NaslovnaMoto GaražaMoto vesti iz protekle nedelje

Moto vesti iz protekle nedelje

-

Dobrodošli u prvo izdanje moto vesti iz protekle nedelje za mesec jul. Kao i do sad u današnjem izdanju moto vesti iz protekle nedelje donosimo vesti i zanimljivosti iz moto industrije i moto sporta.

Kawasaki radi na dvotaktnom motoru sa superpunjačem?

Na japanskom patentnom birou pojavio se zanimljiv patent Kawasakijevog dvotaktnog četvorocilindrično “crossplane” agregata, sa dve bregaste osovine u glavi. Sve strožije emisione norme teraju proizvođače da traže što “čistije” izvore snage. Ako se pitate kako dvotaktni agregati mogu da budu “čisti” kada su upravo zbog zagađenja izbačeni iz upotrebe, odgovor leži u tome što u kratkom rasponu obrtaja dvotaktni agregat zapravo pravi manje zagađenja od četvorotaktnog.

Moto vesti iz protekle nedelje

Da stvar bude još zanimljivija, pogon sa ovog agregata ne ide na zadnji točak, već na hibridni motor. Kawasaki nam izgleda priprema zanimljivu budućnost.

Ducati izbacio Panigale V2 “White Rosso” grafike

Ducati Panigale V2 koji je debitovao prošle godine, za ovu godinu pored tradicionalne crvene, dobija i “White Rosso” crveno bele boje. Što se ostalih detalja tiče, Ducati Panigale V2 ostaje nepromenjen. O ovom motociklu detaljno smo pisali ranije te predlažemo da taj tekst pročitate ovde.

Moto vesti iz protekle nedelje
Foto: Ducati Press

Bjađi obara rekord maksimalne brzine?

Maks Bjađi, bivši šampion u GP klasi od 250 ccm i bivši WSBK šampion, mogao bi u svoju zbirku trofeja da doda i rekord za postignutu najveću maksimalnu brzinu, na električnom motociklu. Bjađi radi sa francuskim proizvođačem električnih motocikala Voxan-om na postizanju rekorda maksimalne brzine. Voxan i Bjađi imaju zadatak da postignu 320 km/h, (200 mph) i da se tako upišu u istoriju. Poznavajući trenutnu situaciju u svetu električnih motocikala, ovaj poduhvat ne bi trebalo da predstavlja veliki problem.

Moto vesti iz protekle nedelje
www.venturi.com Voxan Motorcycles

Van der Mark sledeće godine u BMW-u

Juče je odjeknula vest da će Van der Mark sledeće godine voziti za fabričku BMW ekipu! Početkom nedelje procurela je vest da je Van der Mark odbio produženje ugovora sa Yamahom i već tada se počelo sa špekulacijama da bi Holanđanin mogao da pređe u BMW. Juče je stigla i potvrda te informacije.

Van der Mark dogodine u BMW-u Foto: Yamaha Racing Press

Za sada Yamaha još uvek nije objavila ko bi mogao da bude potencijalna zamena za Van der Marka. Što se BMW ekipe tiče, najverovatnije je da će Laverti napustiti ekipu na kraju sezone kako bi u ekipi bilo mesta za Van der Marka.

Kvartararu preti kazna

Fabio Kvartararo mogao bi da se suoči sa kaznom od strane FIM-a i DORNA-e, organizatora MotoGP šampionata. Naime, Kvartararo je trenirao na stazi Paul Ricardo u Francuskoj na Yamahi R1. To je dozvoljeno po pravilama FIM-a, sa tim što motocikl mora da bude potpuno serijski. Nezvanično, Kvartararo je na Yamahi R1 imao blage modifikacije i mogao bi da se suoči sa kaznom. Iako nije naznačeno koje su modifikacije u pitanju, Kvartararo verovatno neće snositi teške posledice. Ostaje nam samo da vidimo o kakvoj se kazni radi.

MotoGP Le man

To bi bilo sve što se tiče moto vesti iz protekle nedelje. Nadamo se da vam se naš izbor vesti dopao.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.