnoj ploči. 

Tipovi kočionih pločica

Danas na tržištu postoje nekoliko tipova kočionih pločica. Nabrojaćemo i ukratko opisati svaki od tipova pločica koje možete pronaći na tržištu. Svaki od sledećih tipova imaju svoje prednosti i nedostatke i ugrađuju se u skladu sa stilom vožnje motocikla. 

Kočione pločice
Kočione pločice Foto: Shutterstock

Organske kočione pločice

Organske kočione pločice prave se od mešavine vlakana raznih materijala. Danas se ovaj tip pločica uglavnom pravi od kevlara i karbona kako bi se smanjilo trošenje pločica. Organske pločice su dosta mekane i prilikom kočenja pružaju kontinuiran osećaj prilikom kočenja i dosta su zahvalne za svakodnevnu vožnju. 

Zato što su napravljene od mekših materijala, organske pločice minimalno troše diskove i proizvode manje kočione prašine i najjeftinije su od svih tipova koje ćemo danas opisati. 

Naravno, ovaj tip kočionih pločica ima i svoje nedostatke. Nedostaci se ogledaju u tome što se pločice troše brže u odnosu na ostale tipove. Drugi nedostatak je taj što prilikom pregrevanja gube na trenju, a ne ponašaju se najbolje i u uslovima kada se vozi po blatu. 

Polu-sinterovane kočione pločice

Ovaj tip pločica možda je i najzahvalniji od svih tipova. Polu-sinterovane pločice nude nešto veću dugotrajnost uz nešto bolje kočione performanse u odnosu na organske pločice. Kočioni materijal sadrži oko 30% bakra. 

Kao mana ovih pločica može se izdvojiti nešto veća cena i malo više troše kočione diskove u odnosu na organske pločice. 

Sinterovane kočione pločice

Sinterovane metalne pločice koriste se standardno na 90% motocikala. Naziv im potiče iz procesa proizvodnje pri kojem se sinterovanjem, odnosno pod visokim pritiskom i toplotom stvara smeša metalnih čestica koja se pri tom lepi za osnovu. Odlično funkcionišu na svim radnim temperaturama i imaju visok nivo tolerancije na pregrevanje. Ova vrsta obloge dobra je kako za gradsku tako i za agresivniju vožnju. 

Mana je što su agresivne po kočioni disk i zahtevaju nešto radne temperature da bi bile u potpunosti iskorišćene.  

Keramičke kočione pločice

Kao što sam naziv kaže sačinjene su od keramičkih vlakana. Spadaju u “egzotiku”, veoma su skupe zato što su sposobne da izdrže izuzetno velika termička opterećenja. Mana im je što zahtevaju nešto veću radnu temperaturu da bi bile efikasne, te su loš izbor za javni saobraćaj i uglavnom se koriste na trkačkim motociklima. 

Provera istrošenosti kočionih pločica

Sa vremena na vreme poželjno je proveriti potrošenost kočionih pločica. Provera se izvršava veoma lako. Dovoljno je zaviriti kroz kočiona klešta i pogledati kočione pločice. Na pločicama se često nalaze indikatori u vidu proreza ili rupica. Kada su prorezi blizu toga da nestanu, vreme je za zamenu kočionih pločica. 

TRW Pločice
Foto: pexels.com

Ukoliko ne obraćate pažnju na potrošenost kočionih pločica to može ugroziti vašu bezbednost ili bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. 

Spominjali smo da se na čelične ploče stavlja frikcioni materijal. Kada se frikcioni materijal potroši, ostaju čelične ploče. Ukoliko dođe do kontakta čeličnih ploča i diskova može doći do blokiranja točka! Imajte to na umu i obavezno periodično proveravajte kočione pločice. 

TRW kočione pločice, dobar odnos cene i kvaliteta

Na tržištu postoji mnogo proizvođača kočionih pločica. Jedan od proizvođača koji je zastupljen na našem tržištu i koji se pokazao kao sasvim dobar je brend TRW. TRW brend je danas deo ZF Aftermarket-a, svetskog lidera u proizvodnji OE delova u automobilskoj industriji. TRW Automotive je svetski lider na tržištu, dok je TRWmoto danas divizija specijalizovana za motocikle, skutere i ATV vozila. Sedište se nalazi u Nojvidu (Nemačka) odakle je TRWmoto isporučivao delove za motocikle i opremu na svetskom tržištu u sklopu legendarnog brenda TRW-Lucas. TRWmoto bio je u sklopu Lucas-a sve do 1999. godine, kada ga je preuzeo TRW Automotive. TRW moto već dugi niz godina uspešno posluje zahvaljujući maksimalnoj sigurnosti, kvalitetu i apsolutnoj lojalnosti prema specijalizovanim prodavcima. TRWmoto poseduje skladišne prostore u Nojvidu i Uberhernu, na više od 32.000 m² i 55.000 paletnog prostora. Pored ISO 9001, ISO 14001 (Upravljanje životnom sredinom), TRW takodje poseduje i ISO/TS 16949 sertifikat, najnoviji standard kvaliteta u medjunarodnoj automobilskoj industriji. Da bi se postigao maksimalan kvalitet samim tim i sigurnost, svaki pojedinačni proizvod mora proći dodatne testove na osnovu internih propisa, pre nego što stigne na tržište. 

Firma Moto Bike iz Kaća je zvanični uvoznik za TRW i na njihovom sajtu možete pronaći veliki izbor pločica za gotovo sve motocikle kao i nekoliko tipova kočionih pločica za sve namene. Predlažemo da pogledate ponudu TRW pločica na sledećem linku.

Za kraj ostaje samo da vam skrenemo pažnju da vodite računa o kočionom sistemu na svom motociklu i da redovno proveravate ispravnost svih komponenti uključujući i kočione pločice.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.