May 17, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGPMark Markez se vratio na motocikl i sprema se za test na...

Mark Markez se vratio na motocikl i sprema se za test na Sepangu

-

Mark Markez se poslednja tri meseca mučio sa jednom težom povredom zbog koje nije smeo da vozi motocikl. Nakon tri meseca pauze i oporavka, Mark Markez je počeo da se oporavlja i konačno se vratio na motocikl započevši trenažni proces i priprema za naredne MotoGP predsezonske testove.

Pred kraj prošle sezone Markez je doživeo pad trenirajući između dva trkačka vikenda. Ovog puta priroda povrede nije se ticala ruke ili ramena, već se radilo o još nezgodnijoj povredi. Naime, Markez je prilikom pada na off road treningu zadobio udarac u glavu. Od udarca Markez je zadobio diplopiju, odnosno “dupli vid”.

To nije prvi put da je zadobio takvu povredu. U svojoj prvoj Moto2 sezoni, na trkačkom vikendu u Maleziji Markez je imao težak pad pri kojem je takođe udario glavom. Tom prilikom je zadobio identičnu povredu od koje se oporavljao nekoliko mesece, sa tim da je tada morao da se podvrgne operaciji kako bi se sanirao problem sa oštećenim nervom u oku.

Ovog puta je imao malo više sreće jer operacija nije bila neophodna i oporavak je tekao sam od sebe. Tokom oporavka Markezu je izričito zabranjeno da vozi motocikle. Nakon poslednjeg pregleda kod oftamologa koji je obavljen prošle nedelje, ustanovljeno je da se Markez lepo oporavio i dozvoljeno mu je da se ponovo vrati na motocikl.

Svoj prvi trening na motocikl Markez je odradio na moto kros stazi.

Mark Markez se vratio na motocikl
Mark Markez se vratio na motocikl Foto: Honda Racing Corporation

Posle moto kros trenina na kom Markez nije imao nikakvih problema sa vidom, morao je da odradi i trening na sportskom motociklu na trkačkoj stazi kako bi potvrdio da je sa vidom sve u redu i pri vožnji na velikim brzinama.

Za taj trening vozio je Hondu RC213V-S. Nije reč o MotoGP motociklu, kao što su neki mediji preneli, već je RC213V-S serijski motocikl pravljen po uzoru na MotoGP motocikl. Markez i Honda su taj trening odradili na stazi Portimao.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Marc Márquez (@marcmarquez93)

Posle ovih treninga na motociklu Markez i njegov tim su odlučili da će ipak prisustvovati na predstavljanju Repsol Honda MotoGP ekipe. Predstavljanje je zakazano za 8. februar putem online prezentacije. Budući da se prvi MotoGP test vozi 5. februara to znači da će Markez prisustvovati testu na Sepangu, ali još nije sigurno da li će i voziti na testu.

Ako uzmemo u obzir da se vratio na treninge motociklom, kao i da do testa ima još skoro 3 nedelje, vrlo je verovatno da će Markez testirati. Na svu sreću prvi test je jako blizu, a do tada ćemo znati više o Markezovom stanju.

Za komentare i diskusiju o moto sport vestima možete posetiti i našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.