October 25, 2020
Naslovna Garaža Moćni BMW R18 - Tehnički detalji agregata

Moćni BMW R18 – Tehnički detalji agregata

-

Za sledeći mesec zakazano je predstavljanje novog BMW -ovog boksera R18. Ono što je trenutno poznato su neki zanimljivi tehnički detalji i rešenja koja smo rešili da vam predstavimo u ovom tekstu.

BMW je poznat po svojim prepoznatljvim bokser agregatima, a agregat koji će biti ugrađen u R18 svakako je specifičan, naročito zbog svoje velike radne zapremine.

Prema svemu sudeći sam dizajn kompletnog BMW R18 biće u retro stilu. Osim retro stila motocikla i agregat je urađen u krajnje zanimljivom dizajnu.

BMW R1800
Agregat BMW R18 F oto: BMW Motorrad press

Prepoznatljiva konfiguracija agregata

BMW je u ovaj agregat utkao proverena tehnička rešenja koja su korištena u dugoj istoriji BMW proizvodnje bokser agregata. Ipak, do sada BMW nije pravio bokser agregate sa ovako velikom radnom zapreminom. Radna zapremina iznosi veoma velikih 1.802 cm³ iz iz tog razloga ovaj agregat nosi naziv “Big Boxer”.

Do radne zapremine od 1.802 cm³ došlo se sa prečnikom i hodom klipa od 107,1 x 100 mm. Svaki cilindar poseduje četiri ventila, dva usisna i dva izduvna, a za paljenje smeše zadužene su dve svećice po cilindru. Ventili su izrađeni od čelika. Usisni ventili imaju prečnik od 41,2 mm, dok su izduvni ventili prečnika 35 mm. Što se tiče ugla pod kojim su ventili postavljeni, oni iznose 21 stepen za usisne i 24 stepena za izudvne ventile. Preko dve bregaste osovine pokreću se podizači ventila koji su smešteni u zapečaćenu cev podizača ventila i zatim deluju na podizače ventila usisa i izduva. Za podizanje dva ventila zadužena je jedna klackalica. Iako tradicija kaže da su stariji BMW bokser agregati koristili dva ventila po cilindru, od toga su u BMW-u morali da odustanu i ubace četiri ventila kako bi zadovoljili strogi EURO5 emisioni standard.

Agregat BMW R18 u delovima Foto: BMW Motorrad press

Podešavanje ventila obavlja se kao na starim bokser agregatima preko navrtke koja se nalazi na svakom ventilu. Pristupanje navrtakama je veoma lako, što omogućava brzo podešavanje ventila, a servisni interval iznosi 10.000 km.

Velike cilindre potrebno je i efikasno ohladiti, naročito ako se uzme u obzir to da ovaj agregat nema vodeno hlađenje. Hlađenje agregata obavlja se u kombinaciji ulje-vazduh. Vazduh delimično odvodi toplotu prelazeći preko velikih rebara na cilindrima. Sa druge strane, ulje se kreće kroz pažljivo projektovane prolaze za ulje u glavi cilindra. Ulje se hladi preko klasičnog hladnjaka i pogoni se kroz sistem preko uljne pumpe smeštene ispod radilice.

Liveni aluminijumski klipovi poseduju tri klipna prstena (dva klipna prstena i treći uljni presten), a prvi klipni prsten nalazi se na 5 mm od čela klipa. Tako veliki klipovi trpe i veoma veliki pritisak. Kako biste stekli bolji utisak o tome rećićemo samo da pri najvećim naporima klip trpi prtisisak od približno 5 tona! Ta sila prenosi se sa klipa na klipnjaču i posledično na radilicu. Kako bi ceo sklop bio dugotrajniji radilica umesto dva ima tri ležaja. Unutrašnjojst cilindra presvučena je nikasilom.

Napajanje gorivom vrši se preko injektora i tela gasa prečnika 48 mm. Gorivo se preko brizgaljki ubrzigava direktno u usisni kanal što bliže ventilima.

BMW R18
BMW R18 Foto: BMW Motorrad press

Što se menjača tiče, šestostepeni menjač pažljivo je odmeren da prenese veliki obrtni moment koji ovaj agregat isporučuje, a finalni prenos odrađen je preko kardana. U BMW-u su se potrudili da R18 dobije i kvačilo koje sprečava poskakivanje zadnjeg kraja, opet da bi obuzadli veliki obrtni moment, naročito pri prebacivanju iz višeg u niži stepen prenosa.

Težina celokupnog agregata iznosi ne malih 110,8 kilograma, ali sa obzirom da će ovaj agregat biti ugrađen u kruzer, ta težina ne igra veliku ulogu.

Za kraj ostavljamo podtke o performansama agregata. “Big Boxer” isporučuje snagu od 90 KS (67) kW pri 4.750 O/min. Ukoliko vam ova snaga deluje malo, pogledajte samo na koliko obrtaja se isporučuje. Ono što impresionira nije konjska snaga, već obrtni moment koji iznosi veoma velikih 158 Nm koji su dostupni već na samo 3.000 O/min! Maksimalan broj obrtaja iznosi 5.750 O/min, a rad agregata na “ler” gasu obavlja se na 950 O/min.

“Big Bokser” R18 biće ugrađivan u dva modela

Za sada je u planu da se ovaj agregat ugrađuje u dva modela koja nose oznake R18 i R18/2. Prototipovi ovih motocikala su već napravljeni, a detaljna prezentacija zakazana je za 3. april.

Naravno, čim prezentacija bude obavljena Bjbikers magazin detaljno će predstaviti ove modele.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,368FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
115PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se