NaslovnaMoto GaražaTehnički KutakKočiona tečnost - sve što je potrebno da znate

Kočiona tečnost – sve što je potrebno da znate

-

Došlo je vreme zamene kočione tečnosti i odjednom se susrećete sa raznim oznakama kočione tečnosti poput DOT4, DOT5 itd. Kočiona tečnost je presudna za bezbedno zaustavljanje, zato pročitajte do kraja ovaj tekst kako biste naučili sve što je potrebno da znate o kočionoj tečnosti.

Prvo da razjasnimo jednu bitnu stvar koja se odomaćila kod nas, a to je da kočionu tečnostu nazivamo kočiono ulje. Kočiona tečnost nije ulje (u daljem tekstu ćete videti zašto) te je nepravilno za istu reći ulje, budući da se ne dobija od derivata nafte.

Šta je kočiona tečnost?

Složićemo se da su kočnice najbitnija stvar za vašu bezbednost. Stoga, kočiona tečnost ima bitan zadatak da uvek pruža maksimalne performanse. Da bi uspela propisno da izvrši svoju namenu, kočiona tečnost treba da ispuni sledeće zahteve:

  • ne sme da bude stišljiva, odnosno da se kompresuje pod pritiskom jer će u tom slučaju izazvati zakasneli i nedovoljan prenos pritiska
  • mora da ima nizak viskozitet kako bi bila kompatibilna sa ABS sistemom
  • da podmazuje zaptivače unutar kočionog sistema
  • ne sme da bude korozivna
  • mora da ima što višu tačku ključanja

Dakle, kočiona tečnost mora da ispuni niz zahteva. U tu srvhu kočiona tečnost napravljena je na baci polietilen glikola, koji je uz dodavanje još nekih aditiva sposoban da ispuni sve ove zahteve. Međutim, glikol ima jednu manu, a to je da je izuzetno higroskopan, odnosno veoma lako vezuje vodu za sebe.

Oznake kočione tečnosti

Danas na tržištu postoje četiri grupe kočione tečnosti koje se koriste u kočionim sistemima. Postoje DOT 3, DOT 4, DOT 5 i DOT 5.1.

Za motocikle su kompatibilne DOT 3, DOT 4 i DOT 5.1 kočione tečnosti pravljenje na bazi polietilen – glikola. DOT 5 je pravljena na bazi silikona i ne vezuje tako lako vodu za sebe. Međutim DOT 5 se ne koristi na motociklima iz razloga što nije kompatibilan sa ABS sistemima.

Da se vratimo na kočionu tečnost koju može da koristi svaki motocikl, dakle na DOT 3, DOT 4 i DOT 5.1. Glavna razlika između ovih tipova kočione tečnosti leži u njihovoj tački ključanja. Iako vam možda ne deluje tako, kočiona tečnost se pri naglim i čestim kočenjima zagreva. Zato je poželjno da kočiona tečnost ima što višu tačku ključanja. Prilikom ispitivanja i određivanja tačke ključanja uzimaju se “suva” i “vlažna” tačka ključanja kočione tečnosti.

Pod “suvom” tačkom ključanja misli se na kočionu tečnost koja se nalazi u svojoj ambalaži i koja je sveža i neupotrebljena. Kad se kaže “vlažna” tačka ključanja ona podrazumeva kočionu tečnost koja u sebi sadrži 3,7% vlage. Što znači da se ovo odnosi na kočionu tečnost koja se već neki vremenski period nalazi u kočionom sistemu.

Kočiona tečnost
Uvek vodite računa o nivou kočione tečnosti Foto: Ducati press

DOT 3 ima minimalnu “suvu” tačku ključanja od 205 stepeni celzijusa, dok “vlažna” tačka ključanja iznosi 140 stepeni celzijusa.

DOT 4 ima minimalnu “suvu” tačku ključanja od 230 stepeni celzijusa, dok “vlažna” tačka ključanja iznosi 155 stepeni celzijusa.

DOT 5.1 ima minimalnu “suvu” tačku ključanja od 270 stepeni celzijusa, dok “vlažna” tačka ključanja iznosi 190 stepeni celzijusa.

Kad je kočina tečnost za zamenu?

Iz do sada priloženog teksta mogli ste zaključiti da životni vek kočione tečnosti zavisi od količine vlage koju veže za sebe. Preporuka proizvođača kočionih tečnosti (mislimo na DOT 3, DOT 4 i DOT 5.1) je da se zamena izvrši posle maksimalne upotrebe od 2 godine. Mada ukoliko ste u prilici nije na odmet da zamenu izvršite i posle jedne godine. Naravno, na trkačkim motociklima zamena se radi znatno češće, budući da ta kočiona tečnost trpi znatno veće napore.

Još jedna od pokazatelja da je vaša kočiona tečnost za zamenu ili da je vašem sistemu potrebno odzračivanje je kada primetite da je poluga prednje kočnice (ili pedala zadnje kočnice) počela pruža manji otpor i da kočnice slabije deluju. To može da znači ili da su kočione pločice potrošene ili da u sistemu ima vazduha ili da je ulje za zamenu. Ukoliko su kočione pločice potrošene možete primetiti i da nivo kočione tečnosti opada.

Kočiona tečnost
Poluga kočnice ne sme da pruža “sunđerast” osećaj Foto: Ducati press

Nivo kočione tečnosti se lako proverava u rezervoaru koji se nalazi na desnoj strani upravljača ili u slučaju zadnje kočnice rezervoar se nalazi sa desne strane u blizini pedale zadnje kočnice.

Još jedna stvar o kojoj treba da vodite računa je to da kočiona tečnost izuzetno agresivno deluje na farbu i ukoliko dođe do prosipanja na farbane delove, veoma lako skida boju. Takođe, kočiona tečnost je otrovna i preporuka je da nosite rukavice kada radite sa istom.

Koju kočionu tečnost da koristim, DOT 3, DOT 4 ili DOT 5.1 i da li sme da se meša?

Na poklopcu rezervoara kočione tečnosti uglavnom je napisano koji tip tečnosti je predviđen za kočioni sistem vašeg motocikla, te poslušajte preporuke proizvođača.

DOT 3, DO4 i DOT 5.1 kočione tečnosti mogu da se mešaju budući da su pravljenje na bazi polietileng glikola. Ipak, ne preporučuje se mešanje, osim u slučaju krajnje nužde. Uvek je preporuka da dospete isti tip kočione tečnosti koji se već nalazi u kočionom sistemu ili da je potpuno zamenite.

Redovno pratite nivo kočione tečnosti i u redovnim vremenskim intervalima vršite zamenu iste. Kočione tečnosti nisu skupe i njihova zamena nije preterano komplikovana niti skupa, a krucijalna je za vašu bezbednost te stoga redovno vodite računa o vašim kočnicama.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.