March 30, 2023
NaslovnaMoto SportWorldSBKLekuona i Vierhe novi vozači fabričke Honde, u pripremi novi CBR

Lekuona i Vierhe novi vozači fabričke Honde, u pripremi novi CBR

-

WSBK šampionat će dogodine imati dva nova mlada talenta iz MotoGP šampionata jer mu se pridružuju Iker Lekuona i Ćavi Vierhe kao novi vozači fabričke Honde u WSBK šampionatu. Tu se novosti oko WSBK Honde ne završavaju. Pored novog vozačkog sastava kruže glasine da će CBR1000RR-R dobiti novu specijalnu limitiranu verziju.

Honda se u WSBK šampionat kao fabrička ekipa vratila 2020. godine. Prethodne i ove sezone za Hondu su vozili Alvaro Bautista i Leon Haslam. Prošle sezone rezultati nisu bili onakvi kakvim su se u Hondi nadali. Ove sezone situacija se nešto malo popravila, te je Bautista tokom sezone uspeo da osvoji dva treća mesta. Iako je još par puta bio u borbi za podijum, Bautistu su padovi omeli u tome da se još koji put popne na podijum.

Sredinom ove sezone stigla je i vest da Bautista sledeće sezone neće voziti za Hondu i da se vraća u Ducati. Zato je Honda morala da traži zamenu za njega. Kao novi vozači za Hondu, spominjali su se Sajks, Petrući, Lekuona, Vierhe i još nekoliko vozača.

Nakon što je Lekuona ostao bez angažmana za sledeću sezonu, njegovo ime se najčešće dovodilo u vezu sa fabričkom Honda ekipom.

Iker Lekuona jedan od potcenjenijih talenata u MotoGP šampionatu

Mnogi zaboravljaju da Iker Lekuona ima samo 21 godinu. Ovu i prethodnu sezonu proveo je u MotoGP šampionatu u Tech3 KTM ekipi. U prvoj sezoni nije imao puno vremena da se navikava na KTM RC16, a pred kraj sezone je imao i peh da se zarazio COVID-19 virusom te je propustio nekoliko trka.

Početak ove sezone takođe nije najbolje počeo za Lekuonu, ali je zato u drugoj polovini sezone ostvario odlične rezultate. Taman kada je počeo da ostvaruje zapaženije rezultate i da se redovno bori za pozicije u prvih 10 vozača, stigla je i odluka da će na njegovo i Petrućijevo mesto u KTM Tech3 ekipi doći Raul Fernandez i Rem Gardner.

Lekuona i Vierhe novi vozači fabričke Honde
Lekuona i Vierhe novi vozači fabričke Honde Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Lekuona je veliki talenat i budući da ima već dve sezone iskustva na moćnim MotoGP mašinama, Honda je odlučila da mu da šansu. Prognoze su da će se Lekuona sasvim dobro snaći u WSBK šampionatu ako se privikne na Pirelli pneumatike. Mnogim MotoGP vozačima je upravo prelazak na Pirelli bio glavna prepreka da ostvare dobre rezultate.

Ćavi Vierhe i njegova želja za napretkom

Vierhe se već nekoliko sezona nalazi u Moto2 šampionatu u kom je izmenjao nekoliko ekipa, a trenutno vozi za Petronas SRT ekipu. Tokom svih sezona je bio tu negde sa vodećim vozačima, ali nikad nije bio dovoljno konstantan da ostvari zapaženije rezultate. Budući da je već sedam sezona u Moto2 šampionatu, došlo je vreme da Vierhe napravi promene. U MotoGP šampionat nije mogao da pređe jer ekipe nisu zainteresovane za njega, te je zato ovaj prelazak u fabričku WSBK Honda ekipu odličan izbor za njega.

Lekuona i Vierhe novi vozači fabričke Honde Foto: www.sepangracingteam.com

Honda očigledno više nije zadovoljna Haslamom i upravo će na njegovo mesto doći Vierhe. Za sada nije poznato šta će biti sa Haslamom, ali je gotovo sigurno da dogodine neće nastupati u WSBK šampionatu.

Nova CBR1000RR-R u najavi

Leon Kamier (menadžer WSBK Honda ekipe) i Alvaro Bautista nekoliko puta ove godine spominjali su da je u pripremi novi CBR1000RR-R. Pre nekoliko dana su izašli patenti na kojim se vidi novi Hondin superbajk motocikl.

Taj novi model se zasniva na sadašnjem CBR1000RR-R-u, ali sa mnogo drugačijih tehničkih rešenja. Prema svemu sudeći, agregat će i dalje ostati redni četvorocilindraš i najveće promene biće na šasiji. Patenti pokazuju da će rezervoar i sedište biti iz jednog dela i da neće biti podrama koji nosi sedište.

Dakle, novi CBR1000RR-R će imati znatno manju masu od trenutnog CBR-a. Honda se posle izbacivanja CBR1000RR-R-a našla u nezgodnoj situaciji jer se novi CBR pokazao kao odličan za vožnju van staze i u nekim šampionatima, ali ne baš najkonkurentniji u WSBK šampionatu. To je dovelo do toga da Honda razmatra još jednu verziju, koja će biti homologovana za trkačku stazu.

Foto: Honda Motor Europe Ltd

Leon Kamier je bivši vozač i zna šta je vozačima potrebno za dobar rezultat. Uz to, Honda je očigledno počela da sluša povratne informacije koje vozači daju. Ukoliko uspeju da naprave još konkurentniji CBR1000RR, verujemo da će Iker Lekuona i Ćavi Vierhe imati sa čime da se bore i dokazuju u WSBK šampionatu. Pri tom, ove sezone je šampionat zanimljiviji nego ikad jer imamo Kawasaki, Ducati i Yamahu koji se bore za titulu. Ukoliko bi se Honda i BMW još malo približili, zabava će biti potpuna!

Za komentare ili diskusiju na temu prelaska Lekuone i Vierhea u fabričku Hondu, možete posetiti našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.