October 5, 2022
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoCFMOTO SR-C21 - Zanimljiv koncept koji najavljuje novi sportski model

CFMOTO SR-C21 – Zanimljiv koncept koji najavljuje novi sportski model

-

CFMOTO u poslednjih par godina vredno radi na novim motociklima. Izbacili su novi MT800, a prošle godine debitovali su i modeli iz CL-X serije. CFMOTO se očigledno ne zaustavlja jer smo saznali da je u pripremi koncept SR-C21, novi dvocilindrični sportski motocikl koji bi mogao da parira Yamahi R7 i da skoro bude u rangu sa Aprilijom RS660.

Apetiti CFMOTO kompanije očigledno rapidno rastu. Nakon što su ostvarili lep proboj na tržištu touring i naked motocikala srednje radne zapremine, izgleda da su se odlučili i na najteži korak – tržište sportskih motocikala. Do sada je CFMOTO od sportskih motocikala u svojoj ponudi imao samo maleni, ali sposobni SR300.

Sa istom početnom oznakom koju nosi SR300, ovih dana predstavljen je i koncept SR-C21. Na prvi pogled koncept SR-C21 deluje zapanjujuće, ali smo već navikli da koncept donekle promeni dizajn pre finalnog proizvoda i serijske proizvodnje. Ono što je gotovo izvesno je agregat koji će pokretati CFMOTO SR-C21.

Već nekoliko godina unazad CFMOTO uspešno radi na razvoju dvocilindričnih rednih agregata koji pokreću nekoliko modela iz CFMOTO ponude. CL-X 700 koji smo imali prilike da testiramo, pokreće agregat koji će prema svemu sudeći pokretati i SR-C21. Radi se o već pomenutom dvocilindričnom rednom agregatu sa solidnim performansama.

Konkretno, agregat koji je ugrađen u CL-X 700 iz svoje radne zapremine od 693 cm3 isporučuje 74 KS pri 8.500 O/min. Ta snaga je u rangu sa snagom koju ima i Yamaha R7. Negde se spominju i glasine da bi u SR-C21 mogao biti ugrađen i agregat od 790 cm3, ali je verovatnije da će ga pokretati već pomenuti agregat koji pokreće i CL-X.

Zanimljivo je i što je na prvim slikama prototipa prisutan i SC izduvni sistem sa dve odvojene izduvne grane. Malo ćemo preko reda spomenuti i na jednoruku zadnju viljušku i oštar rep sa LED svetlosnom grupom. Kada se malo bolje pogleda, zadnji deo budućeg SR-C21 neodoljivo podseća na Ducati Panigale V4 seriju. To mu ne treba posebno zameriti. Pohvalno je što je CFMOTO ugradio SC Project izduvni sistem koji i Ducati koristi na svojim sportskim motociklima.

Ako zanemarimo sličnost sa Ducati -jem, mora se pohvaliti i odabir ostalih komponenti koje je CFMOTO ugradio na SR-C21 koncept. U prvom redu pažnju skreću radijalno postavljene Brembo monoblok kočione čeljusti.

Foto: global.cfmoto.com

Osim Brembo kočnica i SC Project izduvnog sistema, za ogibljenje je zadužen Ohlins. CFMOTO je na ovom konceptu ugradio vrhunske komponente koje ne koriste konkurentni motocikli iz iste kategorije. Doduše, videćemo šta će od tih komponenti završiti na produkcionom modelu.

Sam dizajn je sportski i agresivan, sa tim što SR-C21 na zadnjem kraju podseća na Ducati V4, a za prednji kraj se čini da je inspiracija pronađena u Apriliji RSV4 modelu. Ako zanemarimo izgled, CFMOTO se poprilično potrudio da SR-C21 tehnički bude spreman i konkurentan motocikl. Ostaje samo da se i zvanično pojavi da vidimo šta će tačno od opreme sadržati u serijskoj verziji, kao i kolika će mu biti cena.

Foto: global.cfmoto.com

Za sada je najavljeno da će SR-C21 sigurno biti na tržištu Kine u 2022. godini, ali za ostala tržišta nije navedeno kada će debitovati. Ukoliko CFMOTO nađe dobar odnos između cene i ugrađenih komponenti, tržište će biti bogatije za još jedan zanimljiv sportski motocikl.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.